Van junior finance professional naar mensgerichte manager: de reis van Wendy

van-junior-finance-professional-naar-mensgerichte-manager

Wendy is onze langstzittende Fitter. We mogen al ruim zeven jaar van haar genieten! In 2016 kwam ze bij ons binnen als junior finance professional, en ze heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een echte mensgerichte manager. Wendy heeft in deze periode enorm snel stappen gezet en nog elke dag straalt het plezier ervan af. We zijn dan ook erg benieuwd naar haar verhaal en hoe ze dat precies doet!

Om daarachter te komen hebben we Wendy onder andere gevraagd hoe ze zeven jaar geleden bij Fit is binnengekomen, welke opdrachten ze heeft mogen doen en hoe ze deze door de jaren heen heeft zien veranderen. Daarnaast hebben we haar gevraagd welke uitdagingen ze is tegengekomen op weg van junior finance professional naar de managerrol die ze nu heeft en welke tips ze heeft voor mensen die ook graag willen doen waar ze goed in zijn en energie van krijgen. Benieuwd naar Wendy’s verhaal? Lees dan snel verder!

“Hey Wendy, hoe ben je zeven jaar geleden binnengekomen bij Fit?”

“Zeven jaar geleden was ik een jaar of twee bezig als productie-controller. We gingen wèèr een maandafsluiting doen, wèèr een begroting opstellen, en dacht echt bij mezelf “is dit het nou?”. Ik wilde graag meer afwisseling in mijn werk en ben toen om me heen gaan kijken. Ik was op een punt gekomen dat ik iets anders wilde doen, en toen ben ik in contact gekomen met Fit.

Na een aantal goede gesprekken heb ik uiteindelijk de stap gemaakt naar Fit. De afwisseling die zij mij op dat moment konden bieden door verschillende interim klussen met beide handen te kunnen aangrijpen sprak mij op dat moment het meest aan in de job. Om op die manier verschillende organisaties van binnen te bekijken, verschillende rollen op te pakken, om er zo achter te komen wat je echt ligt.” 

“Op welke manier heb jij je opdrachten door de jaren heen zien veranderen?”

“In de rol van junior finance professional heb ik verschillende functies uitgevoerd in de hoek van accounting, reporting en controlling. En om heel eerlijk te zijn ging het in die periode soms best stroef omdat ik niet op iedere opdracht even goed op mijn plek zat. Toch heb ik op die manier verschillende organisaties van binnen kunnen bekijken en de kans gekregen om bij deze bedrijven processen soepeler te laten verlopen. En die processen beter en efficiënter inrichten, dat is waar ik in het begin mijn energie uithaalde. 

Na een periode van drie jaar kwam ik bij een start-up terecht. Ze hadden op dat moment de financiële processen nog niet goed voor elkaar, en ik werd ingevlogen om die processen op te tuigen en zo goed mogelijk in te richten. Dit was voor mij echt een speeltuin. Ik heb deze kans met beide handen aangegrepen en heb me daar volledig ingezet om een zo goed mogelijk proces neer te zetten. Ik kon alles zelf oppakken, mocht allerlei verschillende systemen en processen implementeren en heb daar kennisgemaakt met verandermanagement. Daar ben ik erachter gekomen dat verandermanagement mij enorm goed ligt.”

“En hoe zou je verandermanagement omschrijven?”

“Het uitdenken en implementeren van processen en het tegelijkertijd zo goed mogelijk meenemen van de mensen. Omdat ik hier zoveel energie van kreeg, heb ik dit ook neergelegd bij Fit. Dit wilde ik vaker doen. Per opdracht kreeg het verandermanagement dan ook steeds meer de focus. Door constant in gesprek te blijven met Fit over mijn wensen en behoeften konden zij hierop inspelen en de beste opdrachten voor mij vinden.” 

“Hoe heb je het aangaan van dit gesprek precies aangepakt?”

“Ik heb duidelijk aangegeven waar mijn ambities liggen en waar ik energie van krijg. Als je dit doet wordt er vervolgens echt met je meegedacht. Hiervoor ligt de bal natuurlijk wel bij jou - jij moet zelf het initiatief nemen door aan te geven wat je wil. En als dit gesprek eenmaal op gang is word je door Fit van alle kanten geholpen. Ik heb nog nooit gehoord dat iets niet mogelijk is, en dit vind ik het mooie van Fit. 

In de eerste jaren bij Fit ben ik er echt achter gekomen waar mijn ambities en talenten liggen. Het mensgericht managen gaat mij van nature goed af, en het implementeren van processen vind ik enorm leuk om te doen. Omdat ik dit duidelijk heb gecommuniceerd krijg ik nu de kans om deze talenten in te zetten op opdrachten die mij dicht bij het hart staan. Om mezelf op deze manier constant te kunnen blijven ontwikkelen in de talenten en vaardigheden die ik heb, is voor mij enorm waardevol.”

“Hoe zie jij de meerwaarde van Fit in dit geheel?”

“Dat ik er zo snel achter ben gekomen wat ik nou echt leuk vindt en waar ik goed ik ben, daar heeft Fit zeker een meerwaarde in gehad. De gesprekken die ik met Fit heb gevoerd geven mij telkens het gevoel dat er naar me geluisterd wordt, en even kunnen ventileren wat je allemaal meemaakt en waar je tegenaan loopt heb je soms gewoon nodig. Maar ook de discussies die we soms voeren en de kritische vragen die gesteld worden geven mij nieuwe inzichten. Die kan ik dan weer gebruiken om te groeien als professional en zo mijn opdracht zo goed mogelijk uitvoeren. 

Daarnaast wordt er, zoals ik eerder ook al zei, echt met je meegedacht. Zo heb ik, om mezelf inhoudelijk verder te ontwikkelen, vorig jaar de post-bachelor controlling gedaan. Hiermee heb ik mijn kennis van de financiële processen verder uitgediept. Ook ga ik in oktober starten met de NLP-opleiding. In deze opleiding leer je technieken om mensen te kunnen coachen, wat mij zeker gaat helpen in het zijn van een zo goed mogelijke manager. Naast dat het mij helpt op de opdracht gaat dit mij ook verder helpen in de rol als coach die ik binnen Fit heb. Ik begeleid binnen Fit namelijk een aantal trainees en finance professionals. Door deze opleiding te doen krijg ik de handvatten om hun zo goed mogelijk te helpen in het vinden van hun talenten, zodat zij zich ook kunnen ontwikkelen in hetgeen zij het leukste en meest waardevolle vinden om te doen.” 

“Had je zeven jaar geleden verwacht dat je nu hier zou staan?”

“Als je me zeven jaar geleden verteld had dat ik nu manager zou zijn van een financiële afdeling had ik je echt niet geloofd. Dat ik mezelf zo snel zou ontwikkelen had ik niet aan zien komen. Zeven jaar geleden had ik het idee dat ik nu business controller zou zijn. Om er door het doen van verschillende opdrachten achter te komen dat ik eigenlijk een veel betere manager ben had ik zeven jaar geleden niet gedacht.

Zeven jaar geleden ben ik binnengekomen bij Fit om erachter te komen wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. En ik ben nu nog steeds bij Fit omdat ik mezelf dag in dag uit op zowel professioneel als persoonlijk vlak ontwikkel tot een mensgerichte manager en volwaardig MT-lid. Door mijn talenten en opgedane ervaring in te zetten om telkens weer een betere organisatie achter te laten dan die ik bij de start van de opdracht aantrof: dat is waar ik energie van krijg.” 

“Gaaf om je verhaal te horen, Wendy! En, als je nog advies zou mogen geven aan andere Fitters of aspirant Fitters die ook de ambitie hebben om een soortgelijk carrièrepad te volgen?”

“Als ik advies zou mogen geven aan mensen die ook de ambitie hebben zichzelf constant te ontwikkelen en misschien wel manager willen worden zou ik zeggen: “blijf dicht bij jezelf”. Of zoals Erik dat mooi verwoordt: “wees authentiek”. Als je niet jezelf bent val je namelijk vroeg of laat door de mand, plus dat het je enorm veel energie gaat kosten om de schijn op te houden. 

Daarnaast moet je jezelf de tijd gunnen om je te ontwikkelen en te groeien naar een functie die je ambieert. Ondanks dat ik me in de afgelopen zeven jaar in sneltreinvaart heb ontwikkeld, heb ik mezelf wel de tijd gegund (en ook gekregen!) om stap voor stap te groeien tot de professional die ik graag wil zijn. Verder is duidelijke doelen stellen en deze nastreven natuurlijk goed. Maar onderweg ook eens even stilstaan bij wat je al bereikt hebt en daarvan te genieten… dat mogen mensen wel eens wat vaker doen. Soms zijn mensen zo druk bezig om iemand te worden, dat ze vergeten om onderweg iemand te zijn.”

Wat een mooie en wijze woorden; hier kunnen we met zijn allen nog wat van leren. Een prachtige ontwikkeling die je hebt doorgemaakt, Wendy! Uitgegroeid tot een interimmer in hart en nieren met een kritische blik die altijd door iedereen gewaardeerd wordt. Bedankt voor je openhartigheid bij het beantwoorden van de vragen, en op naar de volgende zeven jaar!

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Amber en Efjee die mee hebben gedaan aan het persoonlijk leiderschapstraject van Fit.

In gesprek: Amber en Efjee over hun ervaringen met het persoonlijk leiderschapstraject van Fit

Lees meer
Deskundig
Hoe onze trainees het Fit Finance traineeship ervaren hebben.

In gesprek: hoe Simon en Anne-Marell het Fit Finance traineeship hebben ervaren

Lees meer