Wat doet een business controller?

De business controller (BC) is een belangrijke specialist binnen je organisatie. We behandelen eerst de betekenis van business controller. Daarna vertellen we wat de werkzaamheden en competenties voor deze functie zijn, en ten slotte kijken we naar het salaris van deze controller.

Business controller betekenis

De business controller adviseert directie en management over strategische besluiten. Ook geeft hij of zij input over de optimalisatie van de organisatiestructuur.

Hoewel ze allebei financieel-economische experts zijn, is een business controller niet te verwarren met een financial controller. We hebben een uitleg van de overeenkomsten en verschillen tussen business controllers en financial controllers geschreven.

Business controller werkzaamheden

De BC gebruikt financiële data van een organisatie voor de besluitvorming over de toekomst. Dat betekent niet dat de BC degene is die de financiën beheert of opstelt, maar dat hij of zij aan de hand van de beschikbare financiële informatie plannen maakt en begeleidt om kosten te besparen en bedrijfsprocessen te verbeteren. Een business controller kan gebruik maken van business intelligence en dashboarding.

Taken van een business controller

Een BC heeft meestal de volgende taken:

  • ontwikkelingen in de markt vertalen naar voorspellingen;
  • ontwikkelingen in de markt vertalen naar aanbevelingen;
  • voorspellingen blijven analyseren en monitoren;
  • bedrijfsanalyses uitvoeren en rapportages opstellen;
  • strategische doelen vertalen naar kritieke prestatie-indicatoren;
  • (proces)verbeteringen zien en doorvoeren;
  • over dit alles het management adviseren.

Zoals je ziet is dit een vrij algemene omschrijving. Per organisatie kan de focus van de taken verschillen.

Competenties van een business controller

Een business controller moet kunnen vooruitkijken. Het is een toekomstgerichte expert. In deze functie moet je het management en de directie vaak overtuigen van verandering of vernieuwing. Daarom moet de BC proactief en communicatief sterk zijn.

Een goede business controller is een outside the box-denker. Deze controller heeft bij uitstek een voortrekkersrol. Trends op de markt moeten vertaald worden naar verandering en verbetering van bedrijfsprocessen. Het liefst op een originele en vernieuwende manier, zodat je de concurrentie voorblijft.

Verder moet de BC kritisch zijn. Een belangrijke taak is het analyseren en verbeteren van bedrijfsprocessen. Om dit goed te kunnen, is een kritische houding belangrijk. De kans bestaat dat het hele bedrijf de huidige gang van zaken wel prima vindt, maar de BC moet juist onafhankelijk en met een scherp oog kijken.

Salaris business controller

De verdiensten van een BC zijn tussen de 3000 en de 5000 euro per maand (bruto). Dit is uiteraard afhankelijk van opleiding en ervaring – meer of minder kan dus ook.

Deze controller is vaak universitair geschoold, maar kan ook een (post)-hbo-opleiding hebben voltooid. De gevolgde studie of opleiding is meestal in de financiële richting, maar een bedrijfskundige of bedrijfseconomische studie of opleiding komt ook voor.

Samengevat: business controllers zijn financieel-economische experts die op de toekomst gericht zijn. Hun hoofdtaak is het adviseren van het management en de directie over strategische besluiten en het optimaliseren van de organisatiestructuur.