Interim betekenis: wat is een interim-functie?

Interim is een veelgebruikte term, ook in de finance-wereld. Wat betekent interim eigenlijk precies? Wat zijn de voordelen van een interim-functie?

Interim betekenis

De term ‘interim’ komt oorspronkelijk uit het Latijn. De uitdrukking ‘ad interim’ betekent in die taal ‘in de tussentijd’ of ‘tijdelijk’.

In het Nederlands gebruiken we het woord meestal in combinatie met een functie binnen organisaties: iemand is interim-manager of interim-minister. Zo iemand heeft een tijdelijke functie of positie en is vaak een extern persoon.

Vaak gaat het bij interim-functies om hogere posities. Bijvoorbeeld een manager die tijdelijk de orde op zaken stelt. Ook via Fit bekleden financials interim-functies.

Daarnaast werken sommige detacheringsbureaus ook met ‘junior’-interimmers. Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld voor 3 maanden of een jaar. Het komt voor dat een interimmer na zo’n periode wordt overgenomen door de betreffende organisatie.

Wanneer zoekt een organisatie een interimmer?

Een organisatie kan om verschillende redenen op zoek zijn naar iemand voor een interim-functie. Bijvoorbeeld wanneer:

  • iemand door verlof, ziekte, promotie of ontslag (tijdelijk) niet beschikbaar is;
  • er extra kennis en expertise nodig is in een organisatie;
  • een organisatie tijdelijk handen tekort komt.

Wat zijn de voordelen van een interim-positie?

Voor zowel een organisatie als de werknemer zitten er voordelen aan een interim-positie. Voor een bedrijf is het ideaal dat een interimmer relatief snel beschikbaar is. De functie wordt meestal vervuld door een extern persoon. Hij of zij heeft een objectieve blik op de organisatie. Dit maakt het makkelijker om moeilijke beslissingen te nemen.

Ook voor de medewerker heeft zo’n tijdelijke functie mooie voordelen. Als je steeds op verschillende plekken wordt ingezet als interimmer, ontdek je iedere keer hoe je jouw talenten op nieuwe manieren kunt inzetten. Je begint steeds in nieuwe teams, waardoor je je goed leert aanpassen aan veranderende werkomgevingen.