Van accountancy naar detachering

"Waar ik eerst enkel aan het terugkijken was, kijk ik nu vooruit.” Aldus een van onze Fitters die de overstap maakte van de accountancy naar de detachering. Wellicht zit jij ook na te denken over de volgende stap in jouw carrière. Je werkt op het moment voor een accountantskantoor en het spookt al een tijdje door je hoofd om dan toch echt de volgende stap te gaan maken. Het enige waar je nog aan twijfelt is wat je volgende uitdaging gaat worden. Wellicht heb je vragen over waarom anderen de accountancy hebben verlaten voor de detachering en of de blokkades waar zij tegenaan liepen in het werk als accountant met deze overstap daadwerkelijk zijn weggenomen.

Dit is precies waarom we onze Fitters die deze sprong in het diepe gewaagd hebben aan de tand hebben gevoeld over hun ervaringen met de overstap van de accountancy naar de detachering. We vroegen hen waarom zij het tijd vonden om de accountancy achter zich te laten, waarom zij hun oog hebben laten vallen op de detachering, en waarom zij uiteindelijk voor Fit gekozen hebben. 

Waarom de accountancy achter je laten?

Als accountant ben je een groot deel van je tijd bezig met dossiervorming. Daarnaast kan het de-motiverend zijn om veelal terug te kijken en niet te bouwen aan de toekomst. De conclusie van een audit staat vaak al vast; de handtekening gaat er immers vaak ‘gewoon’ komen. In je werk als accountant ben je bezig met het rijmen van het verleden, terwijl het bedrijf wat onder de loep ligt alweer bezig is met het nadenken over morgen. Als antwoord op de vraag “waarom de accountancy verlaten?” komt de behoefte om de blik te verschuiven naar de toekomst dan ook duidelijk naar voren. Door de overstap van de accountancy naar de detachering te maken kan je gehoor geven aan deze behoefte; je stapt uit het verleden en springt met beide benen in het heden.


Verder heb je als accountant te maken met strakke kaders waarbinnen je moet werken. Hierin is in vergelijking met andere banen relatief weinig ruimte voor creativiteit. De een zal het werken met strakke werkprogramma’s natuurlijk prettig vinden; je weet namelijk precies waar je aan toe bent. Echter, misschien is dit voor jou juist dé reden waarom je verder aan het kijken bent. Dit is ook een belangrijke reden die wordt genoemd door onze Fitters als het gaat om het verlaten van de accountancy. 

Waar advies geven in de accountancy maar in beperkte mate wordt gedaan, is dit in de detachering juist wat er van je verwacht wordt. Als interim financial is het aan jou de taak mee te denken over de koers van het bedrijf en je mening uit te spreken over wat jij denkt dat de juiste route is. In je rol als gedetacheerde heb je net als in je rol als accountant een frisse, kritische kijk op de processen die bij de opdrachtgever lopen. Daarentegen, waar je in je rol als accountant vooral controleert, wordt van jou als gedetacheerde juist verwacht dat je jouw adviezen geeft. Wat kan er beter? En hoe zou de opdrachtgever dit het beste kunnen doen? 

Wat vond je prettig aan het werken voor een accountantskantoor?

We hebben uiteraard ook gevraagd wat onze ervaringsdeskundigen wél als prettig ervaren hebben tijdens hun periode in de accountancy. Destijds is natuurlijk niet voor niets gekozen voor deze tak van sport. “Ik heb in korte tijd enorm veel mogen leren over het finance-vak en hoe verschillende processen in elkaar zitten. Daarnaast is de accountancy sterk gericht op de persoonlijke ontwikkeling waar ik echt de meerwaarde inzie. Verder werk je veel samen met leeftijdsgenoten, wat vaak simpelweg erg gezellig is.” 

Mooie woorden voor de accountancy. Wij kunnen niets anders zeggen dan dat we het er volledig mee eens zijn dat de focus op de persoonlijke ontwikkeling ontzettend belangrijk is. Immers, samen zijn wij Fit en samen zijn wij in ontwikkeling. Verder hebben we onlangs een prijsvraag gedaan op ons Intranet over de gemiddelde leeftijd van de Fitters die gedetacheerd zijn. Het winnende antwoord was 26,5 jaar. Een jonge, ambitieuze groep mensen dus. 

Waarom detachering?

Als je vanuit de accountancy de stap wilt maken naar het bedrijfsleven zijn er natuurlijk meerdere kanten die je op kan. Immers, de wereld ligt aan je voeten. En dat is natuurlijk precies wat het allemaal zo rete-lastig maakt. In een productieomgeving of bij een grote verzekeraar aan de slag? Business controller of teamlead in het financial shared service centre? Of misschien wel een heel andere rol? 

De meeste professionals die een stap naar de detachering wagen hebben op de vragen hierboven nog geen sluitend antwoord. Als gedetacheerde krijg je de mogelijkheid om te ontdekken in welk soort bedrijf jij je als een vis in het water voelt en welke rol jou op het lijf geschreven is. Met een gemiddelde doorlooptijd per opdracht van 6 tot 12 maanden bij de meest uiteenlopende bedrijven kun je in relatief korte tijd uitvinden waar jouw hart sneller van gaat kloppen.


Naast de grote verschillen tussen het werken in de accountancy en detachering zijn er zeker ook raakvlakken. Waar we eerder ook al even naar hintten is de focus op persoonlijke ontwikkeling iets wat in beide disciplines terugkomt. In zowel de accountancy als de detachering is het de normaalste zaak van de wereld om naast je dagelijkse werkzaamheden bezig te zijn met een opleiding die wordt aangeboden vanuit de werkgever. Bij Fit bieden wij verschillende interne opleidingen aan, waaronder ook het Fit Digital Leadership. Hiermee bieden wij onze Fitters handvatten zich te ontwikkelen in zowel hard als soft skills. Daarnaast is er wat betreft het volgen van een externe opleiding in overleg natuurlijk van alles mogelijk.

Waarom Fit?

Als je je oog hebt laten vallen op de detachering zijn er meerdere bedrijven waar je terecht kan. Iets wat wij vaak horen (waar wij enorm trots op zijn) is dat mensen die de overstap maken van de accountancy naar de detachering voor Fit kiezen voor onze deskundigheid en persoonlijke aanpak. “Ik heb met meerdere partijen gesprekken gevoerd over de mogelijkheden. Fit sprong er voor mij uit omdat zowel de recruiters als de business consultants duidelijk weten waar ze het over hebben. Mensen met ervaring in het dagelijkse werk als interim financial”. Aldus een van de ervaringskundigen die de sprong in het diepe heeft gemaakt.

Deze aanpak is precies waarmee wij ons als Fit onderscheiden van de rest van de detacheerders. Van business consultant tot business manager tot partner, allemaal hebben we ervaring met het dagelijkse werk van een gedetacheerde finance professional. Van crediteurenbeheer bij een klein familiebedrijf tot ervaring in de accountancy of het bankwezen, iedere Fitter kent de klappen van de zweep. Hierdoor weten we waar we het over hebben en hebben we binnen no-time een geschikte opdracht voor je gevonden.  

Verder hebben wij als Fit vertrouwen in onze mensen. Dit spreken we bij het aangaan van een relatie direct uit door het vanaf dag één aangaan van een vast dienstverband. Geen jaarcontracten of ellenlange proeftijden, het is een match of het is geen match. Op de vraag “Waarom Fit?” was dit ook een van de redenen die genoemd werd door de overstappers die wij gevraagd hebben naar hun beweegredenen. “Een vast contract biedt een stukje zekerheid die je bij het maken van zo’n uitdagende stap graag hebt.” 

Enthousiast?

De stap van het werken als accountant naar interim financial is een uitdagende. Van veel bezig zijn in het verleden ga je bouwen aan de toekomst. Van precies weten hoe je carrièrepad eruit gaat zien ga je zelf de regie pakken over jouw avontuur. Van het werken in strakke werkprogramma’s ga je jouw creativiteit inzetten om resultaten te boeken. Als jij hier enthousiast van wordt en graag de regie wil pakken over jouw avontuur dan is de stap van de accountancy naar de detachering misschien wel de juiste voor jou. 

Het gesprek aangaan om te ontdekken of de detachering iets voor jou is? Of heb je je zinnen al gezet op de detachering en wil je weten wat Fit voor jou kan betekenen? We beantwoorden met alle plezier al je vragen. 

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Betrokken
JC-Electronics

In gesprek met JC-Electronics: achterstanden wegwerken na de implementatie van een nieuw ERP pakket

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer