Hoe delen wij kennis?

Bij Fit zijn we met elkaar een bron van kennis. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen expertise. Onze collega’s Wendy en Martijn concludeerden dit ook en dachten: zonde om dit niet met elkaar te delen. Zo gezegd zo gedaan hebben zij het Fit Kenniscentrum opgezet.

Wij spraken met Wendy en Martijn en zij vertelden ons meer over het kenniscentrum en de toegevoegde waarde van het delen van kennis.

Waarom zijn jullie het kenniscentrum gestart?

Wendy: 

“Met het kenniscentrum willen we kennis en ervaring met elkaar delen om de deskundigheid binnen Fit te vergroten. Ook denken we dat dit een positieve uitwerking heeft op de betrokkenheid binnen Fit, doordat medewerkers met elkaar samenwerken en elkaar hierdoor kunnen vinden met vragen. De essentie van het kenniscentrum is een plaats waar alle bijeenkomsten op het gebied van cursussen en trainingen worden georganiseerd en een platform waar alle informatie te vinden is. Zo weten Fitters snel bij wie ze moeten zijn voor het antwoord op een vraag. En bovenal is het leuk! “

Martijn: 

“Af en toe werd er een vraag gedeeld in de Whatsapp groep, waarop dan wel een leuke discussie op gang kwam in de app. Hieruit concludeerde ik dat we wel vragen hebben die we met elkaar wilden delen en dit ook een mooie diepgang bracht, maar dat we eigenlijk niet weten met wie we dit kunnen bespreken. 

Hierom leek het mij mooi een platform te creëren waar Fitters makkelijk kunnen zien wat de ervaring is van andere Fitters en op die manier elkaar kunnen vinden op het moment dat ze een vraag hebben. Dit zou de deskundigheid, maar ook de betrokkenheid bevorderen.

Na verloop van tijd bleek dat Wendy ook bezig was met een Kenniscentrum, wat meer gericht was op het organiseren van activiteiten voor kennisdeling dan het creëren van een platform. Het sloot dus mooi op elkaar aan en halverwege dit jaar zijn we daarom samen verder gegaan met het ontwikkelen van het Kenniscentrum.”

Wat willen jullie graag bereiken?

Martijn: 

“Ik zou het heel tof vinden als Fitters elkaar kunnen vinden wanneer ze een specifieke vraag hebben. Ik hoop dat de Themadagen en uiteindelijk het Kenniscentrum op het intranet voldoende handvatten biedt om dit mogelijk te maken. 

Verder hoop ik dat de Themadagen dagen worden waarop Fitters zelfstandig gezamenlijk op starten met een stand-up en elkaar door de dag weten te vinden om opdracht specifieke vraagstukken te bespreken.”

Hoe ervaren jullie het kenniscentrum tot nu toe?

Wendy:

“We zijn recent gestart met de themadagen en zitten echt nog in de beginfase (trial en error). We krijgen goede berichten maar er is altijd ruimte voor verbetering. In de toekomst gaan we uitbreiden met een platform en het organiseren van cursussen en trainingen.”


Martijn: 

“De Themadagen zijn ontzettend leuk, waar we eigenlijk elk thema weer anders aanvliegen. Dit komt voornamelijk doordat we willen proberen casussen te bespreken en het zo praktisch mogelijk te maken voor de deelnemers. We hopen natuurlijk dat er nog meer mensen zich aanmelden, maar dat is denk ik een kwestie van tijd.”

Hoe ziet een themadag eruit?

Wendy: 

“We beginnen een themadag met een opstart moment. Hierin bespreken we het onderwerp, gaan we in discussie aan de hand van bepaalde stellingen en spreken we de verwachten en behoeften naar elkaar uit. Halverwege de dag gaan we evalueren en casussen met elkaar bespreken waarin de vraag centraal staat: hoe zou jij dit aanpakken? We sluiten de dag altijd af met een korte evaluatie om de themadagen te verbeteren. Verder kunnen medewerkers gedurende de dag bezig met hun eigen werkzaamheden en met elkaar sparren over onderwerpen op het gebied van de themadag waar ze tegenaan lopen of wat ze juist willen leren.”

Martijn: 

“Ter aanvulling op Wendy: in totaal zijn we ongeveer 1,5 uur (half uur voor stand-up en 1 uurtje voor de casusbespreking in de middag) echt gezamenlijk bezig en dus indirect voor onze opdracht aan het werk. De rest van de tijd kan je met je opdracht bezig en waar nodig je collega’s vragen om eens mee te kijken of hoe zij het doen.”

Deelnemer aan het woord


Koen heeft al een aantal keer deelgenomen aan de themadagen en neemt ons graag mee in zijn ervaring:

“Sinds kort ben ik begonnen als Project Controller bij Equans. Omdat ik hiervoor nog niet eerder als Project Controller gewerkt heb is het voor mij soms nog zoeken wat er precies verwacht wordt en hoe ik deze rol het beste kan invullen. De Themadag Project Control die heeft plaats gevonden kwam daarom voor mij op het perfecte moment. Tijdens deze dag zijn we met ervaren en minder ervaren Project Controllers, en uiteraard met andere geïnteresseerden, samengekomen om inhoudelijk te praten over het vak. We hebben het onder meer gehad over de definitie van Project Control, de verschillen tussen Financial en Business Control en waar Project Control zich bevindt op dit spectrum, en wat de belangrijkste punten zijn om te behandelen tijdens een OHW gesprek.

Naast de gezamenlijke discussie die hierdoor op gang is gekomen heb ik ook de kans gekregen om samen met Johan, een ervaren Project Controller, te sparren over mijn werkzaamheden en mijn rol binnen een projectteam. Hierdoor is mij duidelijker geworden wat het vak inhoudt en hoe ik bepaalde zaken het beste kan aanvliegen. Erg prettig om op deze manier de kennis en ervaring te gebruiken die binnen Fit aanwezig is.

Verder heb ik de mogelijkheid gehad om aan de groep een casus voor te leggen over iets waar ik tegenaan loop tijdens mijn werkzaamheden. Hier hebben we gezamenlijk over gesproken en hieruit heb ik munitie gekregen om de organisatie mee in te gaan. Bedankt voor de input allemaal!”

Denk jij nou: dit wil ik ook! Misschien is Fit dan wel iets voor jou, neem eens een kijkje tussen onze vacatures.

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer