In gesprek: hoe Simon en Anne-Marell het Fit Finance traineeship hebben ervaren

Hoe onze trainees het Fit Finance traineeship ervaren hebben.

Je bent afgestudeerd en hebt je finance-gerelateerde diploma op zak. Gefeliciteerd, die is in the pocket! Maar wat nu!? Groeien naar een rol als business controller, data analist, of misschien heb je wel de ambitie om CFO te worden. Maar waar begin je?! 

Door jouw carrière te beginnen bij een detacheringsbureau als Fit krijg je de kans om op korte termijn verschillende bedrijven te zien en functies te leren kennen. Een kijkje nemen in verschillende keukens. Zo kun je erachter komen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. 

Klinkt dit je als muziek in de oren en wil jij op deze manier ontdekken wat een carrière in de finance jou te bieden heeft? En tegelijkertijd jezelf in sneltreinvaart ontwikkelen, op zowel professioneel als persoonlijk vlak? Dan is het Fit Finance Traineeship misschien wel dé ideale start van jouw carrière! 

Kijk, wij kunnen je nu natuurlijk van alles gaan vertellen over het traineeship… Maar hoe kun je nou beter beoordelen of het bij je past door de verhalen te horen van mensen die het traineeship net hebben afgerond? Precies. Daarom zijn we het gesprek aangegaan met Simon en Anne-Marell, die het traineeship afgelopen jaar doorlopen hebben. We hebben hen gevraagd naar hun ervaringen en hoe het traineeship hen verrast heeft, zodat jij een beter beeld krijgt van wat je allemaal kan verwachten van het traineeship. Meer weten? Lees dan hieronder het hele interview! 

Hoe ben je bij het traineeship terechtgekomen?

We zijn begonnen met de vraag hoe Simon en Anne-Marell bij het traineeship terecht zijn gekomen. Voor Simon ging dat op de volgende manier. “Nadat ik klaar was met mijn studie bedrijfseconomie aan de Saxion Hogeschool had ik nog niet echt helder wat ik wilde gaan doen. Door naar de universiteit? Of toch beginnen met werken? Ik heb toen een berichtje op LinkedIn geplaatst, waarna ik in contact ben gekomen met meerdere bedrijven, waaronder ook Fit. Na gesprekken gevoerd te hebben met meerdere bedrijven, heb ik uiteindelijk gekozen om te starten met het Fit Finance traineeship. Fit kwam op mij over als een jonge, frisse club mensen, waar ik het gevoel had mij snel thuis te gaan voelen en veel te kunnen leren.”

Waar Simon direct na het afronden van zijn studie direct bij Fit is gestart, is Anne-Marell via een kleine omweg bij ons gekomen. Ze is na haar studie gestart als marketeer, maar al snel kwam ze erachter dat dit het toch niet helemaal was voor haar. De start van het traineeship betekende voor haar dus ook de start van een nieuw carrièrepad. Spannend!

Zelf zegt ze er het volgende over. “Ik heb de studie bedrijfskunde gedaan, waarna ik niet precies wist wat ik wilde gaan doen. Ik ben toen begonnen in de marketing, alleen kwam ik er al snel achter dat daar niet mijn passie ligt. Mijn oog viel vervolgens op de finance, omdat ik het cijfermatig werken en de structuur enorm leuk vind–dat miste ik in de marketing. Daarna moest ik de keuze maken: terug de schoolbanken in of ervaring opdoen? Terug naar school had ik geen zin in, dus toen ben ik op zoek gegaan naar een traineeship in de finance. Ik heb vervolgens met meerdere partijen gesproken, maar ben uiteindelijk voor Fit gegaan omdat ik daar een goed gevoel bij kreeg. Ook wilde ik graag zo snel mogelijk starten. Bij Fit kon ik het hele jaar door starten met een opdracht en vanaf september instromen in het traineeship. Bij de meeste andere traineeships moest je tegelijk beginnen met een opdracht en het traineeship, wat de keuze voor mij ook makkelijker maakte.”

Welke verwachtingen had je van het Fit Finance traineeship?

Wat betreft de verwachtingen van het traineeship hoopte Simon zich in de breedte te gaan ontwikkelen. “Vooral de combinatie van soft skills en finance sprak mij erg aan in het traineeship–van beide verwachtte ik veel te gaan leren. Ik wilde onder andere graag mijn sociale skills verbeteren omdat mijn uiteindelijke doel is om een eigen adviesbureau te starten. Dan zijn die sociale skills natuurlijk wel handig… Om tegelijkertijd meegenomen te worden in verschillende finance onderwerpen door mensen die veel ervaring hebben, leek mij erg waardevol. En dat terwijl je ook op de opdracht werkt en zelf werkervaring opdoet. Wat mij betreft een topcombinatie.”

Omdat Anne-Marell op het punt stond de overstap te maken van marketing naar finance, hoopte zij in het traineeship vooral meer te leren over inhoudelijke onderwerpen. “Ik wilde meer leren over wat er bijvoorbeeld allemaal komt kijken bij een maand- en jaarafsluiting. Ook wilde ik graag meegenomen worden in wat er allemaal mogelijk is met Excel en PowerBI–echt de ‘harde’ finance onderwerpen.”

Hoe heeft het traineeship jouw verwachtingen waargemaakt?

Simon heeft naar eigen zeggen vooral veel gehad aan de soft skill-trainingen die onderdeel zijn van het traineeship. “Tot nu toe heb ik het traineeship als enorm waardevol ervaren. Door de verschillende oefeningen die je doet, leer je hoe je bepaalde situaties beter kunt aanvliegen.” 

“Ik gebruik bijvoorbeeld nog vaak het zogenaamde ‘8-model’, wat we van de trainer aangereikt hebben gekregen. Met dit model kun je jezelf bevragen over de goede en minder goede dingen die je hebt gedaan in een bepaalde situatie, waarmee je inzicht krijgt in hoe je het de volgende keer nog beter kunt aanpakken. En daarnaast kom je met veel mensen in contact, waardoor ik mijn sociale skills echt een boost heb kunnen geven.” 

Anne-Marell vond vooral de meer inhoudelijke onderwerpen waardevol. “Ik vond onder andere de Excel-trainingen echt handig. Naast alle sneltoetsen die je leert kennen, krijg je ook meer inzicht in welke mogelijkheden er allemaal zijn. Daarnaast zijn we meegenomen in de wereld van de PowerBI. Niet dat ik nu alle dashboards zelf kan maken hoor, maar weten wat je er allemaal mee kan maakt het een stuk makkelijker in de communicatie met mensen die wèl dagelijks bezig zijn met het maken van dashboards en rapportages. Dat helpt me enorm in mijn dagelijkse werk.”

Heeft het traineeship jou op een manier kunnen verrassen?

“Het traineeship heeft mij zeker verrast.” Aldus Simon. “Ik was eerst van mening dat zelfreflectie onzin is. Helemaal door al die standaardverslagjes die je op school moet typen, was ik er nou niet bepaald een fan van… Wat me echt verrast heeft, is dat ik nu inzie hoe goed dit eigenlijk is. Het helpt me in mijn dagelijkse werk en geeft me inzicht in waar ik mezelf nog in kan ontwikkelen. Zelfreflectie hoeft echt niet saai te zijn!” 

“Tijdens de verschillende opdrachten die we tijdens het traineeship gedaan hebben, ben je eigenlijk constant bezig met het reflecteren op je eigen doen en laten. We denken samen na over de verschillende situaties waar we mee te maken krijgen. En door hierover in gesprek te gaan leer je van elkaar. Ook de casussen die ik zelf heb meegenomen kwamen aan bod, waardoor ik verschillende situaties die ik tijdens mijn werk ben tegengekomen in de toekomst nog beter kan aanpakken.”

Anne-Marell wilde hier het volgende over kwijt. “Wat er voor mij naast het inhoudelijke uitspringt, is uit wat voor een leuke groep mensen Fit bestaat. Er is veel binding onderling en we doen met elkaar superleuke uitjes, waarvan de wintersport echt een hoogtepunt was. Beginnen met een nieuwe fulltime job is natuurlijk superspannend, maar omdat ik terecht ben gekomen in een groep gelijkgestemden voelde het al snel vertrouwd. En naast het harde werken is er ook genoeg ruimte om lekker te genieten!”

Wat zou je mensen willen meegeven die overwegen te starten met het traineeship?

Als laatste hebben we de trainees gevraagd wat ze nog willen meegeven aan mensen die overwegen om te starten met het Fit Finance traineeship. Simon zei daar het volgende over. “Door het traineeship te volgen kan je echt ontdekken wat je leuk vindt. Ook is het tof om op deze manier te werken aan zowel mijn hard als soft skills, waardoor ik beter kan presteren in mijn werk. Als je op zoek bent naar een manier om veel ervaring op te doen, om zo te bepalen waar je graag naartoe wilt groeien, is het volgen van het traineeship echt een topstart van je carrière."

Anne-Marell vertelde dat zij best heeft getwijfeld om bij Fit te komen en te starten met het traineeship. Daarom heeft ze de volgende tip voor iedereen die overweegt om te starten met het traineeship. “Ik raad iedereen aan om echt alles uit te vragen voordat je start, zodat je goed weet waar je aan begint. Ik heb best getwijfeld, ook omdat je niet weet wat je kan verwachten. Na een aantal leuke gesprekken met meerdere mensen van Fit had ik een helder beeld van wat me te wachten stond. Wat ik uit die gesprekken heb meegenomen, heeft me uiteindelijk overtuigd om te beginnen aan dit avontuur. En ik heb er nog geen moment spijt van!”

Ècht ontdekken wat je leuk vindt

Waar Simon vooral veel gehad heeft aan de trainingen op het gebied van soft skills en verrast is door de positieve manier van zelfreflectie, heeft Anne-Marell het meeste gehaald uit de meer inhoudelijke trainingen. Zo gaat iedereen op zijn eigen manier het traineeship in en halen ze er voor zichzelf uit wat voor hen het meest waardevol is. Tof! 

Met het traineeship proberen we mensen te helpen te ontdekken waar hun hart sneller van gaat kloppen. Daarnaast geven we hen handvatten om zich nog sneller te ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Om vervolgens terug te krijgen dat dat ook lukt zijn we natuurlijk apetrots op!  

Maar ook wij zijn constant in ontwikkeling, waarom we ieder jaar bezig zijn het traineeship naadloos aan te sluiten op alle ontwikkelingen in het finance-vak. Hiermee willen we alle trainees de tools blijven geven die ze nodig hebben om te ontdekken wat ze leuk vinden en zich te ontwikkelen tot de persoon en professional die zij graag willen zijn. Het traineeship is immers pas het begin van de reis die je gaat doormaken als finance professional. 

We hopen dat je na het lezen van dit interview een goed beeld hebt gekregen van wat je kan verwachten van het traineeship. Maar, mocht je nou nog steeds met vragen zitten en twijfelen of het Fit Finance traineeship iets voor jou is, neem dan gerust contact op zodat we al jouw vragen kunnen beantwoorden! Wie weet tot snel. 

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Amber en Efjee die mee hebben gedaan aan het persoonlijk leiderschapstraject van Fit.

In gesprek: Amber en Efjee over hun ervaringen met het persoonlijk leiderschapstraject van Fit

Lees meer
Deskundig
Hoe onze trainees het Fit Finance traineeship ervaren hebben.

In gesprek: hoe Simon en Anne-Marell het Fit Finance traineeship hebben ervaren

Lees meer