Studeren naast je baan: Leslie’s avontuur aan de Universiteit van Amsterdam

opleidingsmogelijkheden-detacheringsbureau

Studeren naast je baan. Klinkt pittig, hè? Voor ambitieuze professionals is dit toch vaak de manier om zich verder te ontwikkelen en hun carrière een boost te geven. Zo ook voor Leslie. Hij is in september 2021 begonnen aan de master Accountancy & Control aan de Universiteit van Amsterdam, die hij in juni 2023 succesvol heeft afgerond. Toen hij ruim 20 uur per week bezig was met zijn studie rond februari 2022, maakte Leslie ook nog eens de overstap naar Fit. Dat moet al helemaal pittig geweest zijn, waarom we erg benieuwd zijn hoe dit heeft ervaren. 

Om hierachter te komen hebben we Leslie eens goed aan de tand gevoeld. We hebben hem gevraagd waarom hij deze studie wilde volgen, hoe hij de overstap naar Fit tijdens het volgen van de studie ervaren heeft en hoe hij terugkijkt op dit avontuur. Benieuwd naar Leslie's verhaal? Lees dan mee!

Hey Leslie, waarom heb je voor deze studie gekozen?

“Na het behalen van mijn Bachelor bedrijfseconomie twijfelde ik wat ik wilde doen. Reizen? Proberen een master te halen? Of toch gewoon aan het werk gaan? Kiezen vond ik wat lastig, dus ik ben voor alle drie gegaan, haha. Ik heb eerst een maandje gereisd, waarna ik aan het werk ben gegaan. Tijdens mijn sollicitatiegesprek heb ik direct op tafel gegooid dat ik de ambitie had om een master te volgen in deeltijd. Ik daag mezelf graag uit, op wat voor manier dan ook. Een studie doen naast je werk is natuurlijk een prachtige manier om te kijken wat je kan en verder aan je discipline te werken. 

Ik wilde eigenlijk in 2020 al starten met de opleiding, maar dit werd door covid allemaal wat lastiger… Het duurde helaas wat langer dan gepland, maar uiteindelijk ben ik in september 2021 begonnen met de master Accountancy & Control aan de UvA. Ik ben toen begonnen met de pre-master, waarna ik in februari 2022 met de master zelf ben gestart.” 

Tijdens het doen van de opleiding ben je bij Fit gekomen. Waarom toen? En hoe heb je die overstap ervaren?

“Ik kreeg bij mijn oude werkgever steeds meer het gevoel dat ik niet goed op mijn plek zat. Ik ontwikkelde me voor mijn gevoel sneller dan het salarishuis en ook de interactie met collega’s nam af, iets wat ik echt wel zoek in een baan. Toen ben ik om me heen gaan kijken. Ik heb nog even getwijfeld tussen ergens in vaste dienst gaan of toch in de detachering blijven werken. Uiteindelijk heb ik voor die laatste gekozen. Blijft toch leuk en leerzaam, de afwisseling die werken in de detachering met zich meebrengt.  

De betrokkenheid onderling, de mogelijkheid om coach te worden en de arbeidsvoorwaarden spraken me bij Fit erg aan, waarom ik ervoor gekozen heb om bij Fit te komen. Een mooie stap, maar daarmee heb ik het mezelf niet makkelijker gemaakt… Ik eis altijd het hoogst haalbare van mezelf, wat leidt tot mooie resultaten maar soms ook een aardig hoog stressniveau. En toen begon ik in februari 2022 ook nog eens aan zowel de master als een nieuwe baan. 

In die periode begon ik tegen mijn grens aan te lopen. Ik weet nog dat ik op een zondag thuis zat en gewoon niks meer uit mijn handen kreeg. Ik klapte dicht. Die dag erna sprak ik toevallig met mijn opdrachtbegeleider, aan wie ik al snel vertelde wat er die avond ervoor gebeurd was. 

Die dinsdag erop volgde een wandeling met een van de partners van Fit die bezorgd was om mij. Een mooi en open gesprek bracht mij vervolgens tot het inzicht dat niet alles perfect hoeft. Af en toe ‘s avonds op de bank zitten met een biertje is ook prima. En een onvoldoende halen is geen ramp. Klinkt natuurlijk logisch, maar ik had het echt even nodig dat iemand mij de spiegel voorhield. Ik heb daarna een betere balans gevonden tussen het werken, studeren en mijn privé-leven en ik ben vol goede moed verder gegaan met de master.”

Dat moet een zware periode geweest zijn. Hoe kijk je hier op terug?

“Het is inderdaad best pittig geweest. Je moet bepaalde dingen opofferen, maar het is het uiteindelijk echt allemaal waard geweest. De combinatie van werken en studeren werd ook makkelijker met de tijd. En helemaal na het rondje wandelen met de partner ging het stukken beter. Het is erg fijn dat ik op deze manier geholpen ben door Fit, een club waar ik toen net pas bij was gekomen. Ze denken met je mee en zijn flexibel, waardoor ik nog steeds van mening ben de juiste stap gemaakt te hebben. 

Uiteindelijk heb ik niet eens herkansingen hoeven doen, wat ook prettig is, haha. Toch niet hoeven dealen met het halen van die onvoldoende! Inhoudelijk heb ik ook bruikbare kennis opgedaan. Bijvoorbeeld over verschillende financieringsvormen. Of hoe je een meerjarige cashflow forecast gebruikt om een Net Present Value analyse te maken, waarmee je kan beoordelen of je wilt investeren of toch beter kunt leasen. 

Dit soort vakinhoudelijke kennis neem ik nu mee naar mijn opdracht, waardoor ik zelfverzekerder op mijn opdracht zit. En daarnaast is het een gave uitdaging geweest. Om te kijken of ik dit kon. En ik ben dan ook enorm blij dat het is gelukt!”

En die combinatie van werken en studeren? Zou je die aanraden?

“Nou, ik ben enorm blij dat ik eindelijk weer mijn vrije tijd terug heb: het is heerlijk! Toch zijn al die opofferingen het waard geweest hoor, haha. Inhoudelijk ben ik sterker, ik ben zelfverzekerder in mijn werk geworden en heb aan mezelf bewezen dat ik een master kan halen. En na zo’n periode van naast je baan een studie volgen smaken de biertjes nòg beter! Je gaat je vrije tijd echt extra waarderen.

Mocht je nog twijfelen over het doen van een studie naast je werk zou ik het aanraden. Het is namelijk een waardevol avontuur. Het kan pittig zijn, maar wat je tijdens dit avontuur leert, neemt niemand je meer af. Zorg er alleen wel voor dat je op tijd aan de bel trekt als je een grens bereikt, zodat de mensen om je heen je kunnen helpen. En onthoud, een keer een onvoldoende halen is echt niet het einde van de wereld. Neem je rust als je voelt dat het nodig is.”

Bedankt voor je open en eerlijke antwoorden, Leslie. Mooi om op deze manier een inkijkje te krijgen in dit traject. Hier mag je trots op zijn. Geniet van je welverdiende vrije tijd! Binnen Fit zijn er meerdere collega´s die een opleiding of training volgen of gevolgd hebben. (Via hier lees je meer over Silkes ervaringen met het behalen van haar RC-titel!) Mocht jij meer willen weten over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op!

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer
Betrokken
JC-Electronics

In gesprek met JC-Electronics: achterstanden wegwerken na de implementatie van een nieuw ERP pakket

Lees meer