Silkes ervaring met het volgen van de opleiding tot Register Controller

Afgelopen maand hebben we Silke mogen feliciteren met het behalen van haar RC-titel: daar mag je trots op zijn! Naast de interne opleidingen die we vanuit Fit aanbieden zijn er ook allerlei mogelijkheden om externe opleidingen te doen. Zo vertelde Wendy eerder al dat bij Fit vrijwel alles mogelijk is in overleg, en ook Silke heeft via Fit de opleiding tot Register Controller kunnen volgen. 

Silke wist al vrij vroeg dat ze de opleiding tot Register Controller wilde volgen en heeft dit dan ook op tafel gelegd tijdens haar sollicitatie. Onlangs heeft ze de opleiding met succes afgerond, en we zijn erg benieuwd naar het avontuur van de wens om de opleiding te doen tot het behalen van de RC-titel. Om hier achter te komen hebben we Silke een aantal vragen gesteld. Heb je de ambitie om ook een externe opleiding te volgen of gewoon benieuwd naar Silkes ervaring met het doen van een externe opleiding via Fit? Lees dan snel verder, want in deze blog lees je er alles over. 

Hoe ben je het gesprek met Fit aangegaan?

“Tijdens mijn sollicitatie bij Fit wist ik al dat ik de opleiding tot Register Controller (RC) wilde volgen. Dit heb ik tijdens mijn sollicitatie direct op tafel gelegd. Door de reactie van Fit werd duidelijk dat er in overleg heel veel mogelijk was, waaronder ook het volgen van de RC-opleiding.

Op dat moment hebben we met elkaar afgesproken dat de mogelijkheid er zeker was, maar dat het starten van de opleiding op dat moment nog te vroeg was. Ik ben toen eerst vol in mijn dagelijkse werk gedoken om werkervaring op te doen. Tijdens de voortgangs- en evaluatiegesprekken hebben we vervolgens samen gekeken wanneer het wèl een goed moment zou zijn om te starten met de opleiding. 

Uiteindelijk heb ik na anderhalf jaar gewerkt te hebben als interim finance professional een motivatiebrief geschreven waarom ik de opleiding wilde doen en waarom het nu het juiste moment was om te starten. Hier werd positief op gereageerd en ik ben in maart 2021 gestart met de opleiding.”

Wat heb je geleerd? En hoe pas je dit toe?

“Een van de belangrijkste voordelen van de RC-opleiding is de verbreding en verdieping van mijn kennis op het gebied van Finance en Control. Daarnaast heb ik ook ontzettend veel leuke mensen mogen ontmoeten met allerlei verschillende achtergronden en werkgevers. 

Het mooie van de opleiding is dat ik deze kennis ook direct toepasbaar is in mijn werk. Zo hebben we tijdens de opleiding het vak Financial Accounting gehad, wat voornamelijk ging over alle wet- en regelgeving die in de IFRS is vastgelegd. Deze kennis kan ik direct in mijn rol als financial controller toepassen omdat ik hier dagelijks mee te maken krijg. Ook werd ik tijdens het volgen van de studie continu uitgedaagd om de bestaande processen waar ik dagelijks mee te maken krijg kritisch te evalueren. Dit heeft me geholpen met het ontwikkelen van de vaardigheden die je nodig hebt als interim professional. 

Daarnaast hebben we het gehad over de waardebepaling van een bedrijf. Niet dat ik dat dagelijks gebruik, maar hierdoor krijg je wel een beter inzicht in hoe strategische beslissingen binnen een organisatie gemaakt worden en hoe je hier als controller mee om kunt gaan. 

Los van deze hard skills hebben we ook eens per periode een collegedag gewijd aan soft skills, wat tijdens de opleiding het Controllership genoemd wordt. Dit was enorm leuk om te doen. Iets wat me heel erg is bijgebleven is een spel wat we gedaan hebben. Tijdens het spel werd de groep in tweeën gesplitst en mochten we geen contact met elkaar hebben. De opdracht was om een huis te tekenen, team 1 de benedenverdieping en team 2 de bovenverdieping en het dak. Er waren een paar vereisten, en uiteindelijk moest het natuurlijk een huis worden dat naadloos op elkaar aansloot. Je raadt natuurlijk al hoe dit is afgelopen… Twee delen die totaal niet op elkaar aansloten. Hierdoor heb ik weer eens ingezien hoe belangrijk goede communicatie is. En ook dit soort lessen neem ik mee in mijn dagelijkse werk.”

Je geeft aan dat je allemaal leuke mensen hebt leren kennen. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Zeker. De RC-opleiding wordt gevolgd door mensen met allerlei verschillende achtergronden en werkgevers. Tijdens de opleiding worden concepten uitgelegd aan de hand van allerlei praktijkvoorbeelden, en om van iedereen de meest uiteenlopende inzichten over de casus te horen is enorm waardevol. Zo leer je constant van elkaar. En omdat iedereen een bepaalde mate van werkervaring heeft kan iedereen meedoen in de discussie, wat ook erg tof is.

Ik heb een aantal leuke mensen leren kennen en zo ook mijn professionele netwerk een stuk kunnen uitbreiden. Iedereen gaat er vrij open in, en dit maakt het makkelijk om met elkaar in gesprek te gaan. Wellicht heb ik wat geluk gehad met de groep waar ik in beland ben, maar ik denk dat je door zelf een open houding te hebben al heel ver komt.

Hoewel ik er enorm veel aan heb gehad, kan studeren naast je baan natuurlijk best een uitdaging zijn. Het vereist namelijk een flinke tijdsinvestering. Door goed te plannen kom je echter al heel ver. Toch zul je af en toe nee moeten zeggen tegen leuke dingen om te studeren, daar ga je denk ik niet aan ontkomen. Voor mij is dat soms lastig, helemaal als het lekker weer is. Maar als je dan je vakken haalt en even bedenkt waar je het allemaal voor doet, dan is het af en toe nee moeten zeggen het dubbel en dwars waard.”

Hoeveel tijd was je per week kwijt aan de opleiding?

“Zelf pakte ik meestal de dinsdagavond om colleges voor te bereiden. Vrijdag is altijd collegedag, dus op die manier heb je voldoende tijd om je voor te bereiden. Meestal werden er op die vrijdag 2 vakken gegeven, een in de ochtend en een in de middag. In het weekend ging ik dan bezig met het voorbereiden van presentaties en opdrachten. Als de tentamens eraan komen wordt het altijd even wat drukker, dus toen was ik nog wat meer tijd kwijt aan het studeren. Dat zullen mensen vast nog herinneren van hun studententijd…”

Is deze tijdsinvestering het waard geweest?

“Allereerst moet je er voor zorgen dat je realistische verwachtingen hebt. Weet dat het je tijd en energie gaat kosten. Toch heb ik het volgen van de opleiding als waardevol en plezierig ervaren. Ik heb enorm veel inhoudelijke kennis opgedaan en het is een prachtige investering in mezelf geweest. Je verbreedt je kennis op het gebied van Finance & Control, vergroot je netwerk en werkt middels het Controllership ook aan je persoonlijke ontwikkeling.” 

Hoe kijk je op het traject terug?

“Ik kijk hier heel positief op terug. Zowel persoonlijk als professioneel ben ik enorm gegroeid; ik heb mezelf op een mooie manier kunnen uitdagen met het volgen van deze opleiding. Daarnaast voelt het halen van doelen die je van tevoren hebt gesteld natuurlijk supergoed. Ik kan dan ook trots zeggen: “dat heb ik toch maar even mooi geflikt!”. 

Achteraf ben ik er overigens erg blij mee dat ik even gewacht heb met het starten van de opleiding. Door mijn ervaring met het werken als interim finance professional heb ik een breed referentiekader ontwikkeld om de theorie die je tijdens de opleiding leert in te plaatsen. Zonder die ervaring kan ik me voorstellen dat het allemaal wat losse informatie kan zijn.

Nu klinkt dit natuurlijk allemaal enorm positief. En dat ben ik ook. Maar als ik toch nog iets negatiefs moet noemen is dat de scriptie. Hier keek ik in het begin erg tegenop. Gelukkig staat het onderwerp waar ik mijn onderzoek over gedaan heb dicht bij me, waardoor ik het leuk vond om ermee aan de slag te gaan. Aan het begin was het even lastig, maar nu alles klaar is, is het achteraf gezien toch best prima gegaan.”

Heb je nog advies voor mensen die graag een opleiding willen doen of twijfelen om eraan te beginnen?

“Als je nog twijfelt over het doen van een opleiding, zou ik in gesprek gaan met mensen die het traject al gevolgd hebben. Praktisch iedereen wil je wel vertellen waarom zij de keuze hebben gemaakt het traject te volgen en hoe zij het traject ervaren hebben. Zelf heb ik het ook zo aangepakt. 

Daarnaast zou ik iedereen die de ambitie heeft om een opleiding naast zijn of haar werk te doen het zeker aanraden! Het is een mooie manier om je inhoudelijke kennis te verdiepen en te verbreden, je netwerk te vergroten en je als persoon te ontwikkelen.”

Mooi dat je zo genoten hebt van het volgen van de opleiding, Silke! Bedankt voor je antwoorden, en hopelijk hebben we hiermee anderen die dezelfde ambitie hebben een inkijkje kunnen geven in hoe het is om een dergelijk traject te volgen.

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer