“Hierin moeten we echt de balans vinden”. Zo’n mooie oneliner die je praktisch in ieder gesprek kunt gebruiken. Maar hoewel het een cliché is, bestaat ‘ie natuurlijk niet voor niets. Er zit namelijk een kern van waarheid in. En hij geldt zeker ook voor het balanceren van je werk- en privéleven.
Maar… bestaat het “vinden” van de balans eigenlijk wel? Stel je voor, je loopt over een balk. Dan moet je constant je best doen om in balans te blijven. Als je eenmaal in balans bent en je laat je concentratie varen, dan val je. Je moet constant je best doen om daadwerkelijk in balans te blijven. Het is niet een kwestie van “vinden” en dan niets meer hoeven doen – het is een constante zoektocht naar de balans.
Dit kunnen we ook doortrekken naar het balanceren van je werk- en privéleven. Als je dit in balans wilt houden, zul je constant je best moeten doen om in balans te zijn. Klinkt misschien vermoeiend, maar oefening baart gelukkig kunst. Hoe beter je wordt in balanceren, hoe makkelijker het wordt om in de buurt te blijven van jouw ideale situatie. Om jou te helpen geven we je hieronder 6 tips om het worden van een balans-expert te versnellen!
#1 - Monitor je energieniveau
Een belangrijke indicator voor hoe goed je in balans bent is de hoeveelheid energie die je hebt. Door je energieniveau goed in de gaten te houden kun je zien of je in balans bent of niet. Probeer daarom ook af en toe een momentje te pakken om te reflecteren op je dag, week of maand. Want hoe is je energieniveau eigenlijk? Waar kreeg je energie van afgelopen week? En wat kostte zoveel energie dat het bijna leek alsof er een ballon werd lekgeprikt? Belangrijke vragen om jezelf te stellen om je te helpen in de zoektocht naar de balans.
#2 - Ken jezelf
Waar tip 1 ook al op duidde: het vinden van de balans begint bij jezelf kennen. Vragen die je jezelf hiervoor zou kunnen stellen zijn de volgende: hoe ga je met stress om? Vind je het prettig om 24/7 op de hoogte te zijn van alles wat er op je werk gebeurt? Of heb je tijd nodig om op te laden? Door antwoord te geven op dit soort vragen kun je erachter komen wat balans voor jou betekent, waarna je een plan kunt maken om dichter naar de balans toe te bewegen.
#3 - Focus
Wat je verder kan helpen om in balans te zijn, is focus aanbrengen in je werk- en privéleven. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker kunt beslissen waar je ja en nee tegen zegt, wat weer zorgt voor rust in je hoofd. Hoe je hiervoor zorgt? Door een helder doel te hebben. Dit kan een stip op de horizon zijn – een groter doel waar je naartoe werkt. Maar je kan het ook anders aanpakken, door als doel te stellen dat je een x aantal taken van je to do lijst wilt afvinken, of deze week x aantal uur productief wilt zijn.
Door een doel voor jezelf te definiëren heb je een manier om taken mee te beoordelen, waarmee je ja of nee kunt zeggen tegen een taak. Je kunt jezelf vervolgens bij iedere taak afvragen of het uitvoeren ervan je dichterbij je doel gaat brengen.
Een goed boek die je hierbij verder kan helpen heet Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar en Oscar de Bos. Hierin vertellen zij hoe je weer grip krijgt op je focus. Mark Tigchelaar komt als spreker naar de Fit Finance Meetup 2024 – wij zijn benieuwd naar zijn verhaal en lessen!
#4 - Stel heldere grenzen
Als je weet hoe jij het beste werkt en weet waar je naartoe wilt werken, kun je heldere grenzen stellen. Hoe je hiermee bijvoorbeeld kunt beginnen is door te bepalen wanneer je bereikbaar bent voor werkgerelateerde zaken. Houdt hierbij ook rekening met tip 1 en 2: waar gedij je goed bij? Kunnen jouw collega’s en zakenrelaties je 24/7 bereiken? Of enkel op gezette tijden? Maak hierover afspraken met jezelf en de mensen om je heen. En communiceer ze ook! Wat vervolgens natuurlijk belangrijk is, is dat je jezelf dan ook hier aan houdt. Dit kan jou helpen in het bewaken van de balans.
#5 - Neem genoeg tijd voor jezelf
Door daarnaast genoeg tijd te nemen voor ontspanning, voorkom je dat werk je leven overneemt. Ook geeft deze tijd voor ontspanning je afstand van het dagelijkse reilen en zeilen van je professionele leven, waarmee je jezelf ruimte geeft om met nieuwe, frisse ideeën te komen.
Ontspanning ziet er voor de een natuurlijk wezenlijk anders uit dan voor de ander. Waar de een het heerlijk vindt om op de bank te liggen en lekker een avondje te Netflixen, is voor de ander een rondje hardlopen pure ontspanning. Om vitaal in het leven te staan hebben wij het vitaliteitsbudget in het leven geroepen, waarmee iedere Fitter een vrij te besteden budget heeft voor zaken die de vitaliteit bevorderen. Dit kan alles zijn van een zit-sta-bureau tot een paar hardloopschoenen tot een reeks gesprekken met een psycholoog. Hier lees je wat Fitters met hun vitaliteitsbudget doen!
Maar ook tijdens je werkdag is het belangrijk om pauzes te nemen - even een momentje voor jezelf. Hiermee hou je je energiepeil tijdens je werkdag hoog, waarmee je kunt blijven presteren. Ga bijvoorbeeld eens een rondje wandelen tijdens de lunch. Dat is om verschillende redenen enorm goed voor productiviteit! Niemand is ooit slechter geworden van een rondje wandelen.
#6 - Plannen, plannen, plannen
Dit brengt ons bij de laatste tip voor het vinden en bewaken van de balans: plannen. De meest drukke mensen houden hun leven op orde door er een nauwkeurige planning op na te houden (en deze ook te volgen met behulp van een tool als Asana!). Als je plant, wordt je namelijk gedwongen na te denken over wat je wilt doen en ontwikkel je hiervoor een plan. Hiervoor is het natuurlijk handig om te weten hoe jij het beste werkt (tip 2) waar je naartoe werkt (tip 3), wanneer je wel en niet werkt (tip 4), wanneer je beslist niet met werken bezig bent en wanneer je pauze neemt (tip 5).
Wanneer je voor jezelf een plan hebt gemaakt, hoef je het vervolgens alleen nog maar uit te voeren. Zo heb je niet constant de vraag “wat moet ik gaan doen?”, waarmee je niet alleen efficiënter bent, maar ook kan je het helpen om rust te vinden tijdens je werkdag. Meer weten over hoe je een goede planning kunt maken? Hier lees je meer over de do's en dont's van een goede planning.
Zorg dat het voor jou werkt
Het vinden van de balans blijft een constante zoektocht. Hoewel dit vermoeiend kan klinken, hopen we dat jouw zoektocht een stukje makkelijker wordt met de tips die we hierboven hebben gegeven. Het leven zit natuurlijk vol ups en downs. Je gaat ongetwijfeld duwtjes krijgen waardoor je uit balans dreigt te raken. Maar, als je goed bent in balanceren kun je dit soort duwtjes aan – je kunt corrigeren wanneer nodig, waardoor je dicht bij jezelf blijft. Wij zijn ervan overtuigd dat een goede balans – die voor jou werkt – het leven een stuk leuker maakt, dus we hopen dat je hiermee daar weer een stukje dichter bij bent. Succes met de zoektocht naar en het bewaken van de balans!