De 3 redenen waarom jij tijdens je lunchpauze een rondje wilt wandelen

wandelen lunch vitaal

Als jij graag productiever wilt zijn gedurende de dag en meer werk gedaan wil krijgen, denk je misschien dat de oplossing is achter je bureau te blijven zitten en stug door je to-do-lijst heen te ploegen. Maar niets is minder waar… Als jij gedurende je dag zo energiek en productief mogelijk wilt zijn kan het juist enorm helpen om eens achter je bureau vandaan te komen. Onze activiteit naar keuze: laptop dicht en een rondje wandelen!

Wij hadden al zo’n vermoeden dat wandelen enorm helpt om je productiviteit een boost te geven. Maar aan een ‘vermoeden’ heb jij natuurlijk niets… Jij, als echte doorgewinterde financial, kan natuurlijk alleen overtuigd worden met een gedegen, wetenschappelijke onderbouwing. En dat is precies wat we jou in dit artikel gaan geven; hieronder hebben wij de belangrijkste redenen (met wetenschappelijke onderbouwing!) uiteengezet.

Voor onze actieve volgers: een week of 6 geleden hebben wij een blog geplaatst over het ergonomisch instellen van je werkplek. Is het gelukt om alle tips door te voeren? Of ben je alweer teruggevallen in je oude patronen? Nog even deze herinnering om naast het wandelen ook de tijd die je wèl achter je laptop zit zo veilig mogelijk te besteden!

Als je zoekt naar de invloed van wandelen op de productiviteit kan je letterlijk honderden redenen vinden hoe wandelen de productiviteit verbetert. Om het een beetje behapbaar te houden hebben wij de drie belangrijkste voor je geselecteerd. Deze zullen we hieronder verder uitlichten. Kun je ook gebruiken om je collega’s volgende week te overtuigen om wèl een rondje mee te lopen…

#1 - Wandelen verbetert de cognitieve functie

En als jij ‘cognitieve functie’ net zo’n vaag begrip vindt als wij: met deze term wordt de capaciteit tot het verwerken van informatie door de hersenen bedoeld. Oftewel, met ‘wandelen verbetert de cognitieve functie’ wordt bedoeld dat je na een wandeling in kortere tijd meer informatie kunt verwerken. En het zo snel en zo veel mogelijk informatie kunnen verwerken is in jouw rol als finance professional natuurlijk enorm belangrijk. 

Hoe we dat weten? Hier is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, waaronder door Dr. Chuck Hillman van de Universiteit van Illinois. Hierboven zie je hersenscans die gemaakt zijn door Dr. Hillman en zijn team van onderzoekers. Links zie je het brein van iemand die al uren achter zijn computer zit, en rechts zie je het brein van iemand die net een rondje gewandeld heeft van 20 minuten. Hoe warmer de kleur, hoe hoger de activiteit in het brein. [1][2]

Je ziet dus dat na het wandelen de hersenactiviteit een stuk hoger ligt. Dit duidt op een verbeterde cognitieve functie, wat de productiviteit ten goede komt. Vrij vertaald betekent dat het volgende… als jij tijdens je lunchpauze een rondje loopt zorg je ervoor dat jouw brein meer informatie kan verwerken en zo jouw rol als finance professional beter kunt invullen. 

#2 - Wandelen helpt bij het verminderen van stress

Wandelen is een enorm effectieve manier om stress te verminderen, wat op zijn beurt de productiviteit ten goede komt. Regelmatig wandelen zorgt ervoor dat in de hersenen de stofjes endorfine en serotonine vrijkomen, die beter bekend zijn als de ‘gelukshormonen’. We zullen je niet vermoeien met de biologische werking van de hersenen, maar biologen hebben de vrijkomst van endorfine en serotonine gemeten tijdens meerdere onderzoeken naar de invloed van beweging op de hersenen. Oftewel, door regelmatig een rondje te wandelen voel jij je gelukkiger, wat er weer voor zorgt dat jij je minder gestresst voelt. [4]

Als je minder gestresst bent, kun je beter omgaan met situaties waarin de druk hoog is, en dus ook betere beslissingen maken. Af en toe eens achter die laptop vandaan komen en een rondje wandelen gaat ervoor zorgen dat jij betere beslissingen kunt maken. Eenvoudiger dan dat kunnen we het echt niet maken…

#3 - Wandelen stimuleert de creativiteit

Wandelen verbetert de creativiteit, wat de productiviteit zeker ten goede gaat komen. Beter out-of-the-box kunnen denken en je probleemoplossend vermogen naar het volgende level tillen met zoiets simpels als een wandeling van 20 minuten? Oh jazeker kan dat! 

Daarnaast kan de verse buitenlucht je hersenen verfrissen, wat nieuwe ideeën en perspectieven stimuleert. Een korte wandeling tijdens je werkdag kan dus helpen om even alles op een rijtje te zetten en tot nieuwe inzichten te komen om problemen op te lossen. [5]

Zelfs de wereldberoemde psycholoog Friedrich Nietzsche wist het al… De volgende quote wordt hem namelijk toegeschreven. “All truly great thoughts are conceived while walking.”

“Oké, en hoe kan ik deze informatie toepassen?”

Het zal ondertussen wel duidelijk zijn waarom je een rondje wandelen een structureel onderdeel wilt maken van je dagelijkse routine. Nouja, als je natuurlijk je volledige brein wil benutten tijdens je werk… (Voor de lezers van deze blog durven we dit wel in te vullen!) 

Er zijn een paar voordehandliggende manieren om dit in je routine te krijgen. Bij Fit gaan we tijdens de lunch eigenlijk altijd een rondje wandelen. Hoeft niet eens langs te zijn, een kwartiertje is echt meer dan genoeg om het bloed rond te laten stromen. Zo zorgen we ervoor dat we fris, creatief en stressvrij zijn (en blijven). 

Wat je daarnaast zou kunnen doen is meetings lopend doen. Als je een telefonische meeting hebt kan dat natuurlijk vrij eenvoudig, maar ook als je allebei op locatie bent en geen laptop nodig hebt kan het een mooie manier zijn om je creativiteit in de meeting een boost te geven. 

Niemand is ooit slechter geworden van een rondje wandelen…

Samen lopen is natuurlijk sowieso leuker dan alleen - dus probeer ook je collega’s mee op sleeptouw te nemen! Wellicht dat je ze kunt overtuigen om mee te gaan door de drie argumenten die we hierboven uiteengezet hebben te gebruiken.

Oké, nu klinkt het misschien alsof wij wandelen een cure-all end-all vinden. Dat is helaas nu ook weer niet, maar het gaat je 100% helpen. Wat wandelen voor je doet is dat het jou helpt met het verbeteren van je cognitieve functie, het verminderen van je stressniveau en het stimuleren van je creativiteit. 

We willen echt niet zeggen dat al je problemen opgelost gaan worden door een rondje te wandelen tijdens je lunchpauze…Maar niemand is er ooit slechter van geworden.

Bronnen:

[1] Hillman, C.H., Erickson, K.I, and Kramer, A.F. (2008). Be smart, exercise your heart: exercise effects on brain and cognition. Nature Review Neuroscience, 9(1), 58-65.

[2] Hillman, C. H., Pontifex, M. B., Raine, L. B., Castelli, D. M., Hall, E. E., & Kramer, A. F. (2009). The effect of acute treadmill walking on cognitive control and academic achievement in preadolescent children. Neuroscience, 159(3), 1044-1054.

[3] Pellegrini, B., Boccia, G., Zoppirolli, C., Rosa, R., Stella, F., Bortolan, L., ... & Schena, F. (2018). Muscular and metabolic responses to different Nordic walking techniques, when style matters. PLoS One, 13(4), e0195438.

[4] Nystoriak, M. A., & Bhatnagar, A. (2018). Cardiovascular effects and benefits of exercise. Frontiers in cardiovascular medicine, 5, 135. 

[5] https://news.stanford.edu/2014/04/24/walking-vs-sitting-042414/

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Vitaal
Balans

Is het wel mogelijk om de balans tussen werk en privé te vinden?

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer