Hoe stel je jouw werkplek ergonomisch in?

Als je net als wij een groot deel van je dag doorbrengt achter je bureau, dan weet je vast wel dat het belangrijk is om een ergonomisch ingerichte werkplek te hebben. Het kan je helpen om klachten zoals RSI, rug- en nekpijn te voorkomen en een gezonde werkhouding te behouden.  

Volgens het Arboportaal van de overheid betekent ergonomie het volgende:

“Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens waardoor mensen optimaal kunnen functioneren.”

Enorm belangrijk dus! Maar hoe zorg je ervoor dat jouw werkplek ergonomisch is ingericht? No worries, wij hebben een 6-stappenplan voor je om je daarbij te helpen.

Stap 1: Zorg voor een verstelbaar bureau

Een bureau dat verstelbaar is geeft je de mogelijkheid om af te wisselen tussen zitten en staan tijdens het werken. Je bureau is goed afgesteld als je ellebogen een hoek van 90 graden maken en je onderarmen ontspannen op het bureau rusten. Als je staand wilt werken is het ideaal als het bureau ongeveer op navelhoogte is.

Stap 2: Kies de juiste bureaustoel

Een goede bureaustoel is belangrijk voor de ondersteuning van je rug en het voorkomen van klachten aan nek en schouders. Kies daarom voor een stoel met verstelbare zithoogte en armleuningen. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan, je knieën in een hoek van 90 graden zijn gebogen en je heupen iets hoger zijn dan je knieën.

Stap 3: Plaats het beeldscherm op de juiste hoogte

Om nekklachten te voorkomen is het belangrijk dat het beeldscherm op ooghoogte staat. Zo hoef je niet met je nek te draaien om naar je scherm te kijken. De afstand tussen het scherm en je ogen moet ongeveer 50 tot 70 centimeter zijn. Tip van ons: als je reflecties wilt voorkomen kun je het beeldscherm loodrecht op het raam plaatsen.

Stap 4: Zorg voor de juiste afstand en hoogte van het toetsenbord

Om zo min mogelijk last op je armen en schouders te plaatsen dien je het toetsenbord op 10 tot 15 centimeter van de bureaurand te plaatsen. Hou ook hier rekening met de hoek van 90 graden van je ellebogen en het ontspannen laten rusten van je onderarmen op het bureaublad!

Stap 5: Plaats de muis naast het toetsenbord

Wellicht een inkoppertje maar deze tip mag zeker niet ontbreken: zorg ervoor dat de muis naast het toetsenbord staat en op dezelfde hoogte is. Dit zorgt ervoor dat je arm niet in een onnatuurlijke houding wordt gedwongen. Om je polsen verder te ontlasten zou je er zelfs voor kunnen kiezen om een zogenaamde “ergonomische muis” aan te schaffen. Hiermee maak je de kans op klachten in de pols zo klein mogelijk!

Stap 6: Zorg voor voldoende beweging

Minstens zo belangrijk als een ergonomische werkplek is om voldoende beweging te zijn. Probeer regelmatig te bewegen door bijvoorbeeld een rondje te wandelen of rek- en strekoefeningen te doen. Dit om stijfheid en vermoeidheid te voorkomen.. Bijkomend voordeel is een korte pauze om met frisse energie verder te kunnen met je dagelijkse werkzaamheden. Een tip van ons: probeer eens een meeting te combineren met een wandeling – bewegen en werken in een!


Bronnen:

https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/ergonomie#:~:text=Ergonomie%20is%20de%20wetenschap%20die,de%20keuken%20van%20een%20restaurant.

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Vitaal
Balans

Is het wel mogelijk om de balans tussen werk en privé te vinden?

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer