Waarom is doelen stellen belangrijk? En drie vuistregels hoe om te gaan met doelen!

Hoe kun je het beste doelen stellen?

Het nieuwe jaar is aangebroken, wat voor zowel veel mensen als organisaties een frisse start betekent. We beginnen massaal met goede voornemens en nieuwe doelen. En we denken na over wat we allemaal willen gaan bereiken in het nieuwe jaar. Toch wordt er soms nog wat lacherig gedaan over goede voornemens, echter zijn goede voornemens, als je het ons vraagt, juist hartstikke goed. (Mits je er op een goede manier mee om gaat natuurlijk!) 

Vooruitkijken op het jaar en heldere doelen formuleren is namelijk goed voor de productiviteit, effectiviteit en het kan je zelfs helpen om lekkerder in je vel te zitten. Hoe? Daar willen we het in deze blog graag verder met je over hebben! We noemen hieronder een vijftal redenen waarop het stellen van doelen je helpt, waarna we je ook drie handige tips geven om zo effectief mogelijk je doelen te formuleren en er mee om te gaan. Laten we beginnen!

Hoe het hebben van heldere doelen je kan helpen

Meer focus

Allereerst geeft het hebben van een duidelijk doel richting en focus. Nadenken over welke doelen je wilt stellen dwingt je om na te denken over waar je heen wilt en wat je graag wilt bereiken–wat jouw stip op de horizon is. Daarnaast maakt het stellen van heldere, meetbare doelen het mogelijk om de voortgang te monitoren en bij te sturen waar mogelijk. 

Extra motivatie

Naast dat het hebben van een doel zorgt voor richting en focus helpt het je door je extra te motiveren. Als je een helder doel voor ogen hebt weet je waar je voor aan het werk bent, wat een krachtige manier is om hetgeen je doet waardevol aan te laten voelen. En als je merkt (of bewijs hebt) dat je steeds dichter bij het doel in de buurt komt, geeft dit je een gevoel van voldoening. Dit motiveert je vervolgens nog meer om te blijven werken richting dit doel. 

Makkelijker om keuzes te maken

Ook maakt het hebben van een doel je met het maken van keuzes. Een helder doel werkt namelijk als een soort filter. Wanneer je richting hebt en weet waar je heen gaat, kun je makkelijker taken prioriteren en een keuze maken uit verschillende opties die voor je liggen. Een doel geeft je een meetlat om je keuzes mee te evalueren; je kunt bewaken dat je keuzes in lijn zijn met wat je wilt bereiken.

Betere prestaties

Als je aan het werk bent richting een duidelijk doel presteer je vaak beter dan als je datzelfde werk aan het doen bent zonder doel. Omdat je duidelijk weet wat je wilt kun je je energie richten op specifieke taken, waardoor je efficiënter aan het werk bent. Ook helpt de extra motivatie die je krijgt als je naar een helder doel aan het werk bent met het leveren van betere prestaties. Deze positieve link tussen het hebben van (uitdagende) doelen en de prestaties van die persoon wordt bevestigd door meerdere studies, waaronder het artikel van Locke en Latham uit de vorige eeuw. [1]

Lekkerder in je vel zitten

Het hebben van een doel kan er zelfs voor zorgen dat je beter in je vel zit. Ze geven je namelijk een gevoel van richting, wat helpt met de zingeving. Als je het gevoel hebt dat je aan het werk bent aan iets wat belangrijk voor je is, kan het je helpen beter in je vel te zitten. En helemaal als je doelen haalt of ziet dat je progressie boekt richting een uitdagend doel wat je voor jezelf gesteld hebt, geeft dit een gevoel van voldoening. Ook dit zien we terug in verschillende onderzoeken die gedaan zijn, waaronder een studie die gedaan is aan de McGill University in Quebec. [2]

Hoe kun je het beste omgaan met doelen?

Nu je weet waarom het stellen van doelen zo belangrijk is, ben je natuurlijk benieuwd hoe je het beste doelen kunt stellen. Hierboven hebben we het dan ook meerdere keren over ‘heldere’ doelen. Maar hoe zorg je ervoor dat je doelen helder zijn en top of mind blijven? Hieronder drie vuistregels om rekening mee te houden als je je doelen voor dit jaar gaat opstellen. 

Maak je doelen zo specifiek mogelijk

Als je een doel gaat formuleren wil je specifiek zijn, een specifiek doel is namelijk makkelijker te monitoren. Je hebt waarschijnlijk het acroniem SMART weleens gehoord, wat een goed hulpmiddel is om je doelen zo helder mogelijk te maken. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Door jezelf tijdens het formuleren van je doel vragen te stellen als “wat wil ik bereiken en waarom?” (specifiek), “hoe kan ik dit meten?” (meetbaar), “zijn de stappen die ik moet zeggen haalbaar?” (realistisch) en “wanneer wil ik dit bereikt hebben?” (tijdsgebonden) kun je jouw doelen zo specifiek mogelijk formuleren. Hiermee zorg je voor helderheid; iets om daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.   

Schrijf ze op!

Nummer 2: schrijf je doelen op. Hiermee maak je je doelen tastbaar en zorg je dat je ze niet vergeet. Ook dwingt het opschrijven van je doelen je ertoe om ze duidelijk te formuleren. Het zien of teruglezen van je opgeschreven doelen kan daarnaast motiverend werken. Het herinnert je telkens aan hetgeen jij graag wilt bereiken, waardoor je gemotiveerd blijft om actie te ondernemen. Een manier waarop je dit zou kunnen doen is jouw doelen als achtergrond van je telefoon of laptop in te stellen, of het op een papiertje op je slaapkamerdeur te hangen. 

Plan een moment in voor opvolging

En de laatste vuistregel voor het omgaan met doelen: kies een moment om structureel te bekijken hoe ver je bent met het behalen van het doel. Pak bijvoorbeeld iedere vrijdagmiddag of iedere eerste maandag van de maand een uurtje om je doelen op te volgen. Dit helpt je om gemotiveerd te blijven omdat je ziet dat je vooruitgang boekt, of je kunt je strategie wijzigen als je ziet dat de voortgang niet snel genoeg gaat. Ook zorg je ervoor dat ze niet verwateren, waardoor je daadwerkelijk stappen kunt gaan zetten. 

Veel succes met jouw doelen voor 2024!

In deze blog hebben we je een aantal manieren verteld waarop het stellen van doelen je kunnen helpen. Doelen stellen heeft de potentie je effectiviteit en productiviteit te verbeteren en het kan je zelfs helpen beter in je vel te zitten. Daarnaast hebben we drie vuistregels gegeven om rekening mee te houden als je doelen gaat formuleren; wees specifiek, schrijf ze op en plan opvolging in. 

Zowel professioneel als privé is het goed om jezelf middels het stellen van doelen te blijven uitdagen. Dit geeft je iets om naartoe te werken. Wellicht wil je binnen een jaar met jouw organisatie wel naar een EBITDA-ratio van 12%. Of ga je voor 30-06-2024 eindelijk die 5 kilometer binnen 25 minuten hardlopen. Hoe groot of klein je doelen ook zijn: succes met het formuleren en natuurlijk het behalen van jouw doelen voor dit jaar! 

Bronnen:

[1] - Locke, Edwin & Shaw, Karyll & Saari, Lise & Latham, Gary. (1981). Goal Setting and Task Performance: 1969–1980. Psychological Bulletin. 90. 125-152. 10.1037/0033-2909.90.1.125. 

[2] - Miquelon, P., & Vallerand, R. J. (2006). Goal motives, well-being, and physical health: Happiness and self-realization as psychological resources under challenge. Motivation and Emotion, 30(4), 259–272.

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer