De 4 dingen die ik had willen weten voordat ik begon met werken als finance professional

4 dingen die ik had willen weten voordat ik begon met werken als finance professional

Tijdens je studie denk je er vast wel eens over na. “Hoe gaat mijn gemiddelde werkdag er straks uitzien?” Strak in pak elke dag? Of toch gewoon een t-shirtje en sneakers? En wat doe je eigenlijk?

Allemaal vragen waar ik het antwoord in ieder geval niet op kon geven voordat ik begon met werken. Ook niet zo raar natuurlijk, ik had op dat moment nog geen dag in de finance gewerkt. Wellicht zit je op dit moment in dezelfde situatie, dus daarom lijkt het me waardevol om eens terug te blikken op mijn ervaring met mijn eerste jaren in de finance. Lagen mijn verwachtingen in lijn met de werkelijkheid? Ik kan je alvast het volgende verklappen; niet helemaal.

Uit mijn terugblik zijn 4 punten gekomen die ik zeker had willen weten vòòrdat ik begon met werken in de finance. En in deze punten wil ik je graag verder meenemen in deze blog. Ik weet in ieder geval dat ik het graag had geweten voordat ik begon met fulltime werken, dus wie weet heb je er iets aan. 

Zelf ben ik in 2021 begonnen met mijn carrière in de finance. In mei 2021 ben ik gestart bij Fit, en heb ik mij toen direct vol goede moed vastgebeten in mijn eerste opdracht. Inmiddels zit ik alweer bijna driekwart jaar op mijn tweede opdracht, en krijg ik uitgebreid de kans om mezelf iedere dag verder te ontwikkelen. 

Met een terugblik op de afgelopen 2,5 jaar is voor mij duidelijk geworden wat de grootste verschillen zijn tussen mijn verwachtingen van het werk tijdens mijn studie en de werkelijkheid. Misschien heb jij wel heel heldere verwachtingen en worden die hieronder alleen maar bevestigd. Of ben je net als ik en kun je op basis van onderstaande opsomming je verwachtingen iets bijstellen… Hieronder de 4 dingen die ik echt had willen weten voordat ik begon met werken als finance professional.

#1 - Werken in de finance is zoveel meer dan alleen cijfers. De context bij de cijfers en het verhaal achter de cijfers helder hebben is misschien nog wel belangrijker dan de cijfers an sich. Want zonder context en verhaal kun je simpelweg niets met de cijfers doen. Om dat verhaal boven water te krijgen heb je naast je analytische vaardigheden daarom ook goede soft skills nodig. 

Natuurlijk hebben de analytische en financiële skills vaak de overhand, maar zonder een goede basis in competenties als communiceren, adviseren en overtuigen kan het uitvoeren van je werk een stuk lastiger worden. Gelukkig heb ik in mijn eerste jaar bij Fit de mogelijkheid gekregen om het Fit Finance Traineeship te doorlopen, waarmee ik naast mijn harde finance skills deze ‘zachtere’ competenties echt heb kunnen ontwikkelen. 

#2 - Finance is een enorm breed vak. Jaarverslagen maken, procesoptimalisaties doorvoeren, maar ook het managen van een financiële administratie - allemaal rollen die onder de paraplu ‘finance’ vallen. Ondanks dat ze onder dezelfde paraplu vallen, zijn het enorm uiteenlopende taken. En dit maakt het vak leuk. Er is zo ontzettend veel mogelijk dat je je echt niet hoeft te vervelen. 

Dit is iets waar ik voordat ik begon met werken een beetje bang voor was - dat je vaak hetzelfde aan het doen bent. De ervaring leert dat als je je proactief opstelt en laat zien dat je graag dingen met beide handen aanpakt er zo ontzettend veel mogelijk is dat je je echt niet hoeft te vervelen.

#3 - Een controller bij bedrijf A doet niet hetzelfde als de controller bij bedrijf B. Dat is ook wel iets wat handig zou zijn geweest om van tevoren te weten. In ieder geval voordat je je eerste gesprekken gaat voeren met potentiële werk-/opdrachtgevers. Bijvoorbeeld, waar je als controller in bedrijf A absoluut geen boekingen mag maken, is dit in bedrijf B juist wat er van je gevraagd wordt. En zo zwart-wit kan het zijn. Een functietitel als ‘controller’ is dus een redelijk fluïde begrip.

Gelukkig zijn er ook dingen waar je wél vanuit mag gaan. Wat ik zelf heb gemerkt en gehoord is: hoe kleiner het bedrijf, hoe breder je verantwoordelijkheden. Logisch natuurlijk. Om te bepalen voor welk type opdrachtgever je aan de slag wil gaan is het denk ik goed om dit in je achterhoofd te houden. 

Het mooie van werken in de detachering is dat je deze keuze niet direct hoeft te maken. Je kunt in korte tijd meerdere ‘smaken’ proeven omdat een opdracht vaak 6 tot 12 maanden duurt. Als je nog niet weet of je beter gedijt in een grote of kleine organisatie kan beide smaken eens 6 maanden proberen enorm waardevol zijn om erachter te komen waar jij energie van krijgt.

#4 - Ik wist van tevoren niet dat er zoveel Excel gebruikt wordt in de finance. Tijdens mijn studie heb ik vooral gewerkt met programma’s als Stata, R en SPSS. Wellicht wel bekend bij je. Daarbij komt natuurlijk altijd een beetje Excel kijken, maar mijn Excel-skills waren na de studie zeker nog niet om over naar huis te schrijven... Verder had ik op het moment dat ik afstudeerde nog nooit een boekhoudpakket van dichtbij gezien. 

En dan kom je op een finance-afdeling terecht. Waar je in de praktijk dagelijks in Excel werkt en je je data rechtstreeks uit boekhoudpakketten haalt. En dat terwijl je op het moment van afstuderen hier praktisch nul ervaring mee hebt. Misschien een tip voor de universiteiten om hier toch eens wat aandacht aan te besteden tijdens de opleidingen… (Of ligt dit aan mij?).

In de bedrijven waar ik heb mogen werken, wat ook zeker geldt voor veel van de bedrijven waar mijn mede-Fitters voor werken of gewerkt hebben, is Excel hèt programma waar het meest mee gewerkt wordt. Zoals gezegd zag ik die vanuit mijn studie niet helemaal aankomen. Tuurlijk, Excel is universeel en ik weet dat het handig is, maar dat dit zoveel gebruikt zou worden tijdens het werken als financial had ik niet verwacht. 

Dit is trouwens niet alleen mijn observatie. Er zijn ook een groot aantal artikelen online te vinden die hetzelfde beweren. Zo wordt volgens IntoTheMinds in meer dan de helft van alle bedrijven Excel gebruikt als tool om te budgetteren en forecasten. Ook zou volgens ExecutiveFinance maar liefst 69% van alle CFO’s vertrouwen op spreadsheets. Alle reden dus om je als financial goed voor te bereiden op het werken met Excel. [1][2]

Had jij al het vermoeden dat finance veel meer is dan enkel cijfers? En wist jij dat in de meeste bedrijven Excel het meestgebruikte programma is? Zo nee, dan hoop ik dat ik je hiermee een scherper beeld heb gegeven van wat je kan verwachten van jouw eerste jaren in de finance. En mocht je dit allemaal al weten, altijd goed om je gedachten weer eens bevestigd te krijgen, toch?

Om nog even terug te komen op de vraag uit de inleiding; nee, ik heb niet iedere dag mijn pak aan. Daarnaast is op dit moment mijn gemiddelde dag een mooie mix van rapportages bouwen en bijwerken, processen doorgronden, ad hoc finance-gerelateerde vragen beantwoorden van andere afdelingen en het verhaal achter de cijfers ophalen bij de business. Voor mij is dit een super goede afwisseling, waardoor ik iedere ochtend weer vol energie op sta. 

Koen

P.S. Word jij van dit vooruitzicht nou ook enthousiast? Stuur mij of een van mijn collega’s dan gerust een berichtje! Ook kun je vrijblijvend bellen met een van onze recruiters of een andere Fitter. We leggen met alle liefde verder uit wat het werken als finance professional precies inhoudt en wat we jou allemaal (lees: een goed salaris, interne opleidingen en een lease-auto) te bieden hebben. Klik hier om een wandel-afspraak, koffiedate, belletje of videogesprek in te plannen - wat voor jou het prettigst is!

Bronnen:

[1]-https://www.intotheminds.com/blog/en/excel-dominates-the-business-world-and-thats-not-about-to-change/

[2]-https://executivefinance.nl/2017/11/finance-alleen-cijfers-ook-context-is-essentieel/

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer