Je leven makkelijker maken met ChatGPT: 4 tips van het Fit Data Team

4-tips-om-chatgpt-te-gebruiken

Je kan er niet meer om heen: ChatGPT. Deze chatbot, die gebruikt maakt van artificial intelligence, wordt door steeds meer mensen gebruikt om (toch vaak vervelende) klusjes uit handen te nemen om het leven een stukje makkelijker te maken. Het schrijft je Sinterklaasgedichten, kan je helpen met input voor blogs, schrijft binnen een paar seconden een macro in VBA zodat je weekrapportage sneller gemaakt kan worden - en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ook voor de finance professional is ChatGPT een prachtig hulpmiddel. Reden genoeg om het als thema te nemen voor een Fit Themadag. Tijdens de themadagen duiken we met een aantal geïnteresseerde collega’s in een onderwerp wat relevant is voor onze dienstverlening. Thema’s die al eerder zijn teruggekomen zijn financial control, business control, de rol van de interimmer - en aan dit rijtje hebben we 25 januari, onder leiding van het Fit Data Team, het onderwerp ChatGPT toegevoegd. 

Onderdeel van het Fit Data Team is ook Daniël, die de leiding van deze themadag op zich heeft genomen. Als Fits ChatGPT-ambassadeur heeft hij, uiteraard met hulp van de andere leden van het Fit Data Team, laten zien hoe je efficiënter kunt zijn door de kracht van ChatGPT voor je te laten werken. Samen met Daniël hebben we kort teruggeblikt op de themadag, waarna hij ook 4 handige tips heeft gegeven voor als je graag meer met ChatGPT wilt werken. Lees verder voor de tips! 

Waarom we het tijd vonden om dit onderwerp aan te snijden

“ChatGPT is hot topic. Binnen Fit wordt er ook over gepraat, maar toch is het nog een onderbelicht onderwerp. Ik heb het gevoel dat er nog te weinig mee gedaan wordt, terwijl het een gratis persoonlijke assistent is, die je kan helpen je werk zowel sneller als beter uit te voeren. 

Als ik even twijfel over hoe ik iets moet aanvliegen in Excel, leg ik de casus voor aan ChatGPT. Vaak kan ik dan zo weer verder. Maar ook gebruik ik het voor het schrijven van mijn Sinterklaasgedichten en het maken van mijn boodschappenlijstje. Ik geef aan wat ik wil eten die week, waarna ChatGPT voor mij een lijstje maakt met ingrediënten die ik daarvoor moet halen. Scheelt mij weer tijd.” 

Hoe ik ChatGPT gebruik in mijn dagelijkse werk

“Aan de hand van een proces wat ik op mijn opdracht geautomatiseerd heb, zijn we tijdens de themadag het gesprek aangegaan. Wekelijks worden bij mijn opdrachtgever uren geschreven. Als deze uren niet geschreven zijn, moest er handmatig achteraan gevlogen worden om mensen die geen uren geschreven hebben een berichtje te sturen met de vraag om dit alsnog te doen. Dat kan natuurlijk veel makkelijker.

Ik heb daarom met behulp van ChatGPT een stukje VBA-code voor een Excel macro geschreven. Ik kan nu met één druk op de knop deze macro laten draaien, welke vervolgens naar iedereen die zijn uren van vorige week nog niet heeft geschreven een mailtje stuurt met het verzoek dit alsnog te doen. Met ChatGPT wordt het schrijven van dit soort stukken code een stuk makkelijker gemaakt. Tijdens de themadag hebben we gezamenlijk dit stukje code geschreven met behulp van ChatGPT, waarna we het ook in Excel gerund hebben. Hiermee hopen we als Fit Data Team collega’s geïnspireerd te hebben ook op deze manier te experimenteren met ChatGPT. Als je weet wat er mogelijk is, kun je er zoveel mee.” 

4 tips van het Fit Data Team om aan de slag te gaan met ChatGPT

Naast het terugblikken op de themadag, hebben we Daniël om tips gevraagd. Voor iedereen die graag meer met ChatGPT zou willen doen om het leven makkelijker te maken: hieronder de tips! 

#1 - Blijf kritisch - “Wat ik zo mooi vind aan ChatGPT is dat het zo simpel is in gebruik. Je kan gewoon je vraag tikken en that’s it. Wat wel enorm belangrijk is, is dat je zelf blijft nadenken over de output die je krijgt. Zie wat ChatGPT je geeft als input om verder mee aan de slag te gaan, niet als kant-en-klaar eindproduct wat je even kan kopiëren en plakken en ‘klaar is Kees’.”

#2 - Wees concreet - “Wat tijdens de themadag duidelijk werd is dat je zo concreet mogelijk moet zijn als je een vraag stelt aan ChatGPT. We hebben iedereen die mee deed aan de themadag dezelfde opdracht gegeven, maar omdat iedereen zijn vragen aan ChatGPT net even anders formuleerde kreeg iedereen een ander antwoord. Een goede reminder dat je echt duidelijk moet zijn in je vraagstelling, zodat je ook daadwerkelijk antwoord krijgt op wat jij wilt weten.” 

#3 - Dataveiligheid - “Waar je daarnaast om moet denken is de veiligheid van je data. Als je iets inleest in de online versie van ChatGPT dan kunnen anderen, ongewenste pottenkijkers, ook inzicht hierin krijgen. Je wilt daarom nooit privacygevoelige informatie delen in je prompts. Er komen nu ook beveiligde GPT-omgevingen, zoals ChatGPT Workspace, waarin je beveiligd kunt werken.  Als je de noodzaak ziet om data te geven aan ChatGPT om mee te werken, zorg dan dat je in zo’n beveiligde omgeving werkt. Anders kan deze privacygevoelige data zomaar op straat komen te liggen.” 

#4 - Ga er vooral gewoon mee aan de slag! - “Verder zou ik vooral gewoon lekker aan de slag gaan met AI. Kies een project en ga kijken of ChatGPT je er mee kan helpen. Of het nu op je werk is of het samenstellen van je boodschappenlijstje - probeer het gewoon. Het kan je echt helpen efficiënter om te gaan met je tijd, dus zeker de moeite waard! 

Mij helpt het bij het optimaliseren van meer uitgebreide taken - ik gebruik ChatGPT om mezelf voorzetjes geven voor het oplossen van complexere problemen. Ook kan het eenvoudigere automatiseringstaken oppakken, zoals het schrijven van VBA-code om het wekelijks versturen van mailtjes over niet-geschreven uren te automatiseren. Toepassingen vinden in de finance zelf vind ik nog een beetje zoeken, maar ik denk dat het niet lang meer duurt voordat AI voor ons data gaat analyseren en conclusies gaat geven.”

Lekker experimenteren!

Tof dat je de themadag wilde organiseren en bedankt voor het delen van jouw visie, Daniël! Door tijdens evenementen zoals de themadag onderwerpen als ChatGPT aan te snijden gaan we erover met elkaar in gesprek, zodat we van elkaar kunnen leren. Ook inspireren en motiveren we elkaar op deze manier om aan de slag te gaan met ChatGPT, waarmee we onze dienstverlening steeds verder proberen te verbeteren. 

Wij hopen met deze blog ook jou geïnspireerd te hebben met ChatGPT aan de slag te gaan, want zoals Daniël ons heeft laten zien kan het je helpen om tijd en energie te besparen. Veel succes en plezier met het ontdekken van alle mogelijkheden - en mocht je eens willen sparren over het gebruik van ChatGPT, stuur dan gerust een berichtje!

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer