Wat is detachering en waar moet je op letten?

Detachering en uitzenden zijn verschillende termen voor constructies die voor sommige mensen veel op elkaar lijken. In deze blog vertellen we wat detachering nou precies is, wat het verschil tussen uitzenden en detacheren is, waar je op moet letten en wat de pluspunten zijn voor deze werkwijze.
Fit Office

Definitie detacheren

In de Van Dale staat dat detacheren ‘tijdelijk elders indelen of tewerkstellen’ is. Detachering is doorgaans voor een langere periode, bijvoorbeeld voor een jaar of een halfjaar. Als organisatie leen je dan werknemers van een derde partij, het detacheringsbureau.

De gedetacheerde kan bij een detacheringsbureau in dienst zijn. Dan wordt hij of zij steeds bij verschillende projecten ingezet.

Verschil tussen detacheren en uitzenden

Verschil detacheren en uitzenden

Hoewel detacheren en uitzenden op elkaar lijken, zijn er wel degelijk grote verschillen. De meest duidelijke overeenkomst is dat zowel detacheren als uitzenden een flexibele arbeidsvorm is.

Zoals gezegd is detachering meestal voor langere tijd. Als gedetacheerde werknemer kun je een tijdelijk dienstverband krijgen. Dit kan later omgezet worden naar een vast dienstverband (voor onbepaalde tijd).

Uitzenden is vaak voor kortere projecten, bijvoorbeeld één of twee maanden. Daarnaast heeft een gedetacheerde werknemer vaak meer rechten dan een (beginnende) werknemer die via een uitzendbureau werkt.

Bijvoorbeeld: een uitzendkracht begint aan een project dat in principe drie maanden zou duren, maar dit is na een maand toch ineens afgeblazen. Dan heeft de uitzendkracht ook geen werk meer: een contract duurt even lang als het project, ook als het project eerder stopt.

Bij detachering blijft het contract van de gedetacheerde staan. De gedetacheerde wordt doorbetaald, ook als een project ineens drie maanden eerder stopt. Een detacheringsbureau gaat dan voor de gedetacheerde zo snel mogelijk op zoek naar passend vervangend werk.

Waar moet je op letten bij detachering?

Als gedetacheerde en als bedrijf dat een gedetacheerde inleent, moet je natuurlijk altijd even aan elkaar wennen. Iedereen heeft een andere werkwijze, zowel bedrijven als werknemers. Meestal komt dit wel goed, vooral als het uitlenende bureau zijn mensen door en door kent.

Wanneer je niet flexibel bent, is detachering niet de beste oplossing. Als inlenend bedrijf moet je met een (tijdelijke) nieuwe collega kunnen omgaan. En als gedetacheerde verandert je omgeving en je collega’s elk (half)jaar. Het is daarom voor beide partijen belangrijk om flexibel te zijn.

Voordelen van detachering

Detachering heeft verschillende voordelen voor het inlenende bedrijf en de gedetacheerde.

Als een organisatie een expert nodig heeft voor een tijdelijke klus, dan is deze werkwijze vaak een goede keuze. Stel dat je met een piekmoment zit, of een tijdelijk, eenmalig project hebt. Dan heeft het niet altijd zin om zelf tijd en geld te steken in de werving en selectie van kandidaten. In dit soort gevallen kiezen bedrijven vaak voor een gedetacheerde werknemer.

Wanneer je zelf gedetacheerde bent, heeft dat ook voordelen. Veel mensen (vaak starters, maar niet altijd) vinden het prettig om een kijkje te nemen op verschillende plekken.

Dat is een goede manier om veel te leren van verschillende mensen. Je ziet dan ook beter wat wel en niet bij je past. Door interim opdrachten te doen bij verschillende opdrachtgevers, doe je veel ervaring op.

Als je direct begint met een langdurige of zelfs vaste baan, dan weet je eigenlijk niet wat je mist. Dat is voor veel starters een reden om te beginnen met detacheringswerk. En voor veel mensen ook een reden om het te blijven doen.

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer