‍Snel, sneller, snelst: in 5 stappen naar Fast Close

Het is weer tijd voor de kwartaalafsluiting. Je ziet een beetje op tegen de 60-urige werkweek die nodig is om alle cijfers in kaart te brengen. Elke keer is het weer hetzelfde liedje. Wat zou het fijn zijn om voortaan sneller de periodieke afsluiting te doen. Je hebt al wel eens van Fast Close gehoord, maar hoe werkt dat precies?‍ Is dit scenario herkenbaar? Bij Fit weten we hier alles van. In dit blog leren we je hoe Fast Close je nieuwe manier van denken wordt. 
Management presentatie dashboard

Fast Close

Fast Close is letterlijk vertaald: snel sluiten. Dus de periodieke afsluiting, maand-, jaar- of kwartaalafsluiting, sneller afgerond hebben. En dat is precies wat je als Financial Controller of Accountant graag wil. Het scheelt namelijk heel wat uren aan werk. Omdat je minder tijd kwijt bent aan de afsluiting heb je meer tijd over voor diepgaande analyses. Zo kun je zorgen voor een betere en snellere informatievoorziening. Dit is voordelig voor jou, maar ook voor je interne en externe stakeholders. 

Snelle Mindset

Bij Fast Close is de weg er naartoe belangrijker dan het snelle afsluiten zelf. Door Fast Close als mindset te gebruiken, heb je een goed beeld van je processen. Deze kun je dan optimaliseren om zo de efficiëntie en kwaliteit van je organisatie te verhogen. We hebben Jan-Willem Miedema gevraagd hoe je Fast Close kunt implementeren. 

Wie is Jan-Willem Miedema?

Jan-Willem Miedema is een Register Accountant die vooral veel ervaring heeft in de verzekeringswereld. Hij is helemaal thuis in de combinatie van Finance en processen. Jan-Willem heeft meerdere bedrijven geholpen om efficiënter te worden. Daardoor leveren ze nog meer kwaliteit. Daarom is hij de man die ons wegwijs kan maken in de wereld van Fast Close.  

Snel afsluiten kost tijd

Wat zijn de uitdagingen bij het toepassen Fast Close? Volgens Jan-Willem is dit per organisatie verschillend. Fast Close implementeer je niet zomaar even. Het kost veel tijd om je processen in kaart te brengen en te analyseren. Soms duurt het wel een jaar voordat je alles hebt geanalyseerd. En hoe meer processen je hebt, hoe langer dit natuurlijk duurt. Het is een kwestie van de tijd nemen om tijd te besparen. 

In 5 stappen naar Fast Close

Zoals beloofd heeft Jan-Willem ons verteld hoe je succesvol Fast Close kunt implementeren binnen je organisatie. 

Stap 1: Stel je doel vast

Waarom wil je precies Fast Close implementeren? Om tijd te besparen? Of maakt het eigenlijk niet uit of je de periodieke afsluiting vandaag of volgende week op je bureau hebt liggen?

Jan-Willem zegt dat de sleutel van het goed implementeren is om altijd je doel voor ogen te houden. Allereerst is het belangrijk om te bedenken waarom je precies Fast Close nodig hebt. Als er bijvoorbeeld maar een paar processen zijn die je wilt optimaliseren, hoef je Fast Close alleen op dat gedeelte te gebruiken. 

Stap 2: Breng de uitdagingen in kaart 

Als je duidelijk hebt wat precies je doel is met Fast Close, breng je de knelpunten van je processen in kaart. Een tip van Jan-Willem is om dit samen met je werknemers te doen. Zij weten als geen ander hoe hun proces werkt. Wat zijn de uitdagingen per proces? En wat zijn mogelijke oplossingen? Van hieruit kun je een stappenplan naar snel afsluiten maken. 

Stap 3: Richt je processen opnieuw in

Nu je weet wat je uitdagingen en oplossingen zijn, kun je je processen opnieuw inrichten. Uiteraard doe je dit ook samen met je medewerkers.

Stap 4: Neem je medewerkers mee

We hebben het vaker gezegd en zeggen het nu weer: medewerkers zijn het allerbelangrijkste binnen je organisatie. Vandaar neem je ze mee door het hele proces. Stap 4 is het herinrichten van je organisatiecultuur waar nodig en je medewerkers instrueren. Zij zijn de personen die met de eventuele nieuwe werkwijze moeten omgaan. Dus is het wel zo handig dat ze weten hoe dit precies werkt.

Stap 5: Werk via de Fast Close mentaliteit

Als je je processen opnieuw hebt ingericht en je medewerkers hebt geïnstrueerd, kun je voortaan werken via de Fast Close mentaliteit. Succes!

Wat zijn de voordelen van Fast Close voor jou?

Nu weet je de basis van het implementeren van Fast Close. Denk je dat jouw organisatie gebaat is bij sneller afsluiten? Of heb je nog vragen? We helpen je graag.

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer