Wat is een cv?

De term cv is onlosmakelijk verbonden met solliciteren en het vinden een nieuwe baan. Maar wat is een cv? Waarom heb je er een nodig? En wat moet er in een cv? Je leest het hier.

Wat is een cv?

De term cv staat voor curriculum vitae, wat in het Latijn ‘levensloop’ betekent. Een cv is het document waarin je jouw (professionele) levensloop tot nu toe beschrijft. Denk hierbij aan je opleidingen, (werk)ervaring en andere activiteiten zoals vrijwilligerswerk wat je gedaan hebt.

Als je voor een nieuwe baan solliciteert, vraagt een recruiter je altijd een cv mee te sturen met je sollicitatiebrief. Hiermee kan de recruiter snel zien welke ervaring jij hebt en of dit goed aan sluit op de vacature waar je op solliciteert.

Wanneer heb je een cv nodig?

Je hebt in verschillende sollicitatie-situaties een cv nodig. Bijvoorbeeld bij gerichte sollicitaties op openstaande vacatures. Wanneer je op zo’n functie solliciteert, is het slim om je cv zoveel mogelijk te matchen aan de vacature. Benadruk de skills die het meest van pas komen bij de functie waarop je solliciteert, waarmee de recruiter snel ziet dat jij dè persoon bent voor de functie.

Ook als je op een open sollicitatie reageert, is het heel belangrijk een goed cv op te sturen. Communiceer duidelijk welke van jouw skills jou waardevol maken voor het bedrijf.

Het doel is om een recruiter te overtuigen van jouw unieke kwaliteiten. De tip van Fit? Bekijk je cv door de ogen van een recruiter. Zo zie je met een objectievere blik of jouw cv aansluit op de baan.

Wat moet er in een cv?

Zorg ervoor dat je cv niet langer is dan 2 A4’tjes. Een cv moet vooral overzichtelijk en helder zijn. Een recruiter moet niet teveel kostbare tijd kwijt zijn aan het lezen ervan, je wilt daarom kort en bondig laten zien wie je bent en wat je kan.

Het is verleidelijk om echt alles in een cv te zetten. Zoals al je vakken op de middelbare school, of je eerste bijbaantje. Toch kun je dat beter niet doen. Je kunt je beter richten op de ervaring waaraan je iets hebt bij deze potentiële nieuwe baan. Dit kun je in (omgekeerd) chronologische volgorde neerzetten. Maar je kunt ook je meest relevante ervaring en diploma’s bovenaan zetten.

Onmisbare informatie die in een cv hoort te staan:

  • contactgegevens (inclusief telefoonnummer en e-mailadres, zodat de recruiter contact met je kan opnemen)
  • relevante werkervaring
  • opleidingen
  • unieke kennis en vaardigheden (probeer jouw unieke kennis en vaardigheden te matchen aan de functie waar je op solliciteert)

Daarbij is een korte samenvatting van wie jij bent essentieel. In deze samenvatting kun je meer van jezelf laten zien, naast de gebruikelijke droge feitjes die je aan de hand van de lijst hierboven hebt opgesomt. Denk hierbij aan dingen die je graag doet in je vrije tijd, bepaalde karaktereigenschappen en wat jouw levensmotto is.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: maak een relevant cv. Zoek je een baan als financial controller? Of wil je starten met een finance traineeship? Laat je affiniteit met de financiële sector duidelijk doorschemeren in jouw cv!

Hoe maak je een cv?

De meeste mensen maken hun cv in Word. Hierin maak je eenvoudig en snel iets dat er goed uitziet. Ook zou je gebruik kunnen maken van een online sjabloon. Er zijn websites waar je (eventueel tegen betaling) een lijst met vragen beantwoordt, waarna de website het cv in elkaar zet voor je.

Wil je dat je cv opvalt? Als je er handig in bent, kun je het document ook in Photoshop opmaken. Met een creatief design val je vaak sneller op dan met een standaard cv. Een opvallend cv kan er voor zorgen dat de recruiter jou herinnert, waarmee je de kans vergroot om teruggebeld te worden! In tijden van krapte op de arbeidsmarkt kan je echter eerder weg komen met een cv wat 'saai' is, omdat bedrijven staan te springen om kwalitatief goede mensen. Toch blijf het al-tijd belangrijk om een helder en overzichtelijk cv te kunnen laten zien aan een recruiter.

Bekijk hier meer finance termen die je kunnen helpen in jouw carrière in de finance.