Wat is een (finance) cv?

De term cv is onlosmakelijk verbonden met solliciteren en het vinden een nieuwe baan. Waar staat de afkorting cv eigenlijk voor? Waarom heb je er een nodig? En wat staat er in een cv? Je leest het hier.

Wat betekent cv?

De term cv staat voor curriculum vitae, wat in het Latijn ‘levensloop’ betekent. Een cv is het document waarin je jouw levensloop tot nu toe beschrijft. Denk hierbij aan je opleidingen, (werk)ervaring en andere activiteiten.

Als je voor een nieuwe baan solliciteert, vraagt een recruiter je altijd een cv mee te sturen met je sollicitatiebrief.

Wanneer heb je een cv nodig?

Je hebt in verschillende sollicitatie-situaties een cv nodig. Bijvoorbeeld bij gerichte sollicitaties op openstaande vacatures. Wanneer je op zo’n functie solliciteert, is het slim om je cv zoveel mogelijk te matchen aan de vacature. Benadruk de skills die het meest van pas komen bij de functie waarop je solliciteert.

Ook als je op een open sollicitatie reageert, is het heel belangrijk een goed cv op te sturen. Communiceer duidelijk welke van jouw skills jou waardevol maken voor het bedrijf.

Het doel is om een recruiter te overtuigen van jouw unieke kwaliteiten. De tip van Fit? Bekijk je cv door de ogen van een recruiter. Zo zie je met een objectievere blik of jouw cv aansluit op de baan.

Wat staat er in een cv?

Laten we beginnen met hoe lang een cv moet zijn. Zorg dat je cv niet langer is dan 2 A4’tjes. Een cv moet vooral overzichtelijk en helder zijn.

Het is verleidelijk om echt alles in een cv te zetten. Zoals al je vakken op de middelbare school, of je eerste bijbaantje. Toch kun je dat beter niet doen. Je kunt je beter richten op de ervaring waaraan je iets hebt bij deze potentiële nieuwe baan. Dit kun je in (omgekeerd) chronologische volgorde neerzetten. Maar je kunt ook je meest relevante ervaring en diploma’s bovenaan zetten.

Onmisbare informatie die in een cv hoort te staan:

  • contactgegevens (inclusief telefoonnummer en e-mailadres)
  • werkervaring
  • opleidingen
  • kennis en vaardigheden

Daarbij is een kort stukje over jezelf ook essentieel. Met dit stukje kun je meer van jezelf laten zien, naast de gebruikelijke droge feitjes.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar maak een relevant cv. Zoek je een baan als financial controller? Of wil je starten met een finance traineeship? Laat je affiniteit met de financiële sector duidelijk blijken.

Hoe maak je een cv?

De meeste mensen maken hun cv in Word. Hierin maak je eenvoudig en snel iets dat er keurig uitziet. Wil je dat je cv opvalt? Als je er handig in bent, kun je het document ook in Photoshop opmaken. Met een creatief design val je vaak sneller op dan met een standaard cv.