“Om voor vette bedrijven te werken hoef je echt niet naar de Randstad”

Matthias

Ben jij op zoek naar jouw eerste fulltime baan omdat je je studie aan het afronden bent? En heb je eigenlijk nog geen idee wat je wil? Of wat je überhaupt met je afgeronde studie kunt gaan doen?

We horen van veel Fitters dat deze gedachten door hun hoofd spoken tijdens de afrondende fase van hun studie… Om jou te helpen de juiste keuze te maken laten we graag zien hoe de overgang van studeren naar werken voor onze Fitters is gegaan. En dat is precies waarom we Matthias aan de tand hebben gevoeld over zijn ervaringen met deze overgang en zijn periode bij Fit.

Matthias is tijdens het volgen van zijn master in contact gekomen met Fit. Voordat hij ons sprak wist hij nog niet precies wat detachering inhield, en had hij eigenlijk geen idee wat hij nou precies wilde gaan doen. We hebben hem gevraagd waar hij naar op zoek was na zijn studie, hoe hij bij Fit gekomen is, welke verwachtingen hij had, waarom hij uiteindelijk voor Fit gekozen heeft, en hoe hij is gegroeid in de afgelopen 2,5 jaar. We hopen dat dit je een idee geeft over wat er mogelijk is, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken om jouw carrière de start te geven die je verdiend. 

Wat is je achtergrond? En waar was je naar op zoek na je studie?

“Ik ben begonnen met de bachelor Economics en Business Economics aan de RUG. Daarna heb ik de MSc International Financial Management (IFM) met succes afgerond. IFM hangt wel onder vlag van finance, maar het is minder harde berekeningen maken en meer op de mens gericht. Dit sprak mij erg aan aan de master.” Aldus Matthias.

“Tijdens de master kwam het besef dat er ook een baan moest gaan komen… Ik had geen idee waar ik moest beginnen met zoeken. Gelukkig kreeg ik de kans om via de studievereniging verschillende evenementen te bezoeken om me te gaan oriënteren. Zo ben ik via de EBF naar de Recruitment Days geweest en ben ik meegegaan met de Consultancy Tour. Daar ben ik in aanraking gekomen met verschillende bedrijven. Wel waren dit allemaal clubs uit de Randstad. Dat viel wel op tijdens die dagen.”

En wat vond je van die dagen? Stond je er voor open om naar de Randstad te gaan?

“Enorm waardevol hoor, die dagen. Ik had namelijk geen idee wat ik leuk vond en wat voor bedrijven er waren. Ook heb ik geen stage gedaan tijdens de master, dit maakte het allemaal een stuk moeilijker. De gesprekken die ik tijdens de Recruitment Days met verschillende bedrijven heb gevoerd hebben me zeker aan het denken gezet. 

Naar aanleiding hiervan begon ik mezelf allerlei vragen te stellen. “Voor wat voor bedrijf wil ik aan de slag?” “Wil ik wel naar Amsterdam?” allemaal vragen waar ik zeker een tijd over heb nagedacht. Uiteindelijk heb ik er toen bewust voor gekozen om niet naar de Randstad te verhuizen. Ik heb tijdens mijn studie hier mijn netwerk opgebouwd, vriendschappen gesmeed, plus mijn ouders wonen hier in de buurt. Ik had, verder dan eventueel een baan eigenlijk geen reden om hier weg te gaan.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met detachering?

“Naast de Recruitment Days en de Consultancy Tour ben ik ook naar de alumnidag van de master IFM gegaan. Allemaal om te ontdekken wat ik nou precies kon gaan doen. Verhalen horen van alumni over waar zij terecht zijn gekomen is natuurlijk een goede manier om te horen wat je nou met zo’n master kan gaan doen. Op de alumnidag kwam een alumni vertellen over zijn werk in de detachering. Deze persoon werkte toevallig ook bij Fit, dus dat was mijn eerste aanraking met Fit. Zij vertelde super-enthousiast over Fit en zijn werk in de detachering, wat mijn ogen heeft geopend.”

En wat sprak je dan precies aan? 

“Toen ik nadacht over de grote bedrijven in de Randstad spraken vooral de traineeships die zij aanbieden mij erg aan. Je krijgt vaak in 2 jaar de mogelijkheid om verschillende afdelingen te zien, om zo te gaan ontdekken wat je nou echt leuk vindt. Tijdens het horen van het verhaal van de alumni kwam ik erachter dat detachering dit ook kan bieden. Maar dan zelfs nog beter. In plaats van verschillende afdelingen binnen hetzelfde bedrijf te zien krijg je de kans om verschillende afdelingen binnen verschillende bedrijven te bekijken. Van dat vooruitzicht werd ik enorm enthousiast.”

Was je al bekend met detachering? 

“Ik had al wel over detachering gehoord, maar ik wist nog niet precies wat het was. Ik dacht dat een detacheringsbureau hetzelfde was als een uitzendbureau. Nadat ik het verhaal van de alumni gehoord had kwam ik erachter dat dit zeker niet het geval was. In de detachering ben je normaal gesproken in dienst van het detacheringsbureau en wordt er vanuit hen echt met je meegedacht hoe je je zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Bij uitzendbureaus is dat vaak niet het geval.”

En hoe is Fit op je pad gekomen?

“Zoals ik zei was de alumni op de alumnidag van de master IFM mijn eerste aanraking met Fit. Op dat moment had ik er overigens nog niet over nagedacht om daar verder onderzoek naar te doen, maar zijn verhaal over de detachering en carrière-mogelijkheden in het Noorden sprak me erg aan. Daarna kwam ik Fit nog eens tegen tijdens de Recruitment Days van de EBF. Hier hadden zij een stand. Hier heb ik lang gesproken met een van de business consultants van Fit. Na het verhaal van de alumni aangehoord te hebben en het positieve gesprek met de business consultant gevoerd te hebben ben ik Fit serieus gaan overwegen.”

Had je na deze gesprekken heldere verwachtingen?

“Nee. Heel eerlijk, ik had eigenlijk nog steeds geen idee waar ik terecht zou komen. Natuurlijk ook lastig, want ik had op dat moment nul praktijkervaring. Ook wordt je tijdens de studie niet ingelicht over wat je nou precies voor functie kunt gaan doen. Dus nee, duidelijke verwachtingen had ik niet. Het enige wat ik wist is dat het met finance te maken ging hebben, haha. Wel ben ik natuurlijk op onderzoek gegaan om hier verder achter te komen. Op de website van Fit kwam ik allemaal vette bedrijven tegen waarmee Fit werkt. Het leek mij ook gaaf om voor deze bedrijven aan de slag te gaan.”

En toen heb je voor Fit gekozen. Waarom?

“Tijdens de gesprekken met Fit en de verhalen die ik van anderen hoorde kwam duidelijk naar voren dat Fit heel sterk gericht is op de persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast zei iedereen waarmee ik gesproken heb dat er ook veel aandacht is voor hoe je los van je werk in je vel zit. Dit is voor mij belangrijk, en daarom werd ik van deze verhalen echt blij. 

De focus op de ontwikkeling geeft je de mogelijkheid om te ontdekken hoe je in elkaar zit en waar je energie van krijgt. Na mijn studie was ik er klaar voor om daar mee bezig te gaan. De aandacht die hiervoor zou zijn bij Fit en de overall positiviteit tijdens de gesprekken hebben mij uiteindelijk over de streep getrokken.”

Heb je nog getwijfeld over andere partijen?

“Tijdens de Recruitment Days heb ik ook met mensen gesproken die bij de grote bedrijven in de Randstad werken. Daar hoor je dan van die verhalen dat je daar in het begin veel uren moet maken, en dat je uiteindelijk na een aantal promoties wel minder kunt gaan werken. Dat sprak mij niet zo aan. Ik kreeg bij Fit niet het gevoel dat dat daar ook zo gaat, helemaal door de focus op de vitaliteit. Dit gevoel blijkt waar te zijn, en ik ben echt blij met mijn keuze.”

Wat zijn je ervaringen met de switch van studeren naar werken?

“Bij Fit ging dit eigenlijk heel natuurlijk. In het begin kom je namelijk in een groep terecht met allemaal net-afgestudeerden. Dit is echt superleuk. Van studeren naar fulltime werken is natuurlijk een hele stap. Je ervaringen delen met mensen die hetzelfde meemaken als jij middels het Fit Traineeship en met zijn allen leuke dingen ondernemen tijdens de maandbijeenkomsten hebben me echt geholpen om de overstap zo makkelijk mogelijk te maken.”

Hoe ben je tijdens jouw 2,5 jaar bij Fit gegroeid, persoonlijk dan wel professioneel?

“Zo, dat is een lastige vraag. Even nadenken hoor.”

(We hebben Matthias ‘s ochtends gesproken, en we vonden het een mooie vraag om de dag mee te beginnen!)

“Wat ik niet verwacht had is dat mensen je direct serieus nemen. Je wordt gezien als iemand met kennis en inhoud, iemand die echt impact kan en mag maken op de opdracht. Tuurlijk, je bent nog een broekie, maar mensen nemen je serieus als je je als een professional opstelt. 

Wat ik echt geleerd heb tijdens mijn periode bij Fit is initiatief nemen. Ik ben een stuk minder terughoudend dan toen ik binnenkwam. Daarbij komt natuurlijk dat je zelfverzekerder wordt naarmate je meer leert over jezelf en wat je allemaal kan. Om meer naar buiten te treden en stappen te zetten geeft enorm veel energie.”

Prachtige stappen. Zou je Fit aanbevelen aan anderen die niet helemaal zeker weten waar ze naartoe willen met hun carrière?

“Ja. 100%. Als je op zoek bent naar een te gekke werkgever in het Noorden die je helpt om je persoonlijk te ontwikkelen, om mooie opdrachten bij vette opdrachtgevers te doen om te ontdekken waar je heen wil, dan kun je dat gewoon allemaal in het Noorden vinden bij Fit.”

Mooie woorden! Zijn er nog andere dingen die je kwijt wil over jouw afgelopen 2,5 jaar bij Fit?

“Misschien nog even iets waar we het nog niet over gehad hebben. Het is gewoon supergezellig met de groep leeftijd- en ervaringsgenoten waarmee je dit avontuur begint. En naast werken doen we ook allerlei leuke dingen met elkaar als bedrijf. Elke maand hebben we bijvoorbeeld een maandbijeenkomst, wanneer we altijd een leuke activiteit hebben en een hapje gaan eten met elkaar.. Echt tof.”

En dat wij vinden wij ook! Het is altijd gezellig, en de maandbijeenkomsten zijn echt een begrip.

Wij vinden het enorm gaaf om te zien hoe Matthias zijn draai gevonden heeft. Prachtig om te zien hoe hij zich in de afgelopen 2,5 jaar ontwikkeld heeft. Bij deze willen we hem nogmaals bedanken voor zijn openheid tijdens het beantwoorden van de vragen. En hopelijk mogen we nog lang met elkaar samenwerken. Bedankt Matthias!

Zie jij jezelf al werken in de detachering na Matthias’ mooie verhaal? Door hier te klikken kun je meer informatie vinden over wat wij jou te bieden hebben als je graag bij ons wilt komen werken. We vertellen je graag meer over de hoogte van het salaris, het aantal vakantiedagen en de mogelijkheid tot het krijgen van een leaseauto.  

 

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Betrokken
JC-Electronics

In gesprek met JC-Electronics: achterstanden wegwerken na de implementatie van een nieuw ERP pakket

Lees meer
Deskundig
Hoe onze trainees het Fit Finance traineeship ervaren hebben.

In gesprek: hoe Simon en Anne-Marell het Fit Finance traineeship hebben ervaren

Lees meer