Hoe ik mijn vaardigheden en competenties blijf ontwikkelen

hoe-je-jezelf-kan-blijven-ontwikkelen

In september 2022 ben ik (Koen) begonnen met mijn tweede interne opleiding binnen Fit, om mezelf verder te ontwikkelen in zowel mijn vaardigheden als competenties. Maar daar is natuurlijk het een en ander aan vooraf gegaan, dus laten we bij het begin beginnen. In mei 2021 ben ik na het afronden van mijn Master Economie binnengekomen bij Fit, helemaal klaar om mijn carrière een kickstart te geven. 

En dit begon gelijk goed. In september 2021 ben ik gestart met mijn eerste interne opleiding binnen Fit: het Fit Finance Traineeship. De onderwerpen die hierin aan bod kwamen waren verdeeld over inhoudelijke trainingen (voornamelijk over finance en rapportagetools) en competenties. 

Middels het Fit Finance Traineeship heb ik de start kunnen maken met mijn carrière waar ik naar op zoek was. Om over onderwerpen als effectieve communicatie, omgaan met weerstand, tijdmanagement en feedback geven met mijn mede-trainees en de trainer in discussie te gaan was voor mij enorm waardevol. Je komt terecht in een groep ambitieuze mensen die qua ervaring allemaal redelijk gelijkwaardig zijn, waardoor je vaak tegen dezelfde problemen aanloopt. Om van anderen te horen hoe zij deze situaties aanpakken en daar vervolgens lering uit te trekken heeft mij enorm geholpen om deze vliegende start te maken. 

De ruimte om verder te gaan

Het Fit Finance Traineeship heb ik vervolgens in juni 2022 tot een succesvol einde weten te brengen. Maar toch voelde het nog niet alsof ik klaar was met leren. Ik wilde mezelf verder ontwikkelen, voornamelijk op persoonlijk vlak. Gelukkig heeft Fit mij vervolgens een mooie kans geboden in de vorm van een tweede intern opleidingstraject - en dit is waar ik vandaag graag meer over wil delen met jullie. Dit programma heeft mij namelijk enorm geholpen om verder te groeien als professional en persoon. 

Gelukkig hebben meerdere mensen binnen Fit ervaring met het gevoel dat “het nog niet af is”. Deze toppers hebben de weg vrij gemaakt, want door dit gevoel te delen is een compleet tweede interne opleidingsprogramma samengesteld! Hier ben ik dus in september 2022 vol goede moed mee begonnen, en ik wil jullie hieronder graag meenemen in de zaken die er voor mij het uitsteken als ik terugkijk op het afgelopen jaar. 

De 2 tracks

Dit opleidingstraject was in 2022/2023 verdeeld over 2 tracks: Data Science en Persoonlijk Leiderschap. (Was, omdat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan verbeteringen!) Zelf heb ik gekozen voor het persoonlijk leiderschapstraject, omdat ik mezelf voornamelijk op dat vlak verder wilde ontwikkelen. Hoewel inhoudelijke kennis enorm belangrijk is, denk ik dat ik dit eerder kan leren op mijn opdracht. Handvatten krijgen om mijn soft skills verder te verbeteren, daar was ik naar op zoek.

Mijn doel met het volgen van dit traject was mijn eigen talenten scherp krijgen, mezelf hierin nog verder onderscheiden, en daarnaast mezelf ontwikkelen op de vlakken waar nog veel te winnen valt. Om mezelf op deze manier te ontwikkelen tot een professional die klaar is voor de toekomst. 

“Wat is jouw stip op de horizon?”

Het traject begon met een plenaire sessie, waarin ons direct een prikkelende vraag werd gesteld: “wat is jouw stip op de horizon?”. Deze vraag beantwoorden was een stuk moeilijker dan het aanvankelijk leek…  Uitgedaagd worden om je doel scherp te verwoorden en dit vervolgens te bespreken met mijn mede-Fitters is voor mij best een eye-opener geweest. Ik had dit namelijk aan de start van het traject totaal niet helder voor ogen. De ideeën die je hebt vertellen aan de rest van de groep, hierop feedback krijgen en daarnaast de ideeën van anderen horen zorgen ervoor dat je van elkaar kunt leren. Hierdoor krijg je inzicht in hoe anderen denken over het carrièrepad wat ze voor ogen zien, wat mij mede heeft geholpen om te bepalen wat ik zelf wil. 

Maandelijkse trainingssessies

Elke daaropvolgende sessie begonnen we met een moment om te bespreken hoe het met het formuleren van deze stip ging en hoe we hier naar toe aan het werken zijn. Naast het discussiëren over elkaars “stip op de horizon” zijn we met elkaar dieper gedoken in de verschillende onderdelen van persoonlijk leiderschap. Onderwerpen die hierin onder andere naar voren waren zijn verschillende managementstijlen, bedrijfsculturen en persoonlijkheidstypes. 

Ook leer je meer over jezelf en je communicatiestijl met behulp van het DISC-model, waarmee je handvatten krijgt om je effectief te bewegen door verschillende soorten bedrijven. Om met behulp van dit model zowel je eigen gedrag als het gedrag van anderen te kunnen duiden heeft mij geholpen stappen te maken in het effectief communiceren met de mensen om mij heen. Echt een aanrader. Enorm nuttige informatie om jezelf makkelijker een weg te banen door alle complexe organisaties waarin je terechtkomt als interimmer. 

Daarnaast hebben we het over nog veel meer belangrijke onderwerpen gehad, zoals projectmatig werken, omgaan met conflicten en hoe veranderingen te managen. Alle onderwerpen die aan bod komen zijn enorm relevant voor de uitvoering van je dagelijkse werk, maar om deze blog nog een soort van beknopt te houden hou ik het hier voor nu bij.

“Reflecteren kun je leren!”

Naast alle theorie die we aangereikt hebben gekregen en de mooie discussies die we als groep hebben gevoerd is voor mij het leren reflecteren hetgeen waar ik het meest uit heb gehaald. Door de trainer zijn we uitgedaagd om structureel een moment te pakken om terug te kijken op de afgelopen periode, om te zien welke progressie je hebt geboekt en waar je je nog verder in kan ontwikkelen. En dan is het natuurlijk aan jezelf om dit vorm te geven. Ik heb er zelf voor gekozen om gedurende het traject iedere week een mail te sturen met de dingen waar ik mee bezig ben geweest die week en waar ik tegenaan ben gelopen. 

Ten eerste ben je op die manier wekelijks bezig om te reflecteren op je eigen werk en ontwikkeling, waardoor deze ontwikkeling ook tastbaar wordt. Door voor mezelf vragen te beantwoorden als “wat ging de afgelopen week goed?”, “wat kan beter?” en “hoe ga ik dit volgende week oppakken?” ben je bezig om voor jezelf helder te krijgen wat je sterke punten zijn en waar je nog stappen in wil maken. Nu klinken die vragen misschien vrij basaal, maar door deze regelmatig te beantwoorden ga je bepaalde dingen vaker zien terugkomen. Hier kan je dan vervolgens mee aan de slag. 

Dit uitschrijven in de vorm van een mail die je vervolgens naar je mentor stuurt, daagt je daarnaast echt uit om hier zorgvuldig over na te denken. (En het is natuurlijk een goede stok achter de deur als je hebt uitgesproken dit wekelijks te gaan doen en dit ook te delen met je mentor!) Dit heeft ervoor gezorgd dat ik het afgelopen jaar enorm snel stappen heb kunnen zetten. Ook is op deze manier je mentor echt betrokken bij je ontwikkeling, waarmee deze persoon de mogelijkheid krijgt om met je mee te denken. Zo heb ik onder begeleiding van een ervaren mentor zelf de leiding kunnen nemen over mijn eigen ontwikkeling, om verder te groeien tot de professional en persoon die ik graag wil zijn. 

Door deze wekelijkse reflectiemomenten ben ik er achter gekomen dat ik me naast mijn huidige rol als interim finance professional graag wil ontwikkelen als marketeer. Hierover kunnen sparren met mijn mentor is voor mij een enorm mooie manier om deze ontwikkeling ook daadwerkelijk vorm te geven. Daarnaast is het helder formuleren van dit doel en wekelijks nadenken over welke stappen ik in de richting van dit doel heb gezet en nog wil gaan zetten dè manier geweest voor mij om concrete progressie te boeken. 

Van theorie naar praktijk

Op het moment vervul ik de rol van project controller. Om naast deze rol middels het interne opleidingsprogramma bezig te zijn met mijn eigen ontwikkeling maakt het uitvoeren van deze rol zowel uitdagender als leuker. Ik begin nu steeds helderder te zien waar mijn kracht ligt en wat toch echt nog wel beter mag. Omdat ik nu een aantal jaar werkervaring heb, heb ik ook context om de theorie die wordt aangereikt tijdens de trainingsdagen in te plaatsen. Dit maakt dat ik denk dat zo’n interne opleiding doen voor Fitters met een paar jaar werkervaring een uitgelezen kans is om jezelf verder te ontwikkelen, mits je dit wil natuurlijk.

Omdat je die context hebt, komen bij het uitgelegd krijgen van de theorie direct allerlei verschillende situaties die je hebt meegemaakt opborrelen die je goed hebt aangepakt of misschien beter op een andere manier had kunnen aanvliegen. Ook heb ik tijdens mijn dagelijkse werk vaak een 'aha'-momentje, een situatie waar je het tijdens een training over hebt gehad die zich dan ineens voordoet. Dit zijn mooie momenten om wat ik geleerd heb uit te proberen in de praktijk. 

En hoe nu verder?

Afgelopen juni hebben we de laatste inhoudelijke sessie gehad van het persoonlijk leiderschap-deel. Jammer, want ik had nog wel even door gewild! Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik nu ineens stop met mezelf ontwikkelen; dit zal iets zijn wat ik me nog mijn hele leven zie doen. Het groeien als persoon is immers nooit af. Er staat in januari nog een sessie gepland om als groep weer bij elkaar te komen en te praten over waar we de afgelopen periode mee bezig zijn geweest. Hier kijk ik nu al naar uit, want ik ben enorm benieuwd hoe iedereen zich verder richting zijn of haar stip bewogen heeft!

Hopelijk hebben jullie hiermee een inkijkje gekregen in wat een interne opleiding bij Fit nou precies inhoudt en wat ik er voor mezelf vooral heb uitgehaald. En mochten er dingen zijn die nog onduidelijk zijn of je wilt gewoon meer weten over het traject, neem dan contact op via onderstaande contactformulier!

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Amber en Efjee die mee hebben gedaan aan het persoonlijk leiderschapstraject van Fit.

In gesprek: Amber en Efjee over hun ervaringen met het persoonlijk leiderschapstraject van Fit

Lees meer
Deskundig
Hoe onze trainees het Fit Finance traineeship ervaren hebben.

In gesprek: hoe Simon en Anne-Marell het Fit Finance traineeship hebben ervaren

Lees meer