Zonder verwachtingen tòch verrast worden – (ex)-trainees over hun ervaringen met het Fit Traineeship

Ook geen idee welke kanten jij allemaal op kan met je finance-gerelateerde studie? Of weet je wel welke mogelijkheden er zijn, maar heb je nog geen idee wat voor jou de juiste richting is? Dan is het Fit Traineeship dé mogelijkheid om jouw carrière een kickstart te geven. Met onze ervaring in de financiële detachering hebben we een programma weten neer te zetten waarmee jij de handvatten krijgt om jezelf in sneltreinvaart te ontwikkelen tot de finance professional die jij graag wilt zijn. Business controller, finance manager, data analist, misschien zelfs wel CFO – de mogelijkheden zijn eindeloos, en we helpen jou graag bij het realiseren van jouw dromen. 

Het Fit Traineeship biedt een gezonde afwisseling tussen het ontwikkelen van jouw harde finance skills – die direct toepasbaar zijn in jouw dagelijkse werk – en het verbeteren van je soft skills. Omdat jij gedurende het Fit Traineeship ook op jouw opdracht aan het werk bent kun je de skills die je leert direct in je dagelijkse werk toepassen. Aan de andere kant krijg jij de kans problemen of vraagstukken waar jij tegenaan loopt tijdens je dagelijkse werk mee te nemen naar de trainingsdagen om te bespreken met jouw mede-trainees en trainer. Zo krijg jij input van anderen die in dezelfde situatie zitten als jij en leren we van elkaar, wat jou helpt om jouw ontwikkeling zo goed mogelijk vorm te geven. 

Nu zijn wij als Fit misschien wat bevooroordeeld… En precies daarom hebben wij Fitters die het traineeship momenteel doorlopen of doorlopen hebben naar hun ervaringen gevraagd. Hiermee krijg jij een realistisch beeld van de dingen die jij uit het traineeship kunt halen en hoe dit voor jou dé kickstart van je carrière kan zijn. Hoor je ‘t ook ‘s van een ander.

We hebben gesproken met Rik, Yuyin en Remko. Rik en Remko hebben het traineeship vorig jaar hebben afgerond – Yuyin zit er op het moment nog midden in. We hebben hen een aantal vragen gesteld waarmee we jou een helder beeld willen geven van wat jij kan verwachten. 

Welke verwachtingen had jij van tevoren van het Fit Traineeship?

Allereerst hebben we de (ex)-trainees gevraagd naar hun verwachtingen van het traineeship. Wat hieruit echt sterk naar voren komt is dat de meesten geen duidelijke verwachtingen hebben, maar wel een enorme drive om zichzelf te ontwikkelen. 

Rik zei hier het volgende op. “Ik ging er eigenlijk vrij open in. Ik had aan het begin geen duidelijke verwachtingen, maar ik heb er enorm veel aan gehad. Vooral het gedeelte waarin we bezig zijn gegaan met de soft skills waren voor mij erg waardevol. Ik heb geleerd om steeds meer uit mijn comfortzone te stappen, wat mij, naast dat het mij in mijn werk helpt, echt vooruit helpt in mijn dagelijkse leven.”

“De combinatie tussen soft skills en harde finance skills leek mij vooral interessant. Ik had van de invulling geen duidelijke verwachtingen – ik ging er open in.” aldus ook Yuyin.

Wat is er van je verwachtingen terechtgekomen?

Iets wat alle ondervraagden noemen is dat ze aan het begin geen duidelijke verwachtingen hadden van het traineeship. Logisch natuurlijk als je nog nooit hebt deelgenomen aan zo'n traject. Toch blijken alle ervaringsdeskundigen enorm veel aan alle lessen en trainingsdagen gehad te hebben. 

Zo ook Rik. “Ik ben er op vooruit gegaan wat betreft mijn zelfvertrouwen, geef makkelijker presentaties en heb geleerd dat het goed is om uit je comfortzone te stappen.” 


Remko wilde het volgende kwijt over de toegevoegde waarde van het traineeship. “Je komt terecht in een groep mensen die allemaal in dezelfde situatie zitten. Net afgestudeerd, aan het begin van je carrière en nog niet precies weten waar je naartoe wil groeien. Eigenlijk nog niet eens weten wat er allemaal mogelijk is. Om met elkaar – in groepsverband – over onze situatie te kunnen sparren, is voor mij van enorme toegevoegde waarde geweest.”

Wat sprong er voor jou uit in het traineeship?

We hebben aan iedereen gevraagd wat er voor hun uitsprong in het traineeship. De een ziet hierin de interactie met anderen als grootste pluspunt, de ander haalt weer echt waarde uit de harde finance trainingen. Een mooi verdeeld publiek.

”Wat ik heel fijn vond is het buddy-systeem. Op de eerste trainingsdag kies je een buddy met wie jij een buddyteam gaat vormen. En ik had echt geluk - in mijn geval had ik zelfs twee buddy’s (= 2 keer zoveel feedback!). Het is erg prettig om feedback te krijgen van anderen die hetzelfde werk doen als jij. Zo kun je echt van elkaar leren.” Mooie woorden van Rik over het buddy-systeem.

Yuyin noemt hier vooral de ‘hardere’ Excel-training als grootste pro. Zelf was ze al bekend met macro’s in Excel (goed bezig!), maar ziet zeker de meerwaarde in van het kennismaken met deze functie voor de andere trainees. Een goede, inhoudelijke training voor een programma die iedere financial praktisch dagelijks gebruikt. “De Excel-training die wij gehad hebben kan je direct gebruiken op de opdracht. Zelf was ik al bekend met macro’s [in Excel], maar diegenen die hier nog niet bekend mee waren hebben hier enorm veel aan gehad. Bruikbare informatie die direct toepasbaar is op de opdracht.” 


Hoe heeft het traineeship jou verrast?

Kijk, iemand verrassen die geen verwachtingen heeft kan knap lastig zijn. Maar met het Fit Traineeship is het tòch gelukt. Een vast onderdeel van het traineeship de afgelopen jaren is het oefenen van lastige gesprekken met een trainingsacteur. De meeste mensen kijken hier aan het begin tegenop, maar toch wordt hier achteraf altijd enorm positief over gesproken. 

Zowel Yuyin, Rik als Remko vonden het oefenen van lastige gesprekken met de trainingsacteur erg gaaf om te doen. “De trainer vroeg ons om casussen mee te nemen naar de trainingsdag. Het was de bedoeling om deze lastige gesprekken in de groep te gooien, en om het gesprek daarna nog eens over te doen met een trainingsacteur. Klinkt spannend, maar het is juist enorm goed om dit in een veilige omgeving te kunnen oefenen”. Aldus Rik. 

Remko wilde er het volgende over kwijt. “Niemand heeft er aan het begin zin in, maar iedereen kijkt erop terug als een van de meest waardevolle dagen van het traineeship. Het oefenen van een pittige situatie waar je op de opdracht tegenaan bent gelopen biedt je echt handvatten om je in sneltreinvaart te ontwikkelen.”


Wat zou je willen meegeven aan mensen die met het traineeship gaan starten?

Als laatste vraag hebben we de (ex)-trainees gevraagd of zij nog dingen hebben die eventuele toekomstige trainees echt moeten weten over het Fit Traineeship. 

Rik wil hen graag het volgende meegeven. “Het staat en valt natuurlijk met de input en energie die je erin stopt. Hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit haalt. Als je graag stappen wilt zetten biedt het Fit Traineeship jou de mogelijkheid om zo hard te gaan als je zelf wil.”

Remko vertelt dat als je graag de focus op je eigen ontwikkeling wilt gaan leggen meedoen aan het traineeship je echt kan helpen. “Het gedeelte waarin je je ontwikkelt in je soft skills is enorm waardevol aan het begin van je carrière. Waar ik daarnaast superveel aan heb gehad is het ècht focussen op mezelf. Je stelt jezelf vragen als “wat wil ik?” “waar wil ik naar toe?” en “hoe kan ik dit het beste aanpakken?” Om hierover na te denken helpt je om een plan voor jezelf te maken waar je de komende jaren aan kan gaan werken.”

Zoals je hoort hebben wij onze (ex)-trainees ondanks hun gebrek aan verwachtingen voor het Fit Traineeship positief kunnen verrassen. En daar zijn we best trots op. Ieder jaar zijn wij bezig om het traineeship naadloos aan te sluiten bij de ontwikkelingen in het Finance-vak, zodat alle trainingen zo relevant mogelijk zijn. Hiermee willen wij toekomstige trainees blijven verrassen, en hen de tools geven om zich in sneltreinvaart te ontwikkelen tot de professional en persoon die zij graag willen zijn. En het traineeship is natuurlijk pas het begin van jouw avontuur als Finance professional. Benieuwd of het Fit Traineeship wat voor jou is? We beantwoorden met alle liefde al je vragen!

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Betrokken
JC-Electronics

In gesprek met JC-Electronics: achterstanden wegwerken na de implementatie van een nieuw ERP pakket

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer