De Fit Finance Meetup: waar financieel talent en werkgevend Noord-Nederland elkaar ontmoet

Fit Finance Meetup

Een idee wat stamt uit 2020 werd uiteindelijk op 10 mei 2023 dan toch echt werkelijkheid: de eerste editie van de Fit Finance Meetup. Een evenement met als doel financials de kans te geven kennis te maken met de prachtige werkgevers die Noord-Nederland rijk is, en voor deze organisaties de uitgelezen kans zich te laten zien aan dit talent. Er zijn kansen genoeg voor jonge financials in het Noorden des lands, alleen is dat nog niet altijd even helder voor iedereen.  

Door de samenwerking tussen de key partners, partners, een gemotiveerde groep deelnemende studenten, en Fit als facilitator is het een prachtige dag geworden. Een dag vol inspiratie, boeiende discussies en waardevolle connecties. Als key partners hebben vier enorm gave organisaties, allemaal gevestigd in de drie Noordelijke provincies, zich aangesloten bij de Fit Finance Meetup ‘23: de Gasunie, het CJIB, Solidus, en het Medisch Centrum Leeuwarden. Vier toonaangevende organisaties, alleen nog niet allemaal even bekend bij studerend Noord-Nederland. En daar moest iets aan gebeuren.

Om achter de overwegingen van zowel de key partners als Fit te komen voor het organiseren van dit evenement, hebben we twee van de kartrekkers geïnterviewd. Hiervoor hebben we allereerst gesproken met Rolf Akker, verbonden aan de Gasunie in de rol van Manager Business Services Finance. We hebben hem gevraagd waarom de Gasunie dit idee steunt, wat zijn eigen overwegingen zijn geweest en hoe hij de samenwerking tussen de aangesloten organisaties ervaren heeft.

Daarnaast hebben we een aantal vragen mogen vuren op Jelmer Bolt, die ter gelegenheid van de FFM voor één dag uit zijn rol van Business Manager stapte om als event manager te fungeren. We vroegen hem hoe het idee ontstaan is, waarom een evenement als dit enorm belangrijk is, en wat de plannen voor de toekomst zijn. Benieuwd naar hun overwegingen en ervaringen? Lees dan hieronder het volledige interview. 

Onze banner op dit prachtige evenement.

“Hey Jelmer, om af te trappen de volgende vraag: hoe is het idee voor de Fit Finance Meetup ontstaan?"

“Dat is een goede om mee te beginnen. Na het afronden van mijn Master Finance heb ik bijna al mijn studiegenoten naar vooral de Zuidas zien vertrekken. En dat terwijl het Noorden voor afgestudeerde financials zoveel moois te bieden heeft. Voor de mensen die niet willen vertrekken naar de Randstad kan het landschap van mogelijkheden mistig zijn, en we waren er als Fit van overtuigd dat daaraan iets moest gebeuren. 

Daaruit is het idee ontstaan om een evenement te organiseren waar we aan organisaties de kans geven zichzelf te laten zien, om zo de eindeloze kansen die in het Noorden liggen te laten zien aan studenten en jonge professionals die graag in het Noorden des lands willen blijven. Om dit podium te kunnen bieden aan deze toonaangevende organisaties en zo perspectief te bieden aan studenten op een nieuwe, verfrissende manier is echt enorm gaaf.”

“Waaraan zie je dat er behoefte is aan zo’n evenement?”

“Er is zoveel moois in het Noorden dat helaas nog maar bij weinig mensen bekend is. Zo is er het Medisch Centrum Leeuwarden, het grootste medisch centrum van Friesland. Het CJIB, wat dé IT proeftuin is voor alles wat de Rijksoverheid op het gebied van IT wil bewerkstelligen. Solidus, een van de grootste werkgevers van Groningen en nog niet bekend onder veel studenten en professionals in het Noorden: met recht een van de verborgen parels. En natuurlijk de Gasunie, met hun statige hoofdkantoor in Groningen worden zij waarschijnlijk wel gezien, maar ook bij hen is het voor studenten nog onvoldoende duidelijk welke kansen er allemaal voor het oprapen liggen.” 

Het is duidelijk dat de noodzaak voor dit evenement er is. Welk doel heeft Fit met dit evenement voor ogen?

“Het doel van de FFM is, om in de prachtige woorden Erik te spreken, “de taart in het Noorden niet anders verdelen, maar groter maken”. En om dit voor elkaar te kunnen boksen door de handen in één te slaan met onze (key) partners is een succes gebleken, gezien de prachtige feedback die we op het evenement ontvangen hebben.

De toegevoegde waarde voor de deelnemende organisaties is dat zij hier een mooi podium krijgen om zichzelf te laten zien. Daarnaast is het voor studenten en jonge professionals een prachtige kans om, zowel direct als indirect, kennis te maken met deze organisaties. Dat wij als Fit, door ons netwerk optimaal te benutten, deze waarde kunnen creëren is prachtig.”

Erik en Jelmer vertellen iedereen die aanwezig is meer over de key partners.

Hoe kijk je terug op het evenement: van het ontstaan van het idee tot de uitvoering?

“Samen met de key partners hebben wij de weg bewandeld naar deze eerste editie van de FFM. Je merkte aan alles dat er bij de key partners enorm veel kennis en ervaring aanwezig is, en om dit samen met hen neer te kunnen zetten was een mooie ervaring. 

Maar ook het feit dat deze organisaties via deze weg ineens met elkaar aan tafel zitten is een absolute meerwaarde gebleken. Tijdens een aantal stevige discussies zijn er mooie inzichten uitgewisseld die de organisaties ook intern aan het denken hebben gezet. Zo leren de partners ook weer van elkaar, en om op die manier elkaar te kunnen versterken is toch gaaf.

En om vast even vooruit te blikken op een volgende editie: hoe zou je dat aanpakken?

“De grootste uitdaging voor een volgende editie is om het evenement te laten groeien. We krijgen van alle kanten terug dat het een enorm waardevol evenement is geweest, en om dit ook verder onder de aandacht te brengen is waar we nu mee aan de slag moeten. 

In het Noorden is zo’n krachtig netwerk van ervaren finance professionals die graag Noord-Nederland als woon- en werkomgeving verder op de kaart willen zetten: dit moeten we benutten. Maar dan natuurlijk wel op een manier die voor ons comfortabel is. Zo kunnen we laten zien wat het Noorden te bieden heeft op onze eigen nuchtere manier, om de taart in Noord-Nederland voor iedereen groter te maken.”  

Dat klinkt als een prachtig doel, Jelmer. Op naar nog vele komende edities!

Vervolgens hebben we Rolf gevraagd naar zijn ervaringen met de rol als key partner, waarin hij namens de Gasunie is aangesloten bij dit evenement. 

“Hey Rolf, waarom hebben jullie als Gasunie ‘ja’ gezegd tegen het meedoen aan het evenement?”

“Je ziet met enige regelmaat dat we nieuwe mensen nodig hebben. En of dit nu voor een permanente rol of een tijdelijk project is; het is in de huidige markt enorm lastig om kwalitatief goede mensen te vinden. Als Gasunie zien wij meedoen aan de Fit Finance Meetup als een prachtige manier om ons netwerk te vergroten, zowel met andere werkgevers in Noord-Nederland als met het aanstormend talent wat een studie doet aan een van de Noordelijke hogescholen of universiteit. We zien momenteel dat startende financials veelal naar het Westen vertrekken voor hun eerste baan, om bijvoorbeeld voor een van de Big Four kantoren te gaan werken. Dat vinden we zonde. Om middels de Fit Finance Meetup de rol als ambassadeur van Noord-Nederland te kunnen oppakken om te laten zien dat hier ook prachtige werkgevers zijn in een ambitieus en ondernemend ecosysteem, dat is waardevol.” 

En heb je hierin ook persoonlijke overwegingen meegenomen?

“Zoals ik al zei is het klimaat lastig om nieuwe mensen te vinden. Ik vind dat je als bedrijf in Noord-Nederland hierin je verantwoordelijkheid moet nemen. Door middels de FFM aan al het talent wat we hier hebben te laten zien wat voor prachtige organisaties er zijn kunnen we dit klimaat positief beïnvloeden. Hiervan zie je natuurlijk niet van de één op de andere dag het resultaat, maar zo creëer je wel een omgeving waarin het talent in Noord-Nederland goede werkgevers als de Gasunie, maar ook Solidus, het Medisch Centrum Leeuwarden en het CJIB op lange termijn beter gaat weten te vinden.” 

“Heeft het evenement wat jou betreft aan de verwachtingen voldaan?”

“Je ziet niet van de een op de andere dag resultaat. Je kunt aan het sentiment in de regio niet bepaald harde waarden koppelen, dus het effect is lastig te meten. Maar dat we hier veel talent hebben, dat is zeker. Dat hebben we tijdens de afgelopen editie van de FFM duidelijk kunnen zien. Ik ben echt verrast door de manier waarop de studenten en startende financials de verschillende casussen oppakten. Binnen no-time zaten ze in actie-modus om met goede ideeën voor structurele oplossingen te komen. 

We hebben duidelijk een groep gemotiveerde studenten en starters gezien, die naast inhoudelijk sterk ook nog eens het vermogen hebben getoond om hun ideeën te verwoorden richting de vakjury. En dat was zeker niet de minste vakjury. Echt mijn complimenten voor de snelle actie en de resultaatgerichtheid van de groepen die we hun ideeën hebben zien pitchen. Als dit het niveau is van de financials in Noord-Nederland, dan zou ik als bedrijf met deze groep in contact willen blijven.” 

Druk bezig met de casus die is voorgelegd door de Gasunie.

Klinkt als een inspirerende dag! Welke meerwaarde zie jij verder voor iedereen die bij de FFM aanwezig was?

“Kijk, uiteindelijk gaat het natuurlijk om de studenten. Voor hen kunnen we waarde bieden door goede casussen aan te bieden, zodat zij hun talenten kunnen laten zien. Ook krijgen zij hiermee de kans om op een mooie manier kennis te maken met de parels van Noord-Nederland. Als we hierdoor ook nog eens Noord-Nederland als goede werkgever kunnen laten zien, kunnen we ervoor zorgen dat deze financials op korte of lange termijn in de regio blijven. En als dat lukt, dan doen we het als ambassadeur van de regio goed. 

Als deze financials zich tussen alle mooie organisaties in Noord-Nederland kunnen blijven bewegen, dan is de kans groot dat ze ook eens bij ons komen. Met een sterk netwerk, een goed ondernemersklimaat, en talent wat hier perspectief heeft; daarmee kunnen we de regio verder laten groeien.”

En hoe heb je de samenwerking tussen de key partners en Fit ervaren in de aanloop naar het evenement?

“Naast dat wij als Gasunie onszelf hebben kunnen laten zien en we een prachtige dag hebben gehad met alle gemotiveerde studenten, hebben we ook de andere key partners beter leren kennen. We hebben tijdens de voorbereidingen veel mooie discussies gevoerd, voornamelijk over de as van de inhoud. Ondanks dat wij als key partners alle vier uit een andere branche komen, zie je dat we allemaal tegen dezelfde problematiek aan lopen. Om daarover van gedachten te kunnen wisselen kan enorm waardevol zijn. Ook zullen wij elkaar als organisaties in de toekomst ongetwijfeld beter weten te vinden omdat we elkaar nu kennen en weten wie wat doet. Daaruit gaan wellicht nog mooie samenwerkingen ontstaan.”  

Dat klinkt als een prettige samenwerking! Als je nog advies zou mogen geven aan toekomstige key partners die zich daar ook bij willen aansluiten, wat zou dat dan zijn?

“Als ik nog iets mag meegeven aan toekomstige key partners is dat ze dit evenement moeten zien als een lange termijn investering in de regio. Door stappen te nemen om de regio verder op de kaart te zetten zal je niet vandaag of morgen resultaat zien, maar door je verantwoordelijkheid te nemen als ambassadeur van Noord-Nederland kun je wel degelijk je steentje bijdragen aan het ecosysteem van de toekomst wat we hier met zijn allen aan het bouwen zijn.

Door deel te nemen aan een dergelijk evenement rondom het thema finance, krijgen de key partners ook de kans om bij elkaar in de keuken te kijken. Daar waar organisaties onderling misschien van elkaar verschillen, hebben ze wellicht ook een frisse, andere benadering voor soortgelijke problemen. Bovendien is er een mooie band ontstaan tussen de key partners.”

Laten we hopen dat dit in de toekomst zijn vruchten gaat afwerpen. De basis is in ieder geval gelegd.

Hiermee hebben we een mooi inzicht gekregen in het idee achter de Fit Finance Meetup en de overwegingen van de organisaties om zich hierbij aan te sluiten. Met elkaar hebben de key partners, de partners en Fit een fantastisch evenement neergezet, waarin zij de rol als ambassadeur van Noord-Nederland met beide handen hebben aangegrepen en hiermee de regio verder op de kaart hebben gezet. 

De lange termijn impact van de ingezette beweging is minder zichtbaar, maar toch is er ook direct effect te zien. Zo is Novar, een van de partners van de Fit Finance Meetup, tijdens het evenement in gesprek geraakt met een enthousiaste student, die onlangs bij hen gestart is. Mooi dat we nu al op deze manier resultaten zien van het netwerk waar alle deelnemers van het FFM hard aan proberen bouwen! 

We hopen na deze geslaagde eerste editie nog velen bij te mogen wonen, waarmee we verder aan de connectie kunnen bouwen tussen studerend Noord-Nederland en alle prachtige organisaties die het Noorden des lands rijk is. Bedankt Rolf, Jelmer, en alle anderen die we tijdens het evenement hebben mogen spreken: tot volgend jaar! 

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Betrokken
JC-Electronics

In gesprek met JC-Electronics: achterstanden wegwerken na de implementatie van een nieuw ERP pakket

Lees meer
Betrokken
JC-Electronics

In gesprek met JC-Electronics: achterstanden wegwerken na de implementatie van een nieuw ERP pakket

Lees meer