4 redenen waarom voldoende slaap van cruciaal belang is

Waarom is slaap zo belangrijk?

Slaap speelt een cruciale rol in onze vitaliteit en gezondheid - dat zal waarschijnlijk geen nieuwtje zijn. Als we vitaal en gezond in het leven staan kunnen we daardoor ook beter presteren; op het werk, op het voetbalveld, tijdens de pubquiz - in alles wat we doen zien we het effect. En dat is de reden dat vitaliteit een van onze kernwaarden is. Door te investeren in de vitaliteit van onze Fitters zorgen we ervoor dat we beter kunnen presteren, waarmee we echt impact kunnen maken bij onze opdrachtgevers. 

Er zijn verschillende manieren waarop een goede nachtrust bijdraagt aan je vitaliteit en gezondheid, waarmee je vervolgens beter kunt presteren. De manieren waarop jouw lichaam omgaat met slaap en op welke manieren voldoende slaap je helpt vertellen we graag in dit artikel. Er zijn voldoende redenen om vanavond op tijd naar bed te gaan of dit aankomend weekend eens even lekker uit te slapen!  

#1 - Meer energie

Allereerst geef je met voldoende slaap je lichaam de kans om zich te herstellen. Gedurende de dag gebruiken je spieren en weefsels energie om te kunnen functioneren, wat leidt tot vermoeidheid en slijtage. Deze vermoeidheid en slijtage wordt vervolgens door het lichaam zelf hersteld tijdens het slapen. Beschadigde weefsels worden hersteld, afvalstoffen worden opgeruimd en nieuwe cellen worden gebouwd. Wat een wonder hè, dat lichaam!

Naast het fysieke herstel van spieren en weefsels wordt door voldoende te slapen de hormoonbalans goed gereguleerd en de bloedsomloop verbeterd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stresshormoon cortisol, welke met een goede nacht slaap in balans wordt gebracht. Dit helpt je om overdag voldoende energie te hebben om alles wat er op je pad komt aan te kunnen. 

Een goede bloedsomloop zorgt er vervolgens weer voor dat je lichaam zuurstof en andere voedingsstoffen op een efficiënte manier kan rondpompen door het lichaam. Wordt de celwerking en daarmee de energieproductie beter van. En ook dat ga je overdag merken! 

 

#2 - Verbeterd immuunsysteem

Naast dat slaap een significante impact heeft op jouw energieniveau heeft het een directe invloed op jouw immuunsysteem. Door voldoende te slapen houd je je immuunsysteem namelijk gezond. Slaap je niet voldoende? Dan verzwakt je immuunsysteem en ben je vatbaarder voor ziektes en infecties. “Hoe?” horen we je vragen. 

Nou, op de volgende manier. Tijdens onze slaap produceert het lichaam bepaalde eiwitten die cytokines heten. Deze eiwitten vormen een soort verdedigingsleger tegen infecties, ontstekingen en allerlei ziektes. Als je te weinig slaapt, wordt je verdedigingsleger verzwakt, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes en infecties. En dat wil je natuurlijk niet. Want als je ziek bent, zullen over het algemeen je prestaties verminderen. 

#3 - Emotionele stabiliteit

Zoals we net al even zeiden worden tijdens je slaap hormonen weer in balans gebracht. En met een goede hormoonbalans, zorg je er ook voor dat je emotioneel stabiel bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de neurotransmitters serotonine en dopamine - ook wel de gelukshormonen genoemd. Deze stofjes worden geassocieerd met welzijn en geluk, waarvan je een goede balans wil hebben om overall goed in je vel te zitten. Slaapgebrek kan deze balans verstoren, wat kan leiden tot stemmingswisselingen en daarmee dus emotionele instabiliteit. Niet echt iets waar je op zit te wachten…

Daarnaast kan een gebrek aan slaap ervoor zorgen dat je hoger in je stress zit, sneller geïrriteerd bent en zelfs dat je minder empathisch kunt zijn richting je medemens. (Dus als je niet voor jezelf voldoende wilt slapen, doe het dan in ieder geval voor de mensen om je heen!) Omdat je door een gebrek aan slaap heftiger reageert op negatieve impulsen en je de neiging hebt meer aandacht te geven aan al het negatieve in plaats van de positieve dingen in het leven, kan een gebrek aan slaap je prestaties drukken.

#4 - Cognitieve functies

Als je door bovenstaande redenen nog niet overtuigd bent om vanavond op tijd naar bed te gaan is er nog een laatste, maar zeker niet het minste argument, om dat wel te doen. Slaap is namelijk van essentieel belang voor cognitieve functies als probleemoplossend vermogen, goede besluitvorming, het geheugen, en het kunnen behouden van focus. Een goede nachtrust helpt bij het versterken van deze functies: je kunt informatie beter opslaan en verwerken. Je zal merken dat je dingen beter onthoud. En door het combineren van verschillende stukjes informatie ben je na een goede nacht slapen vaak een stuk creatiever. Allemaal goed voor de prestaties op zowel je werk als in je privé-leven. 

Toch kan het lastig zijn…

Hoewel we allemaal weten dat voldoende slaap belangrijk is, kan het toch lastig zijn om standaard tussen de 6 en 8 uur te slapen. Jonge kinderen die thuis rondlopen willen nog weleens wat slaap van je snoepen… Of een deadline op het werk die toch echt gehaald moet worden. Allemaal valide redenen om af en toe eens niet de geijkte 6 tot 8 uur te halen. 

Maar toch, als je dit structureel doet kan het op de lange termijn een probleem worden. Na een langere periode te kampen met slaaptekort zal je zien dat je prestaties afnemen omdat je simpelweg minder energie hebt, je immuunsysteem zwakker wordt, je emotioneel instabieler bent en de werking van je brein achteruit gaat. Een keertje kan gebeuren, maar als je het belangrijk vindt om goed te presteren is een goede nachtrust een van de sleutels tot succes. 

Omdat we dit bij Fit enorm belangrijk vinden en we iedere Fitter voldoende handvatten willen geven om goed te presteren en lekker in hun vel te zitten, zijn we in september gestart met het afnemen van vitaliteitsmetingen. Aan deze meting kan je als Fitter vrijwillig meedoen, waarin gekeken wordt hoe jij op de belangrijkste pijlers van vitaliteit scoort - waarvan slaap uiteraard een onderdeel is. Afgelopen maanden maar ook begin volgend jaar worden er workshops over elk van deze pilaren gegeven om iedereen die daar behoefte aan heeft te helpen met het opkrikken van hun vitaliteit. De metingen zijn inmiddels afgerond en de eerste workshop is op 25 oktober! Deze workshop gaat over voeding en wij hebben er al enorm veel zin in!  

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Vitaal
Balans

Is het wel mogelijk om de balans tussen werk en privé te vinden?

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer