Op reis met Koen door Zuidoost-Azië

Koen-voor-zijn-reis

Een sabbatical nemen en drie maanden reizen door Zuidoost-Azië. Dat klinkt als een droom, toch? Voor mij (Koen) in ieder geval wel. Een aantal weken geleden is er een bericht op LinkedIn gedeeld waarin verteld werd dat Willemijn, Sander en ik een sabbatical hebben kunnen nemen en een reis hebben gemaakt of nog steeds aan de andere kant van de wereld zijn. (Willemijn is ondertussen weer terug, Sander en ik zitten nog in Azië!) 

Daarmee weet je dus ook dat die droom voor mij is uitgekomen! Bij Fit krijgen we de vrijheid om onze dromen na te jagen, zowel werkgerelateerd als daarbuiten. En dat vind ik enorm gaaf. Daarom wil ik jullie graag meer vertellen over de aanloop naar deze reis, de reis zelf en wat ik er tot nu toe van geleerd heb. En misschien ben je wel benieuwd waarom ik vanuit het warme Noord-Laos (Huay Xai om precies te zijn) toch een blog aan het schrijven ben. Hieronder vertel ik je meer! 

Èèn van de redenen waarom ik bij Fit ben gekomen

Laten we bij het begin beginnen, de aanloop naar deze reis. Eigenlijk had ik altijd al de wens om voor meerdere maanden alleen op reis te gaan, echter was ik tot voor kort terughoudend om deze stap te nemen. Andere culturen ontdekken, mooie plekken zien, toffe mensen ontmoeten, dat is wat ik altijd voor me zag als ik dacht aan een reis van meerdere maanden naar het buitenland; dit leek me altijd al gaaf om te doen. In mijn eerste kennismakingsgesprek met Fit (voor mij was deze met Loes) kwam direct op tafel dat de mogelijkheid er was om meerdere maanden onbetaald verlof te nemen. Destijds had ik nog geen concrete plannen, maar het feit dat die mogelijkheid er bleek te zijn gaf mij een geruststellend gevoel. 

De uitleg hiervoor was dat het werken in de detachering zich erg goed leent voor het nemen van een sabbatical. Als je een opdracht succesvol afgerond hebt en nog niet direct aan een nieuwe klus hoeft of kan beginnen, is dit het uitgelezen moment om er even tussenuit te gaan. Dit, in combinatie met het prettige gevoel wat ik overhield aan de gesprekken met Fit, hebben mij ertoe bewogen bij Fit in de detachering te gaan werken. 

De aanloop naar de reis

Het fundament voor een reis van meerdere maanden reis was toen ik in begin 2021 binnenkwam bij Fit dus al gelegd; de mogelijkheid was er immers. Toen ben ik eerst vol in het werkende leven gedoken. Eerst een mooie opdracht mogen uitvoeren bij Solidus, waarna ik ben begonnen aan mijn huidige klus bij Equans. Maar begin vorig jaar begon toch die droom die ik had te knagen. Het werd tijd om de droom na te jagen. Na wat wikken en wegen heb ik besloten dat het moment daar was. Eind 2022 besloot ik dan ook dat het in 2023 moest gaan gebeuren; op reis naar Zuidoost-Azië voor drie maanden. 

Vervolgens heb ik dit bij Fit op tafel gelegd in begin 2023, waar direct enorm positief op gereageerd werd. De boodschap was ‘vooral lekker doen!’ waar ik erg blij van werd. Tijdens het gesprek met Fit heb ik aangegeven van oktober tot en met december 2023 graag onbetaald verlof te willen, waar akkoord op is gegeven. Het plannen van de reis kon beginnen, yes! 

Waarom deze blog schrijven tijdens het reizen?

Zoals sommigen van jullie weten heb ik vanaf half 2023 het schrijven van de blog van Fit op mij genomen. Het schrijven hiervan vind ik gaaf om te doen, gezien de tijdsinvestering past dit goed bij het reizen, en om op die manier vanaf de andere kant van de wereld mijn steentje bijdragen zag ik wel zitten. Ook hier stond Fit voor open, dus zo gezegd zo gedaan! 

Uiteindelijk ben ik op 3 oktober naar het vliegveld gebracht, om daar een vlucht te nemen naar Hanoi in het noorden van Vietnam. Ondertussen ben ik in Vietnam, Thailand en Cambodja geweest en ben ik nu in Laos, waaronder ook ruim twee weken met mijn vader, wat een enorm gave ervaring was (en nog steeds is!). Tijdens het rondreizen heb ik ook elke twee weken een blog geschreven en geüpload, wat achteraf een goede keus blijkt te zijn geweest. De commitment die ik gemaakt heb zorgt voor wat structuur in een toch vrij losse agenda; die structuur vind ik prettig. Op deze manier mijn ei kwijt kunnen èn mijn steentje bijdragen aan Fit vind ik erg mooi. Ik ben dan ook erg blij dat ik deze kans gekregen heb en het nog steeds met veel plezier kan doen! De afwisseling van werken en mooie herinneringen maken in prachtige landen is iets enorm gaafs, en daarom kan ik het iedereen ten zeerste aanraden. 

Wat ik van het reizen heb geleerd

Het klinkt misschien enorm cliché, maar ook leer je tijdens het alleen reizen jezelf beter kennen. Die structuur waar ik het hierboven al even over had is voor mij belangrijk. En hoewel ik hier al prachtige dingen heb meegemaakt (en in de komende week misschien nog ga doen), ben ik niet bang om weer naar huis te gaan en terug in de routine te duiken. Ik vind dat prettig. Toch mooi om daar op deze manier achter te komen. 

Verder geeft het je tijd om na te denken, even weg van alle prikkels en patronen die je in Nederland hebt. Nadenken over de afgelopen jaren, maar ook wat ik de aankomende jaren graag wil doen en bereiken. Ook daarom vind ik het niet erg om weer terug naar Nederland te vliegen op 23 december (hoewel ik misschien ook nog wel wat langer in het warme weer had willen blijven…). Ik zit vol energie om weer vol in het werk te duiken en achter de doelen aan te gaan die ik voor mezelf gesteld heb.

‘Doen!’

Ook al is mijn reis nog niet ten einde, als ik terugkijk op de afgelopen 10 weken is dit een ervaring geweest die nog vetter was dan ik van tevoren had verwacht. Helemaal als je alleen reist, leer je zoveel leuke en interessante mensen kennen, heb je de kans om prachtige steden te ontdekken, de natuur te bewonderen, en geeft het je de tijd en ruimte om na te denken over wat je graag uit het leven wilt halen. Ik kan niets anders zeggen dan dat een droom is uitgekomen en dat ik er enorm blij mee ben dat ik dit heb mogen doen. Dit neemt niemand me meer af. Het feit dat Fit hierin faciliteert en me juist heeft aangemoedigd om dit te doen maakt dat ik me thuis voel hier; bij deze wil ik Fit dan ook bedanken voor deze mogelijkheid. En mocht je nog twijfelen om iets soortgelijks te ondernemen, kan ik alleen maar zeggen ‘doen!’. Ik heb er in ieder geval geen greintje spijt van!

P.S. Zoals ik hierboven zei vlieg ik de 23e weer terug naar Nederland. Een vlucht van 13 uur van Bangkok naar Amsterdam. En ik moet eerlijk zeggen dat ik minder op kijk tegen de lange zit dan de kou in Nederland, haha. Vervolgens de feestdagen vieren en bijpraten met vrienden en familie, waarna ik weer vol energie aan het werk ga. Ik heb er zin in; tot dan!   

  

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Betrokken
JC-Electronics

In gesprek met JC-Electronics: achterstanden wegwerken na de implementatie van een nieuw ERP pakket

Lees meer
Deskundig
Hoe onze trainees het Fit Finance traineeship ervaren hebben.

In gesprek: hoe Simon en Anne-Marell het Fit Finance traineeship hebben ervaren

Lees meer