fbpx

Wat is een financial controller?

De financial controller is een onmisbare professional in je organisatie. Wij vertellen je hier alles over onze visie over de financial controller. 

We beginnen met de betekenis van financial controller. Daarna behandelen we onder andere de werkzaamheden, competenties en het salaris van de financial controller.

Definitie financial controller

Laten we bij het begin beginnen: een functieomschrijving van de financial controller.

De financial controller is een expert op het gebied van financiën. Hij of zij ondersteunt directie en management bij het besturen en beheersen van de organisatie. En dan vooral de financiële aspecten ervan. 

De financieel-economische expertise van de financial controller is voor een organisatie erg waardevol. Belangrijke verantwoordelijkheden zijn het geven van financiële informatie en het opstellen van financiële rapportages.

Wat is een financial controller

Wat doet een financial controller?

Een financial controller ondersteunt directie en management in de financiële huishouding. Dat betekent dat hij of zij (mede)verantwoordelijk is voor het bepalen van de financiële koers.

De functie financial controller heeft overeenkomsten met de business controller. Het grootste verschil tussen de business controller en financial controller is dat de eerste vooral bezig is met bedrijfsprocessen en de tweede met de algemene financiële resultaten. 

Financial controllers staan aan de bovenkant van de financiële afdeling en leggen verantwoording af aan de financieel directeur (CFO). De financial controller houdt toezicht over en geeft leiding aan de afdeling Finance.

Specifieke werkzaamheden van een financial controller zijn het opstellen van:

  • financiële rapporten
  • investeringsanalyses
  • kostenverrekeningen
  • begrotingen
  • balansen
  • winst- en verliesrekeningen
  • jaarrekeningen
  • meerjarenplannen 
  • kritische prestatie indicatoren (KPI’s)

Competenties van een financial controller

Financial controllers zijn natuurlijk goed met cijfers. Niet alleen dat: ze kunnen er kritisch en analytisch naar kijken. 

Als financial controller moet je kunnen vooruitkijken, want ook procesverbetering is een belangrijke taak. Vervolgens moeten ze hier zowel schriftelijk als mondeling aanbevelingen over kunnen doen. 

Daarnaast is zelfstandigheid belangrijk: het voeren en beheren van de financiële administratie is hun verantwoordelijkheid.

IT-ontwikkelingen gaan ook in de wereld van financiën heel snel. Financial controllers krijgen toegang tot steeds meer data en die moeten ze ook kunnen begrijpen. Om de geautomatiseerde financiële processen te kunnen doorgronden, moeten ze werken aan hun programmeervaardigheden.

Wat verdient een financial controller?

Het salaris van een financial controller hangt natuurlijk sterk af van ervaring en opleiding.

Een financial controller verdient bruto tussen de 3000 en 5000 euro per maand.

Meestal hebben ze een bachelor of master afgerond in Accountancy, Controlling of Bedrijfseconomie. Vaak universitair, maar het kan ook gaan om een post-HBO-opleiding. Daarnaast moet je het Nederlands en Engels goed kunnen beheersen. 

In het kort: financial controllers geven vorm aan de financiële koers. Daarnaast signaleren en implementeren ze verbeteringen in financiële processen

De kernwaarden van Fit Professionals

Deskundig

Fit Professionals of Finance verstaan hun vak en blijven voortdurend in ontwikkeling. Ze stellen zich in alle situaties professioneel op. Ze gaan vertrouwelijk om met interne informatie. Wij waarborgen dit door toezicht te houden, training aan te bieden en te investeren in hun ontwikkeling.

Betrokken

We voelen ons betrokken bij onze opdrachtgevers en bij elkaar. We investeren in de ontwikkeling van onze professionals. Met onze opdrachtgevers gaan we voor langetermijnrelaties waarin we op basis van vertrouwen en respect waarde creëren. We delen graag onze kennis en ervaring om bij te dragen aan het behalen van professionele en zakelijke doelen.

Vitaal

We zetten hoog in op een gezonde balans tussen de mentale en de fysieke gezondheid van onze professionals. Dit leidt volgens ons tot betere prestaties, meer plezier en meer energie op de werkvloer. Wij zijn ervan overtuigd dat we hiermee onze eigen verwachtingen en die van onze opdrachtgevers waarmaken en zelfs overtreffen.