Betekenis van fte

In veel vacatures zie je ‘fte’ staan. Ook bij ons. Maar waar staat dit eigenlijk voor? En hoe bereken je het? Bij Fit beantwoorden we dit graag voor je.

Wat is een fte?

Fte staat voor fulltime-equivalent. In Nederland hebben we deze definitie rechtstreeks overgenomen vanuit het Engels. De letterlijke vertaling is voltijdsequivalent.

Fte is een getal tussen de 0 en 1. Dit wordt gebruikt als een rekeneenheid voor personeel. Het cijfer geeft de omvang van een functie aan. Als iemand zegt een baan van 1 fte te hebben, dan werkt hij of zij voltijd. Met andere woorden: 1 fte is een volledige werkweek. Maar let op: wat een volledige werkweek is, verschilt per werkgever!

Fte berekenen

Een volledige werkweek is niet bij elke werkgever hetzelfde. Bij het ene bedrijf is 40 uur de standaard, terwijl andere organisaties 36 of 38 uur hanteren.

Wanneer je solliciteert, is het handig om te weten hoe fte zich precies vertaalt naar het aantal uren. Hoe bereken je fte? We leggen het uit aan de hand van de volgende rekensom:

  • Stel dat een bedrijf een fulltime-baan ziet als 40 uur. Dat betekent dat 40 uur 1 fte is. Dan staat 0,8 fte bij hen voor 32 uur (0,8 * 40 = 32 uur).
  • Zie je een finance-vacature staan van 1 fte, waarbij 36 uur een volledige werkweek is? Dan ga jij dus 36 uur per week werken (1 * 36 = 36).

Van aantal uur naar personeelssterkte

Veel recruiters en hr-medewerkers houden zich dagelijks bezig met de term fte. Met de fte-eenheid kunnen recruiters eenvoudig de zogeheten personeelssterkte berekenen. Personeelssterkte is het aantal fte van een groep mensen. Bijvoorbeeld van een heel bedrijf, of een hele afdeling.

We gaan opnieuw uit van 40 uur per week als volledige werkweek. Stel dat er 4 mensen in dienst zijn die 24, 36, 18 en 32 uur werken. De berekening voor het totale fte van deze werknemers: 24 + 36 + 18 + 32 = 110 uur per week. 110 / 40 =  2,75 fte. De personeelssterkte van deze 4 medewerkers is dus gelijk aan die van 2,75 fulltime medewerkers.