Dashboards en dashboarding: snel inzicht in al je data

Als je overzicht en structuur mist in je organisatie, is het geen gek idee om eens aan dashboarding te denken. Deze manier van datavisualisatie maakt een wereld van verschil in hoe je binnen je organisatie tot beslissingen komt. Wij vertellen hieronder wat een management-dashboard precies is, waarom het belangrijk is, en waar je op moet letten als je het implementeert.

Betekenis dashboard

Dashboards zijn een visuele weergave van bedrijfsdata, vaak in de vorm van grafieken, kaarten en diagrammen. Ze geven inzicht in de stand van zaken van key performance indicators (KPI’s) van je bedrijf.

Om dashboards maximaal te benutten, is het van groot belang dat je de juiste data voor ogen krijgt. En daarvoor heb je iemand nodig die goed inzicht heeft in de bedrijfsdata. Dat is de Business Intelligence-controller.

Business Intelligence en dashboarding

Business Intelligence (BI) is nauw verbonden met dashboarding. Dat zit zo: met Business Intelligence-tools verzamel je de bedrijfsgegevens. Vervolgens worden deze gegevens geanalyseerd. Zo worden gegevens informatie waar je concreet iets mee kunt.

Om deze bulk aan informatie inzichtelijk te maken, zijn dashboards erg handig. Het is belangrijk om niet te veel of te weinig data te gebruiken. Schakel vooral een finance professional in die gespecialiseerd is in BI.

Waarop moet je letten bij de implementatie van dashboards?

Als je dashboards gaat gebruiken om de KPI’s van je bedrijf te monitoren, moet je op een paar dingen letten.

Deze manier van visualisatie laat in één oogopslag alle data zien die je erin stopt. Zorg er daarom voor dat de data relevant zijn. De afdeling sales heeft niet zo veel aan diepgaande informatie over de KPI’s van de afdeling logistiek. Zet dus de juiste KPI-dashboards op de juiste plek.

Een overkill aan informatie is ook niet goed. Je loopt dan het risico dat belangrijke informatie wegvalt tegen minder belangrijke data. Ook in dit geval is het verstandig om iemand met verstand van zaken aan de knoppen te laten draaien. Zo haalt je organisatie het maximale uit de beschikbare informatie en wordt het makkelijker om goed gefundeerde beslissingen te nemen.

Tip: De financial controller is een onmisbare professional in je organisatie. In dit blog vertellen we je alles over onze visie over de financial controller.