Martijns ervaringen met zijn rol als coach binnen Fit

Martijns ervaringen met zijn rol als coach binnen Fit

Binnen Fit kennen we een coachsysteem. Dit houdt in dat iedereen een coach krijgt toegewezen om periodiek mee te sparren over hoe het gaat op de opdracht, hoe ze verder in de wedstrijd zitten en alles wat verder maar ter tafel komt. Daarnaast neemt de coach een vertrouwensrol op zich, iemand waarbij de Fitter terecht kan met zaken waar hij of zij tegenaan loopt. De meest ervaren mensen binnen Fit coachen de seniors en de seniors coachen op hun beurt weer de finance professionals en finance trainees. Door periodiek met elkaar te praten over eventuele uitdagingen en onze ontwikkeling houden we elkaar scherp en hebben we de mogelijkheid continu van elkaar te leren. 

Martijn, een van de senior finance professionals binnen Fit, heeft ook de rol van coach op zich genomen. In deze rol coacht hij ondertussen enkele trainees en finance professionals. In april 2022 is hij hiermee gestart, en met bijna twee jaar ervaring zijn wij enorm benieuwd wat zijn ervaringen zijn met zijn rol als coach. Om daarachter te komen hebben we Martijn een aantal vragen gesteld, waaronder hoe de aanloop naar deze rol er voor hem uit zag en welke meerwaarde hij ziet voor zowel de opdrachtgever, de coachee, als zichzelf. Benieuwd naar Martijns ervaringen met zijn rol als coach binnen Fit? In deze blog lees je er meer over! 

Hoe zag de aanloop naar deze rol eruit?

“Eerst hadden we een buddy-systeem, wat vrijblijvend was. Dit was een mooi initiatief van een van onze mede-Fitters, wat we daarna in de praktijk hebben gebracht. Als je behoefte had om af en toe met een collega te sparren over wat er ook maar op het werk gebeurd kon je dit aangeven en werd dit geregeld. 

Omdat het buddy-systeem door de mensen die hieraan meededen als enorm positief ervaren werd en het MT op zoek was naar een manier om alle Fitters nog beter te ondersteunen, hebben we dit formeler ingestoken met de introductie van het coachsysteem. Het is nu zo geregeld dat iedereen binnen Fit een coach krijgt aangewezen om periodiek mee te sparren.

Toen dit idee is ontstaan, zijn vervolgens alle meer ervaren collega’s gevraagd of zij de rol van coach wilden oppakken om daarin een aantal trainees en finance professionals onder hun hoede te nemen. Iedereen heeft hierop ja gezegd, omdat wij het als groep seniors zo’n tof idee vonden. Natuurlijk is het wel even aftasten of het wat voor je is, maar hier kan je alleen maar achter komen door het ook daadwerkelijk te doen.

Om de beginselen van het coachen te leren hebben we vervolgens een training gehad. Van Bram, die veel ervaring heeft als coach, hebben we een volle dag theorie gekregen, veel oefeningen gedaan en meerdere casussen besproken. Daarna was de boodschap vooral om te leren door het vooral te doen, dit gaat in de praktijk vaak het snelst. Om te bespreken hoe het gaat in onze rol als coach hebben we regelmatig terugkom-momenten in de vorm van intervisie sessies om hierbij stil te staan.”

Dus voornamelijk leren in de praktijk. Hoe pak je dat precies aan? Hoe ziet zo’n traject eruit?

“Kijk, in het begin probeer je te coachen zoals je denkt hoe een coach dat zou doen. Misschien ga je zelfs wel een manager of coach die je vroeger gehad hebt nadoen. Toch begin je dan naar verloop van tijd je eigen stijl te ontwikkelen. Zo kan je je eigen kracht als coach gaan ontdekken. Dat is enorm gaaf.

Ik denk dat mijn stijl zich kenmerkt als open en eerlijk. Ik ben niet bang om iemand, op een nette manier, mijn visie te geven als dit diegene helpt. Daarnaast vind ik dit zelf ook een enorm leuke manier om in contact te staan met andere Fitters, ze te helpen, en over het werk te praten.”

Welke meerwaarde zie jij voor de coachees?

“Binnen Fit heb je als Fitter het meest contact met het kantoorteam. En ondanks dat de meesten van het kantoorteam ook interim finance professionals zijn geweest, kan er op het gebied van de inhoud toch net iets ontbreken. Omdat ik naast mijn rol als coach ook dagelijks werk ben als interimmer, kan je je echt verplaatsen in de coachee. 

Met de werkervaring van de coach is hij of zij vaak al tegen de uitdagingen aangelopen waar de coachee in een coachgesprek mee komt. Daardoor kan je snel de juiste vragen stellen en soms jouw visie op de casus geven, zodat de coachee deze uitdagingen sneller en effectiever het hoofd kan bieden. En daarnaast ben je natuurlijk een luisterend oor, wat sommige mensen ook prettig vinden.  

Ook heeft de coach een soortgelijk groeipad als zijn of haar coachees. Vaak komt iemand binnen als trainee en groeit dan vanaf daar door naar een ervaren interimmer. Daardoor kan je goed over zowel de inhoud als het carrièrepad in zijn geheel sparren met elkaar. Daarom ben ik van mening dat het coachtraject op meerdere manieren waardevol is voor de coachees.”

Op welke manier leer je hier zelf van?

“Ook ik krijg nieuwe inzichten tijdens de gesprekken die ik voer met coachees. Die inzichten neem ik mee richting de opdracht. Als coach is het niet alleen maar geven, maar af en toe ook ontvangen. Dat is een leuke dynamiek.

Daarnaast zet het kunnen uitvoeren van de rol als coach mij aan het denken over mijn eigen toekomst. Ik vind het coachen echt leuk om te doen en mede daarom zie ik mezelf richting een coach- of managementrol toegroeien. Coaching is daarvan natuurlijk een groot onderdeel.

En hoewel de rol als coach leuk is, kan het soms ook lastig zijn. Je spreekt met veel verschillende type mensen, waardoor je voor iedereen net een andere aanpak moet gebruiken. Maar toch is het vaak juist interessant om met mensen aan tafel te zitten die minder ontvankelijk zijn voor coaching. Daar leer ik van.   

Ook geeft de rol als coach mij meer zelfvertrouwen, omdat het mij bewust maakt van mijn eigen groei. Je merkt dat mensen tegen dezelfde dingen aanlopen waar jij jaren geleden ook mee worstelde. Daardoor word je er weer aan herinnerd dat je niet de enige bent die deze uitdagingen gehad heeft, maar dat anderen hier net zo goed mee te maken krijgen.”

En op welke manier is dit volgens jou waardevol voor de opdrachtgever?

“Ik denk dat dit op zowel de korte als lange termijn voor opdrachtgevers waardevol is. Tijdens de coachgesprekken worden vaak dingen besproken die op de opdracht gebeuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onrust binnen een organisatie en hoe je zoiets het beste kunt aanvliegen als interimmer. Als je het hierover hebt tijdens een coachgesprek kan een coachee inzichten opdoen die direct toegepast kunnen worden op de opdracht. Hiermee kan een coachee sneller impact maken bij de opdrachtgever.

Maar ook op lange termijn is dit waardevol. Als een coachee door het voeren van regelmatige coachgesprekken meer reflecteert en sneller leert, ontwikkelt iemand zich een stuk sneller als professional. Daarmee worden de finance professionals die bij onze opdrachtgevers zitten op de lange termijn beter, waar de opdrachtgever natuurlijk de vruchten van plukt.”

Mooie inzichten! Is er verder nog iets wat je kwijt wilt over het coachtraject?

“Ik denk dat de mogelijkheid om coach te worden symbool staat voor de ruimte die we binnen Fit krijgen. Als je iets wil kan je het proberen; dat is gaaf. Daarnaast is het hebben van een coach een goede manier om je scherp te houden, zowel voor de coachee als de coach zelf. Periodiek over je ontwikkeling praten zorgt ervoor dat je er constant mee bezig bent.”

Bedankt voor het delen van je ervaringen, Martijn! Mooi dat er zo positief gereageerd wordt op het coachtraject. Zowel voor de opdrachtgever, de coachee als de coach is er een duidelijke meerwaarde, en daarom vinden wij het belangrijk om dit traject in stand te houden. Meer weten over het coachtraject binnen Fit? Neem dan contact op met Laura!

In gesprek met Fit?

Wil jij na het lezen van de blogs in gesprek komen met Fit? Wij staan altijd open voor jouw vragen en houden ervan onze kennis te delen en met mensen in gesprek te zijn. Neem contact op en stel je vraag!
Ik kom graag in contact

Gerelateerde blogs

Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer
Deskundig
Fit Finance Meetup 2023

Hoe Linda en Nienke als student de Fit Finance Meetup 2023 hebben ervaren

Lees meer