fbpx

Welk beroep kan ik kiezen na mijn studie Finance & Control?

Tijdens mijn studie vroeg ik me vaak af wat voor beroep ik nou eigenlijk kon kiezen als ik klaar was met studeren. Finance & Control is een brede opleiding, maar wat kan je hier nou concreet mee worden? Inmiddels heb ik mijn studie 6 jaar geleden afgerond en neem ik jullie graag mee in de ervaringen die ik heb opgedaan na het afstuderen tot aan waar ik nu werk.

Te beginnen met de vraag: “Welk beroep kan ik kiezen na mijn studie Finance & Control?”

Ik weet inmiddels dat hier niet één concreet antwoord op is. Onderstaande medewerkers hebben namelijk elk Finance & Control gestudeerd en zitten elk in een andere functie. Dat geeft al een beeld wat er vanuit deze brede, diverse opleiding allemaal mogelijk is!

Maar hoe weet ik nou wat ik leuk vind en wat de mogelijkheden zijn?

Dit is een hele normale vraag. Veel mensen vragen zich dit tijdens hun studie af, maar je hoeft nog niet direct te weten wat je uiteindelijk wilt worden! Zie het als een ontdekkingsreis! Je doet verschillende ervaringen op en ontdekt je interessegebieden, om zo te bepalen wat je uiteindelijk wilt worden. 

Ikzelf ben gestart op een financiële administratie op interim basis en mocht hier al snel meedraaien in verschillende projectgroepen. Ik merkte dat ik het leuk vond om mee te denken in verbeterprocessen. Een voorbeeld hiervan is de implementatie van een nieuw factuurverwerkingssysteem. Ik had al snel door dat ik hier veel voordeel had van mijn inmiddels opgedane kennis in de basis van een financiële administratie.

De volgende stap was voor mij richting Controlling. Dit kan voor iedereen anders zijn. Door met collega’s te praten en mee te kijken ben ik er achter gekomen dat dit een richting was die mij interesseerde en die ik verder wilde gaan ontdekken. Het in contact blijven met collega’s en het communiceren van mijn ambities heeft mij geholpen in de rol Finance Controller terecht te komen. Ook binnen deze functie merkte ik dat het heel prettig was dat ik de basis van een administratie al in de praktijk had ervaren.

Om weer terug te komen op de beginvraag: “Welk beroep kan ik kiezen na mijn studie Finance & Control?”  Weet ik inmiddels dat hier niet één concreet antwoord op is. Het bedrijfsleven bestaat uit veel verschillende functies, verdiepingen en mogelijkheden. Dit betekent dat het niet vast staat dat je bijvoorbeeld financial controller wordt, je kunt namelijk gaan ontdekken en doen wat jou interesseert. Het blijft natuurlijk lastig om erachter te komen waar jij nou écht enthousiast van wordt en welk beroep je later wilt gaan uitvoeren. Onthoud dat iedereen door dit proces gaat. Door nieuwe ervaringen op te doen en jezelf op verschillende manieren te blijven ontwikkelen, merk je vanzelf wat jou energie geeft. Zo kom je er uiteindelijk ook achter wat je in de toekomst wilt gaan doen! De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Een goede start om erachter te komen wat werken na je finance opleiding inhoudt kan zijn om te starten met een finance traineeship. Tijdens het traineeship werk je bij een opdrachtgever en volg je gedurende 10 maanden, 10 verschillende trainingen om direct in de praktijk toe te passen. In korte tijd word je dus nog een beetje extra klaargestoomd om als finance professional aan de slag te gaan!

Iets voor jou? Neem dan contact op met Loes, zij vertelt je alles over het volgen van een finance traineeship bij Fit! 

Bronnen:

 

De Redactie. (2020, 21 september). 4 veelgevraagde hard skills bij financials. FM.nl – Financieel Management, hét platform in finance met praktijkinformatie, visie & trends. Geraadpleegd op 19 april 2022, van https://financieel-management.nl/artikelen/4-veelgevraagde-hard-skills-bij-financials/ 

Top 10 soft skills you need to work in finance. (z.d.). Reed.com. Geraadpleegd op 19 april 2022, van https://www.reed.com/articles/top-10-soft-skills-you-need-to-work-in-financ

What are 3 hard skills that a finance professional needs? (z.d.). Quora. Geraadpleegd op 19 april 2022, van https://www.quora.com/What-are-3-hard-skills-that-a-finance-professional-needs 

De 10 belangrijkste vaardigheden die u nodig hebt binnen uw finance-team. (z.d.). Michael Page. Geraadpleegd op 19 april 2022, van https://www.michaelpage.nl/advice/beroep/finance/de-10-belangrijkste-vaardigheden-die-u-nodig-hebt-binnen-uw-finance-team

De kernwaarden van Fit Professionals

Deskundig

Fit Professionals of Finance verstaan hun vak en blijven voortdurend in ontwikkeling. Ze stellen zich in alle situaties professioneel op. Ze gaan vertrouwelijk om met interne informatie. Wij waarborgen dit door toezicht te houden, training aan te bieden en te investeren in hun ontwikkeling.

Betrokken

We voelen ons betrokken bij onze opdrachtgevers en bij elkaar. We investeren in de ontwikkeling van onze professionals. Met onze opdrachtgevers gaan we voor langetermijnrelaties waarin we op basis van vertrouwen en respect waarde creëren. We delen graag onze kennis en ervaring om bij te dragen aan het behalen van professionele en zakelijke doelen.

Vitaal

We zetten hoog in op een gezonde balans tussen de mentale en de fysieke gezondheid van onze professionals. Dit leidt volgens ons tot betere prestaties, meer plezier en meer energie op de werkvloer. Wij zijn ervan overtuigd dat we hiermee onze eigen verwachtingen en die van onze opdrachtgevers waarmaken en zelfs overtreffen.