fbpx

Grootboek en grootboekrekeningen uitgelegd

Als je het over boekhouden hebt, komt de term grootboek al snel voorbij. Sterker nog, op de meeste financiële opleidingen is dit een van de eerste termen die je leert. Wat is een grootboek precies? Welke grootboekrekeningen zijn er? En wie houdt zich ermee bezig? Je leest het hier.

Wat is een grootboekrekening?

Het grootboek is de bundeling van alle grootboekrekeningen. Voordat we verder gaan met de uitleg van het grootboek, moet je eerst weten wat grootboekrekeningen zijn.

Een grootboekrekening bevat inkomsten en uitgaven die bij elkaar horen. Van de huur van een bedrijfspand tot aan de kosten voor personeelsuitjes – voor elke kostensoort een eigen grootboekrekening. Een grootboekrekening vat dus de kosten per categorie (pand, salarissen, uitjes, en meer) samen. 

Die categorieën worden op hun beurt gelabeld als balansrekeningen of resultatenrekeningen. Balansrekeningen hebben te maken met je bezittingen en wat deze je kosten. In resultatenrekeningen vind je de inkomsten en uitgaven.

Voorbeelden van balansrekeningen:

  • Pand
  • Machines of apparatuur
  • Afschrijvingen

Voorbeelden van resultatenrekeningen:

  • Inkoop
  • Omzet
  • Btw

Wat is een grootboek?

Het grootboek bestaat dus uit verschillende grootboekrekeningen. In een grootboek kunnen wel honderden rekeningen staan. Deskundigheid en nauwkeurig werken is hierbij heel belangrijk.

Een grootboek was vroeger vrij letterlijk een ‘groot boek’. De boekhouding werd gedaan in een dik boek of een map met daarin alle inkomsten en uitgaven. Door digitalisering werken we vandaag de dag niet meer met deze dikke boeken. Ze zijn intussen vervangen door online boekhoudprogramma’s, maar we gebruiken de naam nog wel.

Met een grootboek houd je overzicht over de vele posten binnen een organisatie. Ook gebruik je het als basis van de balans- en resultatenrekening. Het ordent je boekhouding zodat je bijvoorbeeld sneller een winst- en verliesrekening kunt maken of belastingaangifte kunt doen.

Wie werkt met een grootboek?

Boekhouders werken met grootboeken. Zij doen de boekhouding van een persoon of instelling. Zij werken via online boekhouding met een grootboek en doen met name uitvoerend werk. Ook accountants hebben te maken met het grootboek, maar dan op een meer indirecte manier. Zij controleren de boekhouders.

 

wat is een grootboek

De kernwaarden van Fit Professionals

Deskundig

Fit Professionals of Finance verstaan hun vak en blijven voortdurend in ontwikkeling. Ze stellen zich in alle situaties professioneel op. Ze gaan vertrouwelijk om met interne informatie. Wij waarborgen dit door toezicht te houden, training aan te bieden en te investeren in hun ontwikkeling.

Betrokken

We voelen ons betrokken bij onze opdrachtgevers en bij elkaar. We investeren in de ontwikkeling van onze professionals. Met onze opdrachtgevers gaan we voor langetermijnrelaties waarin we op basis van vertrouwen en respect waarde creëren. We delen graag onze kennis en ervaring om bij te dragen aan het behalen van professionele en zakelijke doelen.

Vitaal

We zetten hoog in op een gezonde balans tussen de mentale en de fysieke gezondheid van onze professionals. Dit leidt volgens ons tot betere prestaties, meer plezier en meer energie op de werkvloer. Wij zijn ervan overtuigd dat we hiermee onze eigen verwachtingen en die van onze opdrachtgevers waarmaken en zelfs overtreffen.