fbpx

Wat doet een business controller?

De business controller (BC) is een belangrijke specialist binnen je organisatie. 

We behandelen eerst de betekenis van business controller. Daarna vertellen we wat de werkzaamheden en competenties voor deze functie zijn, en ten slotte kijken we naar het salaris van deze controller.

Business controller betekenis

De business controller adviseert directie en management over strategische besluiten. Ook geeft hij of zij input over de optimalisatie van de organisatiestructuur. 

Hoewel ze allebei financieel-economische experts zijn, is een business controller niet te verwarren met een financial controller. We hebben een uitleg van de overeenkomsten en verschillen tussen business controllers en financial controllers geschreven.

Wat doet een business controller

Business controller werkzaamheden

De BC gebruikt financiële data van een organisatie voor de besluitvorming over de toekomst. Dat betekent niet dat de BC degene is die de financiën beheert of opstelt, maar dat hij of zij aan de hand van de beschikbare financiële informatie plannen maakt en begeleidt om kosten te besparen en bedrijfsprocessen te verbeteren. Een business controller kan gebruik maken van business intelligence en dashboarding.

Taken van een business controller

Een BC heeft meestal de volgende taken:

  • ontwikkelingen in de markt vertalen naar voorspellingen;
  • ontwikkelingen in de markt vertalen naar aanbevelingen;
  • voorspellingen blijven analyseren en monitoren;
  • bedrijfsanalyses uitvoeren en rapportages opstellen;
  • strategische doelen vertalen naar kritieke prestatie-indicatoren;
  • (proces)verbeteringen zien en doorvoeren;
  • over dit alles het management adviseren.

Zoals je ziet is dit een vrij algemene omschrijving. Per organisatie kan de focus van de taken verschillen.

Competenties van een business controller

Een business controller moet kunnen vooruitkijken. Het is een toekomstgerichte expert. In deze functie moet je het management en de directie vaak overtuigen van verandering of vernieuwing. Daarom moet de BC proactief en communicatief sterk zijn.

Een goede business controller is een outside the box-denker. Deze controller heeft bij uitstek een voortrekkersrol. Trends op de markt moeten vertaald worden naar verandering en verbetering van bedrijfsprocessen. Het liefst op een originele en vernieuwende manier, zodat je de concurrentie voorblijft.

Verder moet de BC kritisch zijn. Een belangrijke taak is het analyseren en verbeteren van bedrijfsprocessen. Om dit goed te kunnen, is een kritische houding belangrijk. De kans bestaat dat het hele bedrijf de huidige gang van zaken wel prima vindt, maar de BC moet juist onafhankelijk en met een scherp oog kijken.

Salaris business controller

De verdiensten van een BC zijn tussen de 3000 en de 5000 euro per maand (bruto). Dit is uiteraard afhankelijk van opleiding en ervaring – meer of minder kan dus ook. 

Deze controller is vaak universitair geschoold, maar kan ook een (post)-hbo-opleiding hebben voltooid. De gevolgde studie of opleiding is meestal in de financiële richting, maar een bedrijfskundige of bedrijfseconomische studie of opleiding komt ook voor. 

Samengevat: business controllers zijn financieel-economische experts die op de toekomst gericht zijn. Hun hoofdtaak is het adviseren van het management en de directie over strategische besluiten en het optimaliseren van de organisatiestructuur.

De kernwaarden van Fit Professionals

Deskundig

Fit Professionals of Finance verstaan hun vak en blijven voortdurend in ontwikkeling. Ze stellen zich in alle situaties professioneel op. Ze gaan vertrouwelijk om met interne informatie. Wij waarborgen dit door toezicht te houden, training aan te bieden en te investeren in hun ontwikkeling.

Betrokken

We voelen ons betrokken bij onze opdrachtgevers en bij elkaar. We investeren in de ontwikkeling van onze professionals. Met onze opdrachtgevers gaan we voor langetermijnrelaties waarin we op basis van vertrouwen en respect waarde creëren. We delen graag onze kennis en ervaring om bij te dragen aan het behalen van professionele en zakelijke doelen.

Vitaal

We zetten hoog in op een gezonde balans tussen de mentale en de fysieke gezondheid van onze professionals. Dit leidt volgens ons tot betere prestaties, meer plezier en meer energie op de werkvloer. Wij zijn ervan overtuigd dat we hiermee onze eigen verwachtingen en die van onze opdrachtgevers waarmaken en zelfs overtreffen.