fbpx

Snel, sneller, snelst: Fast Close in 5 stappen

Snel, sneller, snelst: Fast Close in 5 stappen

Het is weer tijd voor de kwartaalafsluiting. Je ziet een beetje op tegen de 60-urige werkweek die nodig is om alle cijfers in kaart te brengen. Elke keer is het weer hetzelfde liedje…

Bij Fit herkennen we dit helemaal. Hoe zou het zijn om de periodieke afsluiting een stuk sneller klaar te hebben? Dat kan met Fast Close. Misschien heb je daar wel eens van gehoord. In dit blog vertellen we je hoe Fast Close ook jouw nieuwe manier van denken wordt.

Fast Close

Fast Close is letterlijk vertaald: snel sluiten. Het is een methode om periodieke afsluitingen sneller afgerond te krijgen. En dat is precies wat je als financial controller of accountant graag wilt. Het scheelt namelijk heel wat uren aan werk. Omdat je minder tijd kwijt bent aan de afsluiting, houd je meer tijd over voor diepgaande analyses. Daarmee kun je zorgen voor een betere en snellere informatievoorziening. Behalve voor jou is dit voordelig voor je interne en externe stakeholders.

Fast Close als mindset

Bij Fast Close is de weg naar het afsluiten toe belangrijker dan het snelle afsluiten zelf. Door Fast Close als mindset te gebruiken, krijg je een goed beeld van je bedrijfsprocessen. Deze kun je vervolgens optimaliseren om de efficiëntie en kwaliteit van je organisatie te verhogen. Iemand die daar veel van weet, is Jan-Willem Miedema. Hem hebben we dan ook gevraagd hoe je Fast Close kunt implementeren.

Jan-Willem Miedema is Register Accountant. Hij heeft vooral veel ervaring in de verzekeringswereld en is helemaal thuis in de combinatie van finance en bedrijfsprocessen. Hij heeft meerdere bedrijven geholpen om efficiënter te worden en meer kwaliteit te leveren. Daarbij heeft hij de principes van Fast Close toegepast.

Snel afsluiten kost tijd

Als organisatie krijg je wel een paar uitdagingen voor je kiezen als je Fast Close wilt toepassen. Fast Close implementeer je niet zomaar even. Het kost veel tijd om je processen goed en met voldoende diepgang in kaart te brengen en te analyseren. Het kan wel een jaar duren voordat je alles hebt geanalyseerd. En hoe meer processen je hebt, hoe langer het duurt.
Het is een kwestie van tijd investeren om tijd te kunnen besparen.

Fast Close in 5 stappen

Jan-Willem heeft in kaart gebracht hoe je Fast Close succesvol kunt implementeren. Dat proces verloopt via 5 stappen.

Stap 1: Stel je doel vast

De sleutel van een goede implementatie van Fast Close is dat je altijd je doel voor ogen houdt. Daarom is het belangrijk om met je doel te beginnen. Waarom wil je Fast Close implementeren? Wil je tijd besparen? Wil je een strakke organisatie? Of maakt het eigenlijk niet uit of je de periodieke afsluiting vandaag of volgende maand op je bureau hebt liggen? En zijn er een paar specifieke processen die je wilt optimaliseren? Dan hoef je Fast Close alleen op dat gedeelte in te zetten.

Stap 2: Breng de uitdagingen per proces in kaart

Heb je helder voor welk doel je Fast Close gaat toepassen? Breng dan de knelpunten van je processen in kaart. Tip van Jan-Willem: doe dit samen met je medewerkers. Zij weten als geen ander hoe hun proces werkt. Wat zijn de uitdagingen per proces? En wat zijn mogelijke oplossingen? Van hieruit kun je een stappenplan naar snel afsluiten maken.

Stap 3: Richt je processen opnieuw in

Nu de uitdagingen en oplossingen bekend zijn, kun je je processen opnieuw uitdenken en inrichten. Uiteraard doe je dit ook samen met je medewerkers.

Stap 4: Werk aan je organisatiecultuur

We hebben het al vaker gezegd: medewerkers zijn het allerbelangrijkste in je organisatie. Dus die neem je natuurlijk mee op weg naar Fast Close. Stap 4 is het bijschaven van je organisatiecultuur, voor zover dat nodig is. Licht alle medewerkers in over Fast Close. Zij zijn degenen die de nieuwe werkwijze moeten toepassen, dus het is wel zo handig dat ze weten hoe Fast Close werkt.

Stap 5: Werk volgens de Fast Close mentaliteit

Processen opnieuw ingericht? Medewerkers geïnstrueerd? De hele organisatiecultuur in een nieuwe mindset? Dan kun je voortaan werken volgens de Fast Close mentaliteit. Succes!

Doe je voordeel met Fast Close

Dit is de basis van het implementeren van Fast Close. Als je eenmaal werkt volgens deze mentaliteit, zul je merken dat je bedrijfsprocessen voor iedereen helderder zijn. Dat is een van de grote voordelen van deze methode: alle relevante processen zijn messcherp in kaart gebracht, geanalyseerd en geoptimaliseerd. En je maandafsluitingen, kwartaalafsluitingen en jaarafsluitingen zijn van betere kwaliteit en altijd snel en op tijd klaar.

Is jouw organisatie ook gebaat bij sneller afsluiten? Of heb je nog vragen? We helpen je graag.

De kernwaarden van Fit Professionals

Deskundig

Fit Professionals of Finance verstaan hun vak en blijven voortdurend in ontwikkeling. Ze stellen zich in alle situaties professioneel op. Ze gaan vertrouwelijk om met interne informatie. Wij waarborgen dit door toezicht te houden, training aan te bieden en te investeren in hun ontwikkeling.

Betrokken

We voelen ons betrokken bij onze opdrachtgevers en bij elkaar. We investeren in de ontwikkeling van onze professionals. Met onze opdrachtgevers gaan we voor langetermijnrelaties waarin we op basis van vertrouwen en respect waarde creëren. We delen graag onze kennis en ervaring om bij te dragen aan het behalen van professionele en zakelijke doelen.

Vitaal

We zetten hoog in op een gezonde balans tussen de mentale en de fysieke gezondheid van onze professionals. Dit leidt volgens ons tot betere prestaties, meer plezier en meer energie op de werkvloer. Wij zijn ervan overtuigd dat we hiermee onze eigen verwachtingen en die van onze opdrachtgevers waarmaken en zelfs overtreffen.