fbpx

Het positieve effect van vitaliteit

Hoe vitaal ben jij?

Werven en selecteren van finance personeel (1)

Door Nico Essing

Bij Fit Professionals of Finance zijn we trots op onze kernwaarden: Deskundig, Betrokken en Vitaal. We hanteren bewust een bredere definitie van het begrip ‘vitaliteit’. We werken niet alleen aan onze lichamelijke vitaliteit, maar proberen ook onze geest vitaal te houden.

Werken als finance professional in de detachering vereist namelijk een grote geestelijke vitaliteit. Vooral sollicitanten onderschatten vaak hoe belastend ons werk is. De omstandigheden in onze werkomgeving veranderen voortdurend. Ons werk vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Ook ons vermogen om met weerstand te dealen, wordt continu op de proef gesteld.

Tip: Business Intelligence (BI) is eigenlijk onmisbaar als je een modern bedrijf hebt. In dit blog vertellen we je wat BI precies is en wat je ermee kunt.

Neem je eigen vitaliteit onder de loep

Het leven in de 21eeuw is jachtig. We staan continu ‘aan’. Instagram, Whatsapp, LinkedIn eisen onze aandacht op. Bij voorkeur 24/7. Is de e-mail bijgewerkt? Zijn je mobiel, digitale camera en laptop opgeladen? En hoe staan je targets ervoor?

Alleen een vitale finance professional kan snel schakelen en prioriteiten stellen. En het vereist de nodige toewijding om vitaal te blijven: toewijding aan jezelf. Hoe zorg jij ervoor dat je jezelf niet vergeet? Hoe laad jij je eigen batterij op? En wat beïnvloedt jouw vitaliteit en energie?

Haal diep adem en neem eens een uur de tijd om naar jezelf te kijken. Neem je leven en je eigen vitaliteit onder de loep. Best mogelijk dat je met een kleine verandering iets kunt verbeteren.

Kijk kritisch naar jezelf

Die oneindige gedachtestroom

‘Ik wou dat ik mijn gedachten uit kon zetten. Al was het maar een uurtje,’ verzuchten gestreste mensen wel eens. Hoe drukker je bent, hoe intensiever je gedachtestroom. Gedachten kunnen behoorlijk storend werken. Gedachten over de dagelijkse boodschappen worden afgewisseld door grote levensvragen, ideeën over het werk en alles wat je niet wilt vergeten. Als je niet oppast, bouwt zich spanning op in je lichaam. Je lichaam geeft signalen af als de spanning te hoog wordt. Je krijgt bijvoorbeeld een knallende koppijn, of je voelt je heel erg moe, of je wordt juist hyperactief. Herkenbaar?

Probeer eens na te gaan op welke momenten jij je goed kunt ontspannen. Na het sporten? Bij een goed boek? Tijdens een wandeling in de natuur?

De volgende vraag is of je bewust de tijd neemt om te ontspannen en te ontladen. Zelf geniet ik enorm van de landelijke omgeving waarin ik woon. Ik wandel graag met mijn honden in het bos en geniet van klussen op het erf in de buitenlucht.

De rol van emoties

Je emoties worden beïnvloed door je vitaliteit van dat moment. Het omgekeerde geldt ook: je vitaliteit bepaalt hoe je je voelt. Als je lekker in je vel zit, ervaar je vaak een oprechte emotie. Ben je gespannen of oververmoeid, dan komt er vaak een valse emotie omhoog.

Het is mij regelmatig overkomen dat ik na een discussie ben teruggekomen op mijn reactie. Dat was niet makkelijk, want ik moest over mijn eigen schaduw en trots heen stappen. Maar het heeft veel opgeleverd, want meestal werd het heel positief ontvangen en versterkte het de onderlinge relatie en betrokkenheid.

Evenwicht tussen activiteit en rust

Activiteit en rust zijn twee belangrijke factoren. We hebben ze allebei nodig. Maar hoe weet je wanneer je moet rusten en wanneer je actief moet zijn, en in welke mate? Eigenlijk is het heel makkelijk. Je hoeft alleen maar in de spiegel te kijken om te weten of activiteit en rust met elkaar in evenwicht zijn in jouw leven. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat zijn jouw actieve en rustmomenten?
  • Hoe ervaar je de balans tussen deze twee?
  • Wat kun je doen om dat evenwicht te verbeteren?

En maak het niet te groot. Een wandeling in de middagpauze kan al een goede start zijn.

Balans tussen activiteit en rust

Het positieve effect van vitaliteit

We beoordelen mensen op hun energie. Als ze een goede energie hebben, sluiten we hen in ons hart. Andersom gebeurt ook. Kijk daarom eens naar de mensen om je heen en ga na wat bij jou past:

  • Wie is mijn voorbeeld qua goede energie?
  • Wat doet hij of zij waardoor ik dit zo ervaar?
  • Kan ik hier iets van kopiëren dat bij mij past?

Als 57-jarige ervaar ik dagelijks hoe vitaliteit mijn leven positief beïnvloedt. Ik weet ook dat ik er moeite voor moet doen. Kom ik na een drukke dag thuis, dan zegt mijn hoofd zegt vaak: te moe. Ik wil niks meer. Toch trek ik dan de hardloopschoenen aan. Want de buitenlucht en lichamelijke inspanning leveren mij weer ontspanning en energie op.

Ik wens jou hetzelfde toe. Bovendien is een vitale finance professional een aanwinst voor elke organisatie!

Financieel detacheringsbureau FIT

Ook interessant:

 

 

 

 

De kernwaarden van Fit Professionals

Deskundig

Fit Professionals of Finance verstaan hun vak en blijven voortdurend in ontwikkeling. Ze stellen zich in alle situaties professioneel op. Ze gaan vertrouwelijk om met interne informatie. Wij waarborgen dit door toezicht te houden, training aan te bieden en te investeren in hun ontwikkeling.

Betrokken

We voelen ons betrokken bij onze opdrachtgevers en bij elkaar. We investeren in de ontwikkeling van onze professionals. Met onze opdrachtgevers gaan we voor langetermijnrelaties waarin we op basis van vertrouwen en respect waarde creëren. We delen graag onze kennis en ervaring om bij te dragen aan het behalen van professionele en zakelijke doelen.

Vitaal

We zetten hoog in op een gezonde balans tussen de mentale en de fysieke gezondheid van onze professionals. Dit leidt volgens ons tot betere prestaties, meer plezier en meer energie op de werkvloer. Wij zijn ervan overtuigd dat we hiermee onze eigen verwachtingen en die van onze opdrachtgevers waarmaken en zelfs overtreffen.