fbpx

Betekenis van fte + berekening

In veel vacatures zie je ‘fte’ staan. Ook bij ons. Maar waar staat dit eigenlijk voor? En hoe bereken je het? Bij Fit beantwoorden we dit graag voor je.

De betekenis van fte

Fte staat voor fulltime-equivalent. In Nederland hebben we deze definitie rechtstreeks overgenomen vanuit het Engels. De letterlijke vertaling is voltijdsequivalent. 

Fte is een getal tussen de 0 en 1. Dit wordt gebruikt als een rekeneenheid voor personeel. Het cijfer geeft de omvang van een functie aan. Als iemand zegt een baan van 1 fte te hebben, dan werkt hij of zij voltijd. Met andere woorden: 1 fte is een volledige werkweek. Maar let op: wat een volledige werkweek is, verschilt per werkgever!

Fte berekenen

Een volledige werkweek is niet bij elke werkgever hetzelfde. Bij het ene bedrijf is 40 uur de standaard, terwijl andere organisaties 36 of 38 uur hanteren.

Wanneer je solliciteert, is het handig om te weten hoe fte zich precies vertaalt naar het aantal uren. Hoe bereken je fte? We leggen het uit aan de hand van de volgende rekensom:

  • Stel dat een bedrijf een fulltime-baan ziet als 40 uur. Dat betekent dat 40 uur 1 fte is. Dan staat 0,8 fte bij hen voor 32 uur (0,8 * 40 = 32 uur).
  • Zie je een finance-vacature staan van 1 fte, waarbij 36 uur een volledige werkweek is? Dan ga jij dus 36 uur per week werken (1 * 36 = 36).

Van aantal uur naar personeelssterkte 

Veel recruiters en hr-medewerkers houden zich dagelijks bezig met de term fte. Zo ook onze recruiter Loes. Met de fte-eenheid kunnen recruiters eenvoudig de zogeheten personeelssterkte berekenen. Personeelssterkte is het aantal fte van een groep mensen. Bijvoorbeeld van een heel bedrijf, of een hele afdeling.

We gaan opnieuw uit van 40 uur per week als volledige werkweek. Stel dat er 4 mensen in dienst zijn die 24, 36, 18 en 32 uur werken. De berekening voor het totale fte van deze werknemers: 24 + 36 + 18 + 32 = 110 uur per week. 110 / 40 =  2,75 fte. De personeelssterkte van deze 4 medewerkers is dus gelijk aan die van 2,75 fulltime medewerkers.

Betekenis van fte

De kernwaarden van Fit Professionals

Deskundig

Fit Professionals of Finance verstaan hun vak en blijven voortdurend in ontwikkeling. Ze stellen zich in alle situaties professioneel op. Ze gaan vertrouwelijk om met interne informatie. Wij waarborgen dit door toezicht te houden, training aan te bieden en te investeren in hun ontwikkeling.

Betrokken

We voelen ons betrokken bij onze opdrachtgevers en bij elkaar. We investeren in de ontwikkeling van onze professionals. Met onze opdrachtgevers gaan we voor langetermijnrelaties waarin we op basis van vertrouwen en respect waarde creëren. We delen graag onze kennis en ervaring om bij te dragen aan het behalen van professionele en zakelijke doelen.

Vitaal

We zetten hoog in op een gezonde balans tussen de mentale en de fysieke gezondheid van onze professionals. Dit leidt volgens ons tot betere prestaties, meer plezier en meer energie op de werkvloer. Wij zijn ervan overtuigd dat we hiermee onze eigen verwachtingen en die van onze opdrachtgevers waarmaken en zelfs overtreffen.