fbpx

Aandacht voor je mentale vitaliteit

11 jun 2021

Aandacht voor je mentale vitaliteit

Je kent ‘vitaal’ als een van de kernwaarden van Fit Professionals of Finance. En dan denk je al gauw aan sportscholen, marathons en gezond eten. Maar ‘mens sana in corpore sano’: je mentale vitaliteit is minstens zo belangrijk. Ook je geestelijke welzijn is iets om aan te werken. Daarom besteden we daar bij Fit aandacht aan, in samenwerking met Gezonder Nederland en het Trimbos-instituut.

Gezonder Nederland

Gezonder Nederland , opgericht door Yentl Westerbaan,  brengt in kaart wat er zoal speelt op de werkvloer. Gezonder Nederland adviseert organisaties over quick wins. Ook biedt het uitgebreide coachingsprogramma’s aan. Daardoor kun je voorkomen dat medewerkers uitvallen.

Verwachtingen op de werkvloer

Slechte concentratie, knoop in je maag, irritatie – mensen kunnen zich op het werk minder mentaal fit voelen. Volgens Yentl komt dit vaak doordat verwachtingen niet duidelijk zijn. Je kent het vast wel: het is 11 uur ‘s avonds en er komt een mail van je leidinggevende binnen. Maak je die nog open of wacht je tot morgen? Waarschijnlijk voel je enige druk om hem te openen. Maar wat verwacht je leidinggevende eigenlijk?

Afspraken maken

Misschien had je leidinggevende gewoon een helder moment en verwachtte hij of zij helemaal niet direct een reactie van jou. Dan maak je je druk om niets. Daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wat er van wie wordt verwacht. Vraag je collega wat hij of zij wil dat je met die lastige opdracht doet. Vraag je leidinggevende wanneer hij of zij feedback verwacht op dat ene rapport. En bespreek tijdens een vergadering hoe dat zit met mails die ’s avonds binnenkomen.

Verwachtingsmanagement bij Fit Professionals of Finance

Bij Fit Professionals of Finance hebben we ook de mentale vitaliteit geïntegreerd in onze bedrijfsprocessen. Om verwachtingen te managen, maken we onder andere gebruik van de HR Cyclus. Ook onze opdrachtsystematiek zorgt ervoor dat we de vinger aan de pols houden. Over de beide processen vertellen we hieronder iets meer.

Fit HR Cyclus

De HR Cyclus is een jaarlijks opdracht-onafhankelijk proces. Elk kalenderjaar begint met een nulmeting. De Fit Professional stelt samen met zijn of haar opdrachtbegeleider persoonlijke doelen vast. Halverwege het jaar is er een voortgangsgesprek, waarin wordt besproken waar de Fitter staat en welke doelen extra aandacht vragen. Ter afsluiting van het jaar vertelt de Fitter welke competenties en doelen zijn behaald. Na de jaarwisseling begint een nieuwe HR Cyclus met een nieuwe nulmeting.
De Fit Professional neemt zijn of haar persoonlijke doelen mee tijdens de opdracht. Uiteraard in afstemming met de opdrachtgever. Hierbij speelt onze opdrachtsystematiek een rol.

Fit Opdrachtsystematiek

De opdrachtsystematiek van Fit Professionals of Finance is wél opdracht-afhankelijk. Ook in dit proces zijn er verschillende contactmomenten, alleen wordt de opdrachtgever daarbij ook betrokken. Bij de start van de opdracht bespreken we wat de opdrachtgever verwacht. Om ook de persoonlijke doelen van de Fitter zoveel mogelijk mee te nemen, noemen we ze in de opdrachtomschrijving en stelt de Fitter een Plan van Aanpak op waarin ze nogmaals voorkomen.
Zo worden de verwachtingen van alle betrokken partijen direct vastgelegd. Tijdens de opdracht checken we regelmatig of alles goed gaat en of iedereen tevreden is.

Meer weten over onze opdrachtsystematiek? Lees ook “Betrokken op Afstand”

Het Trimbos-instituut

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk kennisinstituut. Ze ontwikkelen kennis en richten zich op de implementatie hiervan. Maddy Blokland is vanuit Trimbos het contactpersoon voor bedrijven die ondersteuning willen bij het werken aan mentale gezondheid op de werkvloer. Wat kun je als werkgever en werknemer doen om mentale vitaliteit op het werk regelmatig aandacht te geven?

Maak je gevoelens bespreekbaar

Maddy geeft aan dat er nog veel taboes zijn omtrent mentale vitaliteit op de werkvloer. Niet iedereen vindt het prettig om over gevoelens te praten. Al helemaal niet op het werk. We leven in een prestatiecultuur en gaan altijd maar door ‘voor meer en beter.

Soms ontwikkel je lichamelijke klachten doordat je niet lekker in je vel zit. Hoe vervelend is het dan om te horen: “Het zal wel stress zijn. Je moet gewoon relaxen.” Als je even stilstaat en naar je lichaam luistert, ontdek je vaak wat er aan de hand is. Misschien ligt het helemaal niet aan stress, maar zie je op tegen samenwerken met die niet-zo-aardige collega.

Maddy en Yentl zeggen dat het belangrijk is om af en toe stil te staan bij hoe je je voelt. Ben je moe of gestresst? Dan is het goed om dit aan te geven op het werk. Maak het bespreekbaar!

Doorbreek het taboe

Door te benoemen hoe je je voelt, doorbreek je een taboe. Je hoeft niet meteen heel diep te gaan. Je kunt ook afspreken dat iedereen zijn/haar gevoel een cijfer van 1-10 geeft. Als er iemand bij is die een heel laag cijfer geeft, kan een collega of de leidinggevende actie ondernemen. Bijvoorbeeld door na de meeting het gesprek aan te gaan.

Wil jij weten of je mentaal vitaal bent? Check het op de speciale website van Trimbos. Hier vind je nog meer tips om lekkerder in je vel te zitten.

Sluit je aan bij Fit Professionals of Finance

Je kunt natuurlijk ook gewoon solliciteren bij een organisatie die je mentale vitaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Hier vind je al onze vacatures. Denk je dat je bij ons past? Dan begrijpen we niet waarom je cv nog niet binnen is.

En wil jij de expertise van Fit Professionals of Finance inschakelen? Dan neem je NU contact met ons op.

De kernwaarden van Fit Professionals

Deskundig

Fit Professionals of Finance verstaan hun vak en blijven voortdurend in ontwikkeling. Ze stellen zich in alle situaties professioneel op. Ze gaan vertrouwelijk om met interne informatie. Wij waarborgen dit door toezicht te houden, training aan te bieden en te investeren in hun ontwikkeling.

Betrokken

We voelen ons betrokken bij onze opdrachtgevers en bij elkaar. We investeren in de ontwikkeling van onze professionals. Met onze opdrachtgevers gaan we voor langetermijnrelaties waarin we op basis van vertrouwen en respect waarde creëren. We delen graag onze kennis en ervaring om bij te dragen aan het behalen van professionele en zakelijke doelen.

Vitaal

We zetten hoog in op een gezonde balans tussen de mentale en de fysieke gezondheid van onze professionals. Dit leidt volgens ons tot betere prestaties, meer plezier en meer energie op de werkvloer. Wij zijn ervan overtuigd dat we hiermee onze eigen verwachtingen en die van onze opdrachtgevers waarmaken en zelfs overtreffen.